Razrvani Španci se bodo lotili Ronalda

Skupina B: Drevi ob Črnem morju prvi veliki dvoboj SP med Portugalsko in Španijo, zmagovalec se je na velikih tekmovanjih vselej prebil do finala.
Fotografija: Bo Sergio Ramos (levo) v dvoboju kapetanov tako neizprosen tudi proti soigralcu iz Reala Cristianu Ronaldu, kot je proti tekmecem v klubskih tekmah? FOTO: AFP
Odpri galerijo
Bo Sergio Ramos (levo) v dvoboju kapetanov tako neizprosen tudi proti soigralcu iz Reala Cristianu Ronaldu, kot je proti tekmecem v klubskih tekmah? FOTO: AFP

Soči – Bo po najbolj grozljivih 19 urah možno izpeljati vsaj 90 spodobnih minut in se izogniti začetni hladni prhi v olimpijskem Sočiju? Tako se pred današnjim prvim velikim derbijem na mundialu, pirenejskim med Španijo in Portugalsko v skupini B sprašujejo španski nogometni navdušenci, razdeljeni kot v državljanski vojni.

Bliskovita odstavitev selektorja Julena Lopeteguia in postavitev Fernanda Hierra na položaj prvega moža je zasenčila celo tako zvezdniško veličino, kot je portugalsko božanstvo Cristiano Ronaldo. Vsule so se obtožbe na račun predsednika madridskega Reala Florenitna Pereza in nekdanjega selektorja, da sta s svojim zakulisnim ravnanjem in skrivanjem dogovora o Lopeteguijevem prevzemu belih po SP izdala državo.

»Ni mi prepustil nobene druge možnosti. Obstajajo vrednote in nihče ne more narekovati, kako naj dela in ukrepa krovna organizacija,« je med drugim povedal še sveži predsednik Nogometne zveze Španije Luis Rubiales, pri čemer je pošteno ošvrknil Realov vodstveni tabor. Ta je bolj ali manj za komunikacijo uporabil zveste podpornike v medijskem svetu. »Perez je ravnal pravilno, da je izbral Lopeteguia, odzivi na to pa so posledica vročih glav, vključno z menjavo selektorja brez jasno izrečene volje igralcev,« je zapisal eden od komentatorjev pri največjem športnem dnevniku Marca.

Real je že včeraj v Madridu predstavil novega trenerja, medtem ko je španska posadka ob Črno morje dopotovala iz Krasnodarja z novim šefom na čelu Hierrom. Nekdanji Realov zvezdnik in kapetan ter španski reprezentant se ni pretirano izpostavljal.



»Ne moremo v nekaj dneh spremeniti dve leti trdega dela,« je dal Hierro jasno vedeti, da bo tudi po Lopeteguiju Španija igrala kar se da po taktih odstavljenega trenerja. Jasno in glasno je svoje dodal še kapetan Sergio Ramos. »Mi smo španska reprezentanca. Predstavljamo naš grb, barve, navijače in državo. Odgovornost je naša, od navijačev pa pričakujemo spodbudo. Tako je bilo včeraj, tako bo danes in tako bo jutri,« je blestel Ramos, ki se mu je za državljansko uravnoteženje pridružil še večni izzivalec iz katalonskega tabora in obrambni partner Gerard Pique. »Ne bi bilo prvič, se je že zgodilo. Enotni smo, bolj kot kdajkoli prej,« je dejal član Barcelone.
 

Evropski prvaki brez skrivnosti


Oba selektorja Fernanda, španski Hierro in portugalski Santos, ne moreta prikriti ničesar, s čimer bi lahko presenetila. Španija je bila izjemno zanesljiva na poti do Rusije, nanizala je dvajset tekem brez poraza, uveljavila prepoznavni slog s spremembami v mlajših silah. Čeprav je Hierro bistveno mlajši in manj izkušen, si ne bo drznil spreminjati zmagovalne formule, toda tudi izkušeni lisjak Santos ne bo dopustil, da bi bili Ronaldo in drugi na igrišču drugačni od šampionske podobe izpred dveh let v Franciji. Največ en igralec, drugi bi bil že prevelik poseg v moštvo, je lahko presenečenje v začetni enajsterici enega in drugega, taktičnih ukan bržčas ne bo. Za oba bo previdnost mati modrosti, saj Španiji in Portugalski povsem ustreza neodločen razplet. V skupini, v kateri sta njuna izzivalca drugokategornika in avtsajderja Maroko ter Iran, imata sijajno priložnost, da brez vidnejših stresov narekujeta formo in uigravata še zadnje taktične zamisli.

Pirenejska tekmeca se poznata do obisti in tudi zadnji medsebojni dvoboji jasno nakazujejo, da ne kaže pričakovati ognjemeta s številnimi priložnostmi in goli. V predhodnih treh dvobojih na velikih tekmovanjih so streljali s praznimi naboji. Na euru 2004 je v skupinskem delu tekmovanja zmagovalca odločil tedaj še najstnik (19 let) Ronaldo, šest let pozneje je na mundialu v Južni Afriki v osmini finala David Villa sodil zahodnim sosedom, ki do derbija sploh niso prejeli gola. Dve leti pozneje na euru na Poljskem in v Ukrajini so bili Španci v polfinalu spretnejši in srečnejši po strelih z bele točke. Zanimivo je, da se je zmagovalec dvobojev vedno uvrstil v finale, Španci so bili celo svetovni in evropski prvaki.

Pirenejski derbi je najbolj slikovito napovedal Santos. »Pomerila se bosta favorit za naslov svetovnega prvaka in kandidat,« je povedal elektroinženir, pri čemer je svojo Portugalsko uvrstil v skupino kandidatov.

Komentarji: