Pohoda zbornaje komande ni ustavil niti Salah (VIDEO)

Rusija je premagala Egipt na prvi tekmi drugega kola SP s 3:1 in potrdila mesto v izločilnih bojih, Egipt je ostal brez možnosti. 
Fotografija: Dzyuba je dosegel zelo pomemben tretji zadetek na tekmi. 
Odpri galerijo
Dzyuba je dosegel zelo pomemben tretji zadetek na tekmi. 

Prepričljiva zmaga na prvi tekmi proti Savdski Arabiji s 5:0 je ruski reprezentanci dala krila, z odličnimi predstavami so ruski reprezentanti nadaljevali tudiv drugem kolu proti Egiptu, ki je padel s 3:1.
 
V prvem polčasu sta bili ekipi precej izenačeni, odločilni trenutek na tekmi se je zgodil na začetku drugega dela, ko je nespretno avtogol dosegel kapetan Ahmed Fathi. Egipčani so se zbrali in začeli pritiskati proti vratom Rusije, a je bil Mohamed Salah odlično zaprt, ostali napadalci Egipta pa premalo natančni, da bi premagali Igorja Akinfeeva. 
 
Ko je drugi gol na tekmi dosegel Čerišev, tik zatem pa tretjega še Artem Dzyuba, je bilo upov Egipta konec, v St. Petersburgu pa se je začela ruska veselica. Pokvaril jo ni niti gol Salaha z enajstmetrovke, prvi za Egipt na svetovnih prvenstvih po daljnem letu 1990. 
 
Rusija je že uvrščena v izločilne boje domačega svetovnega prvenstva, Egipt pa bo zagotovo potoval domov, prvenstvo pa bo v Salahu izgubilo enega največjih zvezdnikov, ki pa se danes ni proslavil.

 

POTEK TEKME

V St. Petersburgu vlada izjemno vzdušje, že pred tekmo je Kalinka cel stadion dvignila na noge, še bolj vroče je postalo po dobrih uvodnih minutah domačinov, najbližje zadetku je bil Golovin, a je meril dober meter mimo desne vratnice gola Egipta. Po nekaj minutah so se tudi Egipčani otresli začetnega pritiska in postali iz minute v minuto bolj nevarni, Salah je nekajkrat že lepo prodiral, na drugi strani so zelo nevarni tudi predložki Samedova v kazenski prostor. V prvih 15. minutah smo spremljali zelo dobro nogometno predstavo. 

V drugih 15 minutah prvega polčasa so Rusi spet pritisnili na plin, vse se vrti okrog Golovina, ki pošilja nevarne predložke v kazenski prostor, a visoki Dzyuba zaenkrat še ni prišel do pravega strela, ostaja 0:0. Izid se do konca prvega polčasa ni spremenil, Salah je pokazal nekaj svojega mojstrstva, a so ga Rusi večino časa zelo dobro ustavljali, na drugi strani je vse nalete Rusov brez napak preživela tudi obramba Egipta. Zmago bolj potrebujejo Afričani, zato bodo morali v drugem polčasu za vse tri točke pokazati bolj napadalno igro. 

Takoj na začetku drugega polčasa so Rusi prišli do vodstva, spet je imel ogromno smole kapetan Egipta Ahmed Fathi. Po slabem strelu z roba kazenskega prostora Romana Zobnina je Fathi posredoval pred Dzyubo, a je to izvedel zelo slabo, žoga pa je končala v levem spodnjem kotu vrat El Shenawyja, ki je bil brez moči. Fathi je avtogol dosegel že na prvi tekmi, v samem zaključku je pospravil žogo v svojo mrežo za zmago Urugvaja z 1:0. Egipt je v težkem položaju, saj potrebuje zmago. 

Za sedemkratne afriške prvake od 59. minute kaže še slabše, saj je Denis Čerišev povišal vodstvo domačinov. Nekdanji veliki talent ruskega nogometa, igral je tudi za Real, je zadel po lepi podaji Maria Fernandesa, ki je našel samega Čeriševa, z okrog sedmih metrov pa nogometašu Villareala ni bilo težko zadeti. Šok Egipčanov se še ni polegel, ko je zadel še Dzyuba. Lepo si je zaustavil dolgo žogo in zadel po tleh, ob vodstvu s 3:0 pa povratka za Egipt ne bo več, Mohamed Salah pa se bo od prvenstva poslovil že po skupinskem delu. 

Salah ni rešil Egipčanov.
Salah ni rešil Egipčanov.


Egipčani se kljub visokemu zaostanku niso predali, Salah je bil vse bolj obupan, nato pa so Rusi v 72. minuti nad njim storili prekršek za enajstmetrovko, Salah jo je izkoristil in tako dosegel prvi zadetek za Egipt na svetovnih prvenstvih po letu 1990. Kljub vsemu so faraoni v zelo težkem položaju, saj potrebujejo še dva zadetka vsaj za remi. V 79. minuti je spet zadišalo po enajstmetrovki za Egipt, a prerivanja v kazenskem prostoru Caceres ni ocenil za dovolj resnega, da bi bil vreden enajstmerovke. 

Rusija : Egipt 3:1 (0:0) 
Fathi (AG) 47, Čerišev 59, Dzyuba 62; Salah 73.

Rusija: Akinfejev, Mario Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Žirkov, Gazinski, Zobnin, Samedov, Čerišev, Golovin, Dzyuba. 

Egipt: El Shenawy, Fathi, Gabr, Hegazi, Abdel Shafi, Elneni, Hamed, Salah, El Said, Trezeguet, Mohsen. 

Sodnik: Enrique Caceres (Paragvaj)

Komentarji: