Matjaž Kek: Hrvati niso nič izgubili

Pomerili sta se različni nogometni filozofiji in finale je bil iz tega vidika izjemen.
Fotografija: Hrvaška si je zabila prvi gol po podaji iz prostega strela, ki ga morda niti ni bilo, in drugega je prejela iz enajstmetrovke, vendar je bila hrabra, dostojanstvena in njena uvrstitev v finale je bila čista kot solza. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Hrvaška si je zabila prvi gol po podaji iz prostega strela, ki ga morda niti ni bilo, in drugega je prejela iz enajstmetrovke, vendar je bila hrabra, dostojanstvena in njena uvrstitev v finale je bila čista kot solza. FOTO: Reuters

Ni kaj, zasluženo zmagoslavje Francije, tako kot je bila Hrvaška zasluženo v finalu, v katerem ni izgubila oziroma razočarala. Finalni dvoboj je bil takšen, kot ga že desetletje ni bilo. Čeprav bi o francoski igri in filozofiji lahko na dolgo in široko razpravljali. Na vsak način je bilo to zmagoslavje pragmatičnosti Didiera Deschampsa in potrpežljivega čakanja na odločilni trenutek. Mislim, da bo treba v prihodnosti na nogomet gledati tudi skozi Deschampsovo filozofijo. Če sem bolj natančen, nogomet, ki ga igra Francija, bi poimenoval Deschampsov pragmatizem. Morda ga na najboljši način izkazujejo igralci v zvezni vrsti. Po profilu so vsi obrambni zvezni igralci, toda Deschamps se zelo dobro zaveda, česa so sposobni, kaj zmore Paul Pogba in kaj zmorejo pred njim Kylian Mbappe, Olivier Giroud in Antonine Griezmann.



Francija je bila pred dvema letoma v finalu evropskega prvenstva poraženka, zdaj je v Rusiji velika zmagovalka. In to po vseh merilih ali tudi po merilih videonadzora. Pred dnevi sem dejal, da bo uvedba VAR revolucionarno vplivala na svetovni nogomet. Nisem verjel, da na takšen način. V polfinalu ni bilo potrebe po njegovi uporabi, v finalu je bilo povsem drugače. VAR je drastično posegel v potek igre. Glavnemu sodniku Nestorju Pitani odločitve o enajstmetrovki ni mogoče oporekati, pravila so jasna in iz tega zornega kota je bila pravilna, toda prepričan sem, da bo treba še bolj natančno opredeliti njegovo vlogo. Igra z roko Ivana Perišića ni bila namerna in v ničemer ni preprečila priložnosti Francije ali gola. Če bi šla žoga mimo, bi šla hrvaškemu igralcu v noge. Tudi to je lahko videl glavni sodnik in je imel možnost, da bi presodil drugače. Zmaga Francije kljub temu ni bila sporna.

Matjaž Kek: »VAR je drastično posegel v potek igre.« FOTO: Leon Vidic
Matjaž Kek: »VAR je drastično posegel v potek igre.« FOTO: Leon Vidic


Hrvaška si je zabila prvi gol po podaji iz prostega strela, ki ga morda niti ni bilo, in drugega je prejela iz enajstmetrovke, vendar je bila pogumna, dostojanstvena in njena uvrstitev v finale je bila čista kot solza. Prvenstvo je izpeljala na ravni finalista. Pri tretjem in četrtem golu so Francozi pokazali, kako so se razvili v zadnjih dveh letih. V bliskovitih nasprotnih napadih je v napad teklo po pet, šest igralcev. Hrvati so bili močnejši v posesti žoge in tudi način igre je bil povsem nasprotje francoskemu. To me izjemno veseli, pomerili sta se različni nogometni filozofiji in finale je bil iz tega vidika izjemen. To je odlično za nogomet.

Dotaknil bi se francoske nogometne podobe. To je bila zmaga sistema, ki ga neguje Francija od temeljev. Iz natančno izdelanega sistema izhaja vse, organizacija in igralci, ki pod nadzorom strokovnega štaba uveljavljajo pragmatično filozofijo brez kompromisov. Vse je podrejeno rezultatu in na igrišču je to najbolj vidno v tem, da ni nepotrebnih zapletanj in divjanj. Vse je preprosto in ima smisel. Potrpežljivost, ki jo izkazujejo, je ena od najmočnejših odlik najboljših.

Komentarji: