Panama zgodovinsko kljub hudemu porazu proti Angliji

Otočani so se veselili zmage s 6:1, že ob glavnem odmoru so vodili s 5:0. Trojček golov Harryja Kana.
Fotografija: Harry Kane je zaenkrat prvi strelec mundiala. Foto Ivan Alvarado/Reuters
Odpri galerijo
Harry Kane je zaenkrat prvi strelec mundiala. Foto Ivan Alvarado/Reuters

Nižnij Novgorod – Iz skupine G sta se v izločilne boje nogometnega svetovnega prvenstva v Rusiji pričakovano (in predčasno) uvrstili favorizirani evropski reprezentanci Belgija in Anglija, ki bosta v zadnjem kolu v medsebojnem obračunu tudi določili zmagovalca skupine. Potem ko so Belgijci že včeraj z udobnih 5:2 brez težav ugnali Tunizijo, so sedem zadetkov danes videli tudi gledalci v Nižnjem Novgorodu, Otočani niso prizanesli novinki med svetovno elito Panami in so zmagali s kar 6:1, že ob odhodu na glavni odmor je bilo na semaforju neverjetnih 5:0.


Kane zdaj strelski kralj


Trojček zadetkov, šele tretji angleški doslej na mundialih, je vknjižil Harry Kane, ki je bil v prvem polčasu dvakrat uspešen z bele točke, v drugem pa je verjetno zadel iz prepovedanega položaja. S tem je v svojo statistiko na tem turnirju zabeležil že pet golov in se zavihtel na vrh lestvice strelcev, tudi pred Cristiana Ronalda in Romeluja Lukakuja. Kljub visokemu porazu je bil dvoboj zgodovinski tudi za Panamo, ki je v 78. minuti po akciji rezervistov, ki jo je zapečatil 37-letni starosta Felipe Baloy, dosegla krstni zadetek na tekmovanjih te kakovostne ravni. Številni navijači so se ga razveselili huronsko, kot bi bil zmagovalni ...


POTEK PRVEGA POLČASA


Oba selektorja nista, v primerjavi z uvodnima dvobojema, opravila nobene spremembe v začetnih enajstericah. Angleški, Gareth Southgate, je bil zgolj v napadalni dilemi, a se je odločil Raheemu Sterlingu ponovno dati prednost pred Marcusom Rashfordu. Že v prvih trenutkih dvoboja je na tleh obležal Jesse Lingard, ki je dobil udarec v obraz, kar je bil hiter namig, da se ne bodo Panamci favoriziranih tekmecev lotili prav nič nežno. V peti minuti je skušal lep panamski napad zaokrožiti Anibal Godoy, a je pozabil naravnati merilne naprave na nogi.

Kazen je bila bliskovita, Otočani pa so znali izkoristiti eno svojih najmočnejših orožij – prekinitve. Udarec s kota je izvedel Kieran Trippier, ki je žogo poslal v osrčje kazenskega prostora, tam pa je Michael Murillo povsem pozabil na branilca Johna Stonesa, ki je skočil najvišje in z glavo zatresel mrežo Jaimeja Peneda. Štiriindvajsetletni član Manchester Cityja je v svojem 28. nastopu v majici z državnim grbom drugič zadel, prvič seveda na mundialih. Postal je šele drugi Cityjev nogometaš v zgodovini svetovnih prvenstev, ki se je vpisal med strelce, po Trevorju Francisu davnega leta 1982.

Branilec John Stones je zadel dvakrat v enem polčasu. Foto Johannes Eisele/AFP
Branilec John Stones je zadel dvakrat v enem polčasu. Foto Johannes Eisele/AFP


Zanimivo: vsi trije dotedanji angleški goli na letošnjem turnirju v Rusiji so bili doseženi po podaji s kota. Panama se po prejetem zadetku ni zakrčila, temveč je redno prodirala tudi v napad, enega takšnih je želel v 16. minuti zaključiti Yoel Barcenas, ki je sprožil s kakih 20 metrov, a je njegov poskus zletel mimo leve vratnice. Angleži pa so bili precej učinkovitejši. V dvajseti minuti je v napadu, v katerem bi egiptovski delivec pravice lahko piskal tudi prepovedan položaj, Lingard izsilil enajstmetrovko, potem ko ga je zrušil Fidel Escobar. Zanesljiv izvajalec je bil Harry Kane, ki je neubranljivo ustrelil v stičišče leve vratnice in prečke.

Za 24-letnega Tottenhamovega ostrostrelca je bil to že tretji gol na prvenstvu, s katerim je potrdil, da se namerava boriti za strelsko krono na tokratnem turnirju. Enajstmetrovka (že petnajsta v Rusiji) je bila prva uspešno izvedena angleška po svetovnem prvenstvu leta 2002, ko jo je David Beckham izkoristil v obračunu z Argentino. Izbranci Garetha Southgata se kljub razmeroma udobnemu vodstvu niso ustavljali. V 36. minuti je Sterling na kratko oddal žogo do Lingarda, ki je s precejšnje razdalje silovito sprožil in še tretjič zatresel panamsko mrežo. Zmagovalec je bil že tedaj odločen.

Jesse Lingard je dosegel gol in izsilil enajstmetrovko. Foto Dimitar Dilkoff/AFP
Jesse Lingard je dosegel gol in izsilil enajstmetrovko. Foto Dimitar Dilkoff/AFP


Do odhoda na glavni odmor so Otočani, sicer slovenski kvalifikacijski tekmeci, zadeli še dvakrat. Najprej je v 40. minuti Sterling sprožil iz neposredne bližine, a nastreljal Peneda, odbitek pa je prek golove črte pospravil Stones. Ne zgodi se prav pogosto, da branilec v enem polčasu zadane dvakrat! V 44. minuti pa je sodnik Ghead Grisha po prerivanju v kazenskem prostoru še drugič pokazal na belo točko. Ponovno je bil zanesljivi izvajalec Kane, ki je žogo spet usekal tik ob levi vratnici in se s svojim četrtim zadetkom na prvenstvu na vrhu lestvice strelcev pridružil Portugalcu Cristianu Ronaldu in Belgijcu Romeluju Lukakuju.


POTEK DRUGEGA POLČASA


Šele petič v zgodovini svetovnih prvenstev se je zgodilo, da je ena od ekip dosegla (vsaj) pet zadetkov v prvem polčasu, navsezadnje se je takšen podvig posrečil tudi Nemcem pred štirimi leti, ko so v polfinalu prisolili klofuto gostiteljem Brazilcem in jih odpravili s 7:1, že v 29. minuti pa je bilo na semaforju 5:0. Angleži so nazadnje vsaj petkrat zadeli septembra leta 2015, ko so v kvalifikacijah za euro odpravili odpisano zasedbo San Marina s 6:0, tedaj so štirikrat mrežo zatresli v drugem polčasu. Panama pa je nazadnje pet ali več golov prejela konec letošnjega marca, ko jo je Švica odpravila s 6:0.

V 62. minuti je moral panamski vratar Penedo kloniti še šestič, zelo verjetno po novi napaki sodniške ekipe. Izven kazenskega prostora se je za strel odločil Ruben Loftus-Cheek, žoga je našla pot v mrežo, potem ko je smer spremenila po dotiku Harryja Kana, ki je bil tedaj, kar je potrdil počasni posnetek, v prepovedanem položaju. Egiptovski delivec pravice je zadetek priznal, Kane pa se je tako sam povzpel na vrh razpredelnice strelcev tega turnirja. Postal je tretji Anglež s trojčkom golov na eni mundialski tekmi, po Geoffu Hurstu leta 1966 in Garyju Linekerju dve desetletji pozneje.

Felipe Baloy je dosegel zgodovinski krstni panamski gol na mundialih. Foto Carlos Barria/Reuters
Felipe Baloy je dosegel zgodovinski krstni panamski gol na mundialih. Foto Carlos Barria/Reuters


Ko je bilo vsega že davno konec, so se vendarle sprostili tudi Panamci in po izdatnem zaostanku pokazali zobe. Najprej je v 76. minuti Roman Torres, ki je bil sam pri oddaljenejši vratnici, zgrešil domala nemogoče, dve minuti pozneje pa so poraženci vendarle vpisali svoj zgodovinski prvi gol na svetovnih prvenstvih. Zrežirala sta ga rezervista: prosti strel je izvedel Ricardo Guardia Avila, ki je poslal oster predložek v kazenski prostor, tam pa je bil najbolj priseben Felipe Baloy, ki je stegnil nogo in matiral čuvaja mreže Jordana Pickforda. S 37 leti starosta panamske reprezentance, sicer branilec, je v 103. nastopu pod državno zastavo zadel četrtič.


ANGLIJA : PANAMA 6:1 (5:0)


Strelci: 1:0 - John Stones (Kieran Trippier, 8.), 2:0 - Harry Kane (22./11-m), 3:0 - Jesse Lingard (Raheem Sterling, 36.), 4:0 - John Stones (Raheem Sterling, 40.), 5:0 - Harry Kane (45+1./11-m), 6:0 - Harry Kane (Ruben Loftus-Cheek, 62.), 6:1 - Felipe Baloy (Ricardo Avila, 78.).

ANGLIJA (3-5-2): Jordan Pickford; Kyle Walker, John Stones, Harry Maguire; Kieran Trippier (od 70. Danny Rose), Ruben Loftus-Cheek, Jordan Henderson, Jesse Lingard (od 63. Fabian Delph), Ashley Young; Raheem Sterling, Harry Kane (od 63. Jamie Vardy).

PANAMA (4-5-1): Jaime Penedo; Eric Davis, Fidel Escobar, Roman Torres, Michael Murillo; Jose Luis Rodriguez, Anibal Godoy (od 62. Ricardo Avila), Gabriel Gomez (od 69. Felipe Baloy), Armando Cooper, Edgar Barcenas (od 69. Abdiel Arroyo); Blas Perez.


 

Komentarji: