Hrvaška v deliriju, Mandžukić za zasuk in finale (VIDEO)

Angleži so vodili že v 5. minuti po golu Trippierja, v drugem polčasu je izenačil Perišić, v podaljšku odločil Mandžukić.
Fotografija: Hrvaška pravljica pa še kar traja ... FOTO: Yuri Cortez/AFP
Odpri galerijo
Hrvaška pravljica pa še kar traja ... FOTO: Yuri Cortez/AFP

Moskva – Hrvaška sanja naprej! Dve desetletji po doslej največjem uspehu in tretjem mestu na nogometnem svetovnem prvenstvu v Franciji so »kockasti« danes na mundialu v Rusiji storili še izjemen korak naprej, saj so se uvrstili v nedeljski finale, v katerem jih že od sinoči čakajo evropski podprvaki Francozi. Izbranci selektorja Zlatka Dalića so morali še tretjič zapovrstjo v izločilnih bojih v podaljšek, za razliko od prejšnjih dveh obračunov z Dansko in Rusijo pa so se v dvoboju s še tretjim tekmecem s stare celine, Anglijo, izognili strelom z bele točke. Mož odločitve za zmago z 2:1 je bil v 109. minuti Mario Mandžukić, ki je tako zaokrožil izjemen zasuk Hrvatov, ki so se mojstrsko rešili iz zagate, potem ko so zaostajali že v peti minuti.





Tedaj je namreč zvezni igralec Kieran Trippier z odlično izvedenim prostim strelom presenetil nemočnega Danijela Subašića in Angleže popeljal pred vrata finala, ki bi bil zanje drugi v zgodovini – po šampionskem domačem turnirju leta 1966. Toda v drugi polovici drugega polčasa so Hrvati vrnili udarec, izenačil je Ivan Perišić, ki bi lahko tri minute pozneje zadel še drugič, a se je tresel le okvir vrat. Moštvi sta torej morali v podaljšek, v njem pa je Mandžukić najprej zgrešil izjemno priložnost, ko se je sam znašel pred Jordanom Pickfordom, ki pa je njegov poskus ubranil, v 109. minuti pa je moral angleški čuvaj mreže še drugič na hrbet. In evforija onstran Kolpe, pa tudi v Moskvi, kjer je bilo 10.000 navijačev »ognjenih«, se je lahko nadaljevala ...


POTEK PRVEGA POLČASA


Komajda so navijači – oba tekmeca sta imela podporo po 10.000 privržencev iz domovine – posedli do zadnjega kotička zasedene tribune kultnega moskovskega štadiona Lužniki, že so Hrvati doživeli zelo zgodnjo hladno prho. Otočani so se namreč do vodstva dokopali že v peti minuti. Luka Modrić je tik pred kazenskim prostorom ustavil prodirajočega Deleja Allija, sodnik Cüneyt Cakir je brez pomislekov dosodil prosti strel. Da so prekinitve še vedno najmočnejši angleški adut, je dokazal 27-letni Tottenhamov branilec Kieran Trippier, ki je sprožil tik ob desni vratnici in ukanil nemočnega Danijela Subašića, ki je njegov odličen poskus lahko zgolj ošvrknil s pogledom.

Za Trippierja je bil to sploh prvi zadetek v majici z državnim grbom, za Hrvate pa drugi najhitrejši prejeti gol na tem turnirju, potem ko je Danec Mathias Jørgensen v osmini finala njihovo mrežo načel že v prvi minuti. Tudi po vodstvu se Angleži niso umirili, temveč so še naprej dajali ritem igri, v napadu pa se je s tekmeci poigraval Harry Kane, ki pa se je v dveh obetavnih prodorih znašel v prepovedanem položaju. Še posebej je zastal dih hrvaškim navijačem po natanko pol ure igre, ko se je pojavil v dvoboju iz oči v oči s Subašićem, ki je njegov poskus čudežno ubranil, Kane je domala z golove črte sprožil še enkrat, a se je žoga od vratnice odbila v čuvaja mreže, od tam pa mimo gola. Za nameček je stranski sodnik z zamikom naznanil tudi prepovedan položaj.

Na drugi strani je že minuto pozneje za prvo resnejšo priložnost poskrbel Ante Rebić, ki je bil zaradi bolečin v vratu vprašljiv do zadnjega. Z razdalje, izven kazenskega prostora, je dobro meril, a je bil vratar Jordan Pickford na mestu in zanesljiv. Angleško prednost bi lahko v 36. minuti podvojil Jesse Lingard, ki je že premagal Subašića, vendar pa je bil njegov strel malenkostno premalo natančen. V zadnjih minutah pred odhodom v slačilnico so izbranci selektorja Zlatka Dalića vendarle pokazali nekaj več živahnosti in tudi napadalne domiselnosti, toda Pickford ni imel veliko dela. Statistika prvega polčasa je dokazovala veliko izenačenost tekmecev, žogo so imeli 52-odstotno v svoji posesti Hrvati.

Angleški in hrvaški navijači so dvoboj pričakali z roko v roki. FOTO: Sergej Karpuhin/Reuters
Angleški in hrvaški navijači so dvoboj pričakali z roko v roki. FOTO: Sergej Karpuhin/Reuters


POTEK DRUGEGA POLČASA


Moštvi sta po vrnitvi iz slačilnice na igrišče skočili z nespremenjenima enajstericama. Prvo resnejšo priložnost na angleški strani je v 56. minuti zrežiral strelec prvega zadetka Trippier, ki je z desne poslal oster predložek pred vrata, kjer se je odkrival Kane, žogo pa je tik pred njim hladnokrvno izbil Dejan Lovren. Hrvati so še naprej igrali premalo tvegano in brez napadalnih idej, v 65. minuti pa so se vendarle dokopali do resne priložnosti. Ivan Perišić je neovirano sprožil, a je branilec Kyle Walker srečno blokiral njegov poskus, vendar pa nato za nekaj trenutkov obležal na igrišču. To je bila napoved živahnejšega nadaljevanja.

In nekoliko podjetnejša igra se je našim južnim sosedom hitro obrestovala. V 68. minuti je v kazenski prostor z desne strani podal branilec Šime Vrsaljko, pred nasprotnikovimi vrati pa je bil najbolj odločen Perišić, ki je dvignil nogo domala prek glave svojega čuvaja Walkerja in žogo mojstrsko pospravil v mrežo. Interjev 29-letni zvezni igralec je tako vknjižil svoj jubilejni deseti reprezentančni gol. Kaj kmalu pa bi lahko še enajstega, a je v 72. minuti – podobno kot že tudi v četrtfinalu proti Rusom – stresel okvir vrat, odbito žogo pa je naravnost v naročje Pickforda poslal Rebić. To so bile minute Hrvatov, ki so zagospodarili na igrišču.

Hrvaški selektor Dalić ni v rednem delu dvoboja, zanimivo, izkoristil niti ene menjave, njegov kolega na angleški klopi Southgate je eno samo. Na klop je v 74. minuti poslal malo opaznega Raheema Sterlinga in namesto njega priložnost v napadu ponudil 20-letnemu mladeniču Marcusu Rashfordu, ostrostrelcu Manchester Uniteda. Tik pred koncem rednega dela, v drugi minuti sodnikovega dodatka, bi podaljšek lahko preprečil najboljši strelec prvenstva v Rusiji Kane, na katerega je letela nova čudovita podaja Trippierja, vendar pa je učinkoviti Tottenhamov zvezdnik streljal v prazno. Zmagovalca tako po rednem delu tekme ni bilo.

Kieran Trippier je neubranljivo sprožil iz prostega strela. FOTO: Carl Recine/Reuters
Kieran Trippier je neubranljivo sprožil iz prostega strela. FOTO: Carl Recine/Reuters


POTEK PODALJŠKA


Potem ko so v drugi polovici drugega polčasa na igrišču dominirali kockasti, pa so v prvem podaljšku pobudo ponovno prevzeli Otočani, prav lahko pa bi jo unovčili v 99. minuti. Z glavo je pred vrati izvrstno poskusil branilec John Stones, Subašić je bil že premagan, žoga bi tik ob njegovi desni vratnici zatresla mrežo, če je ne bi na golovi črti z glavo izbil Vrsaljko. Hrvaškim navijačem je odleglo, po prvem podaljšku sta bili zasedbi še vedno poravnani. Dalić je vrste osvežil z rezervistoma Josipom Pivarićem in Andrejem Kramarićem, Mario Mandžukić pa je v dodatku prvega podaljška zgrešil izjemno priložnost, saj je bil sam pred Pickfordom, ki se je vnovič vrhunsko izkazal, Juventusov napadalec pa je za krajši čas obležal na igrišču.

Toda kar je zapravil od koncu prvega podaljška, je nadoknadil v drugem, ko je v 109. minuti drugič zatresel angleško mrežo. Z glavo je podal strelec prvega hrvaškega zadetka Perišića, Mandžukić je obšel angleško obrambo in z natančnim strelom iz prve ukanil tudi nemočnega Pickforda. Dalićeva četa je tako zrežirala popoln preobrat, za nameček so bili Otočani prisiljeni nekaj zadnjih minut odigrati z igralcem manj, saj je moral s poškodovano prepono z igrišča Trippier, Southgate pa ni imel več možnosti menjave. Hrvati so se tako prvič v izločilnih bojih izognili enajstmetrovkam, v finalu jih v nedeljo čakajo Francozi.

Ivan Perišić je mojstrsko poravnal izid. FOTO: Damir Sagolj/Reuters
Ivan Perišić je mojstrsko poravnal izid. FOTO: Damir Sagolj/Reuters


HRVAŠKA : ANGLIJA 2:1 (1:1, 0:1)


Štadion Lužniki, gledalcev 78.011, sodnik Cüneyt Çakir (Turčija).

Strelci: 0:1 – Kieran Trippier (5.), 1:1 – Ivan Perišić (Šime Vrsaljko, 68.), 2:1 – Mario Mandžukić (Ivan Perišić, 109.).

Hrvaška (4-2-3-1): Danijel Subašić, Šime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinić (od 95. Josip Pivarić), Marcelo Brozović, Ivan Rakitić, Ante Rebić (od 101. Andrej Kramarić), Luka Modrić (od 119. Milan Badelj), Ivan Perišić, Mario Mandžukić (od 115. Vedran Ćorluka).

Anglija (3-5-2): Jordan Pickford, Harry Maguire, John Stones, Kyle Walker (od 112. Jamie Vardy), Ashley Young (od 91. Danny Rose), Dele Alli, Jordan Henderson (od 97. Eric Dier), Jesse Lingard, Kieran Trippier, Harry Kane, Raheem Sterling (od 74. Marcus Rashford).

Kar je Mario Mandžukić zapravil ob koncu prvega podaljška, je nadomestil v drugem. FOTO: Darren Staples/Reuters
Kar je Mario Mandžukić zapravil ob koncu prvega podaljška, je nadomestil v drugem. FOTO: Darren Staples/Reuters

 

Komentarji: