Signali od spodaj

Ko sem prebiral (osebno) pismo zunanjega ministra Anžeta Logarja evropskemu komisarju za pravosodje Didierju Reyndersu o naravnost katastrofalnem stanju v slovenski justiciji, sem v trenutku povlekel vzporednice s (v političnem smislu) podobnim pisanjem Vasila Bilaka, nekoč namenjeno Leonidu Iljiču Brežnjevu v Moskvo.

Objavljeno
23. maj 2020 06.00
Posodobljeno
23. maj 2020 06.00
Avgusta 1968 so se sovjetski tanki odzvali na pismo Vasila Bilaka, v katerem je Moskvi poročal, da je Češkoslovaška skrenila z začrtane smeri.
Foto: Reuters
Član najožjega partijskega vodstva takratne ČSSR se je šefu sovjetske države – brez vednosti Aleksandra Dubčka (v našem primeru brez vednosti koalicijskih strank) – pritožil nad obupnim stanjem v domovini. Bilo je leta 1968, v času praške pomladi. Kremlju je sporočil, da je partijsko vodstvo doma nekako izgubilo kompas. Partija da je storila ogromno napak, piše Bilak. Tisk, radio in televizija so v rokah desnih sil, ki močno vplivajo na javno mnenje, razpihujejo nacionalizem in širijo protisovjetsko psihozo. Partijsko vodstvo je paralizirano in ni več kos tem silam. Češkoslovaški zato grozi kontrarevolucija, je tožil ...