Svoboda in odsotnost modrosti

O sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Čeferin vs. Slovenija
Objavljeno
19. januar 2018 15.44
Ali Žerdin
Ali Žerdin
Za državni proračun, ki po desetletju kar poka od zdravja, kazen, ki jo je izreklo Evropsko sodišče za človekove pravice, ne bo pretirano boleča. Odvetniku Petru Čeferinu mora država vrniti 150.000 tolarjev, kolikor je znašala kazen zaradi domnevne žalitve, ki jo je med odmevno kazensko obravnavo odvetniku izreklo sodišče. Tolarji morajo biti pretvorjeni v evre, zraven bo še nekaj dodatka za stroške. Pod črto bo država v Grosuplje nakazala dobrih 6000 evrov. Za državno zakladnico ta dodaten strošek ni pomembna novica.

A denar vendarle ni vse. Sodišče, ki posluje dobra dva kilometra od francosko-nemške meje, je sporočilo, da pravico do svobode govora razume nekoliko drugače od slovenskega ustavnega sodišča in rednih sodnih instanc. Odvetnik se je med obrambo osebe, obsojene za trojni umor, v resnici znebil dolgega rafala težkih besed. Stališčem izvedencev psihološke in psihiatrične stroke, denimo, je očital profesionalno šibkost. Izvedenca naj bi uporabljala metode, ki sicer niso del njune prakse. Psihiater naj bi uporabljal psihološke metode, ki jih ne razume. Psiholog pa naj bi uporabljal zastarele psihološke metode iz kamene dobe psihologije, ki niso prinesle nobenih koristnih rezultatov, zato se je zatekel na področje medicine. Odvetnik je na sodišču govoril še o »neosmišljenem nakladanju« in »umotvorih«. Tako laični kot strokovni bralec bo v teh besedah zaman iskal spoštljiv odnos do sodnih izvedencev, torej oseb, ki naj bi sodišču pomagale razumeti tragični dogodek. Če odvetnik ni bil spoštljiv, je bil torej nespoštljiv. Da ni izkazoval globokega spoštovanja, je najbrž jasno.

Vprašanje pa je, ali je odvetnik med treningom svobode govora in izvajanjem pravice do obrambe prestopil drugo mejno črto, ki je bolj pomembna: ali je bil v svoji nespoštljivosti tudi žaljiv. Problem namreč nastopi, ko odvetnik žali sodišče ali sodnega izvedenca, ne pa, ko ne izkazuje pričakovane stopnje spoštovanja. Med žaljivostjo in odsotnostjo spoštovanja je drobna, a pomembna razlika. Ko gre za obrambo pravic osebe, ki ji grozi 30 let zapora, ta razlika ni zanimiva le za raziskovalce jezikovnih fines, temveč gre za politično in ustavnopravno vprašanje. Kje se svoboda govora konča?

Med formulacijami, ki se jih je znebil odvetnik, je morda najbolj spektakularen očitek izvedencu, da uporablja metode iz kamene dobe psihološke znanosti. Je odvetnik s tem žalil izvedenca in škodoval sodnemu postopku? Očitek je za izvedenca nedvomno neprijeten. Hkrati pa se morda sporna oznaka o psihološki metodi iz kamene dobe nanaša na uporabljeno metodo, ne pa neposredno na izvedenca. Zagovornik ni trdil, da je izvedenec jamski človek. Trdil je – ne moremo presojati, ali upravičeno ali neupravičeno –, da iz kamene dobe prihaja njegova metoda. Če je torej odvetnik kaj užalil, je užalil metodo, ne pa uporabnika metode, v našem primeru izvedenca. Ker pa metoda ni živo bitje, zaradi žalitve ne trpi. Metode ni mogoče razžaliti. Povedano drugače, svoboda govora je definirana širše, ko gre za opredeljevanje o dejanjih, metodah, stališčih, zadevah, ocenah, izvedenskih mnenjih ... Ko pa gre za prakticiranje svobode govora o osebah, je meja ožja. Žaljivo je, če nekomu rečeš, da je avstralopitek. Ni pa nedopustno, če trdiš, da je določeno stališče kamenodobno. V starih časih so razliko med situacijami, ko gre za kritiko osebe ali kritiko zadeve, poimenovali kritika ad hominem in kritika ad rem.

Pojasnimo še z nogometno situacijo: če obrambni igralec najprej udari v nasprotnikovo nogo, šele potem v žogo, je storil prekršek, ker se je zaletel v človeka. Če najprej izbije žogo, šele potem pa se nasprotni igralec ob nogo obrambnega igralca spotakne, ni bilo prekrška, ker je obramba igrala na žogo, torej na stvar, res, ne pa na telo, osebo. Če obramba na sodišču v žaru boja izpodbija metodo, argument ali stališče, torej zadevo, ni bilo prekrška – tudi če se ob tem izvedenec znajde na tleh. Šele če se obramba zaleti neposredno v izvedenčevo osebo, je to nedopustno.

Še primerjava iz dobrih vzgojnih priročnikov: med vzgajanjem otrok ni primerno, če rečemo, da je človeški mladič nesramen, ker lahko s tem prizadenemo mlado osebo. Če pa mladiču razložimo, da so neprimerna njegova ravnanja, to ni le dopustno, temveč tudi vzgojno.

Polemika o znanstveni ali strokovni metodi povečuje možnost, da se bo sodišče približalo poslednji resnici. Zato oster napad na metodo ni nedopusten.

Da pa ne bi bilo videti, da je Čeferin veliki zmagovalec sodne bitke pri francosko-nemški meji, velja omeniti še stavek iz sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice: Strasbourg je v izrazoslovju zagovornika zaznal »obžalovanja vredno odsotnost modrosti«.

A odsotnost modrosti še ni zadosten razlog za poseg v pravico do svobode govora.