Revoltirana anketa: Obsojenim preprečiti dostop do oblasti

Prepričljiva večina anketiranih se strinja s predlogom, da bi obsojenim za kaznivo dejanje zoper javno dolžnost prepovedali potegovanje za javne funkcije.

Objavljeno
14. junij 2013 11.00
Posodobljeno
07. december 2017 14.00
A. M., zunanja politika
A. M., zunanja politika

Ljubljana − Ta teden vas v spletni anketi v okviru projekta Revolt in alternative, ki vam poleg »klasičnega« glasovanja za posamezen predlog oziroma proti njemu omogoča tudi utemeljitev vašega glasu, sprašujemo: Ali se strinjate, da bi se osebi, pravnomočno obsojeni za kaznivo dejanje zoper javno dolžnost, trajno ali začasno prepovedalo potegovanje za poslansko, župansko ali katero koli drugo javno funkcijo? Vaš glas lahko oddate TUKAJ.

Doslej je na anketo, ki poteka od torka zjutraj odgovorilo nekaj več kot sto bralcev, prepričljiva večina se strinja s postavljeno tezo. Posledično tudi med komentarji prevladujejo pritrdilna mnenja. Branko Šafarič tako meni, da bi morala biti takšna ureditev uveljavljena že zdavnaj, Mišo Krog bi prepoved razširil tudi na nekatera druga kazniva dejanja, Slavko Pezdir pa se sprašuje, kaj storiti z obsojenci, ki so kazen že odslužili, in odgovarja, da jim po tem najbrž nihče ne more kratiti ne pasivne ne aktivne volilne pravice.

Ključni in temeljni namen komentiranih anket v okviru projekta Revolt in alternative je sprožiti odkrito, pregledno in predvsem vsebinsko razpravo o izbranih predlogih, zato vas vljudno vabimo k sodelovanju in razmisleku o skupni prihodnosti.