Odmevi iz Hrvaške po uvrstitvi v finale SP: Jočite, objemajte se, slavite ...

Pobrskali smo po odzivih iz slačilnic in medijev po hrvaški zmagi v poflinalu SP.
Fotografija: Veselje in žalost. FOTO: Thanassis Stavrakis/Ap
Odpri galerijo
Veselje in žalost. FOTO: Thanassis Stavrakis/Ap

Hrvaška na nogah, Anglija na tleh. Tako bi lahko zelo na kratko opisali čustveno stanje po drugi polfinalni tekmi na mundialu v Rusiji. Ob zgodovinski uvrstitvi hrvaške nogometne reprezentance v finale svetovnega prvenstva je naše južne sosede zajela evforija, medtem ko so Angleži stadion Lužniki zapuščali poklapani.
 

Strta angleška srca 


Zanimivo – nekateri angleški mediji (denimo BBC) so po prvem golu, ki so ga Angleži Hrvatom zabili v peti minuti tekme, že odštevali minute do finala. Hrvaški so priznali, da njihova izbrana vrsta nima prave ideje za preboj proti angleškemu golu in da tekmec dominira. A že v drugem polčasu se je zgodba zasukala. Ob izenačenju so bili v šoku Angleži, Hrvati v naletu. Po podaljških hrvaški navijači v deliriju, angleškim se je sesul nogometni svet. Pri BBC so pisali o še enem srčnem zlomu reprezentance, pri Guardianu o tem, da je Mandžukić v podaljšku uničil angleške sanje.

Na drugi strani so od ponosa kipeli na Hrvaškem – od Čakovca do Dubrovnika. »Zrušili smo Anglijo, Hrvaška je v finalu SP!« so zapisali pri Večernjem listu. Na portalu 24sata so se vprašali: »So to sanje? V finalu smo! Jočite, objemajte se, slavite ...« Pri Slobodni Dalmaciji so izpostavili čudežno, neverjetno Hrvaško, pogumno, bojevito in ognjevito, ter omenili trojico junakov nad junaki.



Nekdanji nogometni as Robert Prosinečki, član bronaste reprezentance s svetovnega prvenstva 1998, je v vlogi komentatorja v studiju hrvaške televizije uvrstitev v finale označil za največji uspeh: »Ubili smo Angleže,« je še dodal. »Zasluženo. Naj se veselijo, naj bo vsa Hrvaška srečna in zadovoljna. Zdaj hočemo prvo mesto! Naj se fantje maščujejo Francozom za tisto SP 1998, ko so nas v polfinalu premagali,« se je ozrl k nedeljskemu finalu.
 

Dalić: Fantje niso normalni


Navijačem v Moskvi, kjer se je zbralo približno 10.000 privržencev v rdeče-belih majicah s kvadratki, se je »mešalo« od sreče in veselja. Prav tako navijačem po vsej Hrvaški. »Čestitke najprej igralcem. Kako so igrali – to ni normalno. Nismo še zlati, a če bo bog dal, bomo,« je žarel hrvaški selektor Zlatko Dalić, se zahvalil moštvu ter navijačem po vsem svetu in dodal, da se svojega uspeha reprezentanca še ne zaveda. »Na tej tekmi je bilo prav fascinantno, da nihče ni hotel iz igre, hočem narediti menjavo, koga naj menjam, vsi tečejo in se borijo, kričijo: mene ne. Nisem vedel, kaj naj naredim. Bili so fantastični!« je ponosen Dalić.



Da se sploh ne zavedajo, kaj so dosegli, je govoril tudi Mario Mandžukić, strelec gola v podaljšku. »To je čudež. No, pravzaprav ni čudež, saj so samo velika moštva tako pogumna, da se vrnejo po rezultatu 1:0 in to na tekmi z Anglijo,« dodal je še, da so se borili kot levi in uživali na terenu. 
 

Modrić: Prišli smo po nekaj več


Navdušen je bil tudi strelec izenačujočega zadetka Ivan Perišić: »Nepopisno je. Vsa čast vsem igralcem in navijačem. Spet je bilo težko in spet smo pokazali značaj. Trikrat smo izgubljali in trikrat smo se vrnili, v osmini, četrtfinalu in polfinalu. S tem potrjujemo, da smo prava ekipa.« Pa pogled na finale proti Franciji? »Vsi imamo v spominu tisto tekmo s SP 1998, ampak zdaj nas čaka tekma po 20 letih, to je druga zgodba. Ni polfinale, ampak finale. Oni so favoriti, mi pa nimamo česa izgubiti. Dali bomo vse od sebe kot na vsaki tekmi do zdaj,« je razmišljal. 



Presrečen je bil tudi zvezdnik madridskega Reala Luka Modrić: »Odigrali smo fenomenalno tekmo po prejetem golu. Povsem smo jih nadigrali, čeprav so govorili, da smo mi utrujeni in ne bomo zmogli, oni pa so fizično pripravljeni in boljši od nas, na koncu na terenu ni bilo tako. Škoda, da si nismo zmage zagotovili že prej, ampak smo šli spet v podaljšek, na srečo ni šlo do enajstmetrovk. Dvakrat smo se vračali iz rezultatskega minusa in to je pokazatelj našega značaja: ne predamo se!« je Modrić strnil misli. Zadovoljen je z dosežkom, a pravi, da je moštvo prišlo po nekaj več. »V izjavah nismo dajali velikih napovedi, šli smo skromno korak za korakom, a v nas je bilo ves čas močno prepričanje in samozaupanje. Odkar sem v reprezentanci nisem videl takega verovanja v uspeh. In zato smo, kjer smo.«
 

Kane: Boli in še nekaj časa bo


Medtem ko so hrvaški asi po koncu tekme leteli po igrišču, pa so se za glavo razočarano držali Angleži. »Trdo smo delali na tej tekmi, navijači so bili izjemni, dvoboj je bil težek. Zelo boli in še nekaj časa bo,« je po porazu povedal zvezdnik Harry Kane.



Bolečino po porazu je priznal tudi selektor Gareth Southgate: »Povsem realno menim, da nismo pričakovali, da bomo prišli tako daleč, ampak ko si enkrat v takem položaju in igraš tako dobro, kot smo mi, si želiš izkoristiti ponujene življenjske priložnosti. V tem trenutku je v slačilnici težko,« je dejal, ponosen na svojo vrsto in odzive z Otoka, saj so bili pozitivni, polni podpore. »Zelo sem ponosen na to, kar smo naredili,« je še poudaril.
 

Komentarji: