Vsak človek je zgodba

Knjiga Napisani svet govori o tem, kako se je razvijala literatura, o Homerju in Epu o Gilgamešu.  Čeprav se tega sploh ne zavedamo, je književnost oblikovala življenje večine ljudi na našem planetu.

Objavljeno
28. marec 2020 06.00
Posodobljeno
28. marec 2020 21.10
Aleksander Veliki je Iliado dojemal kot zgodbo o lastnem življenju. Bil je kralj nad kralji in bralec nad bralci. Na fotografiji: prizor iz filma Aleksander v režiji Oliverja Stona.
Aleksander Veliki je imel na vojnih pohodih s sabo vedno tri stvari in jih je vsako noč položil pod blazino: nož, šatuljo, ki jo je zasegel perzijskemu nasprotniku Dareju, in Homerjevo Iliado, v kateri so bile opombe, ki jih je zapisal Aristotel, njegov učitelj. Homerjeva pesnitev je bila zanj velika inspiracija, duhovna raketa, zemljevid, ki mu je kazal, kako bo osvojil svet. Občudoval je Ahila, on je bil njegov zvezdnik v najlepši filmski zgodbi, ki jo je poznal. Želel je biti ta junak.Bi brez Iliade Aleksander Veliki, ta strastni bralec, tako uspešno osvajal ozemlja? Ko je prispel v Trojo, se je najprej poklonil grobu Ahila in ...