Kolumbijci so se izvlekli, Japonce rešil ferplej

Poljaki, ki niso imeli več možnosti za napredovanje, so z 1:0 odpravili Japonsko, Kolumbijci z enakim izidom Senegal.
Fotografija: Yerry Mina je Kolumbijo popeljal v osmino finala. Foto Gregorio Borgia/AP
Odpri galerijo
Yerry Mina je Kolumbijo popeljal v osmino finala. Foto Gregorio Borgia/AP

Samara – V zadnjem kolu prvega dela nogometnega svetovnega prvenstva v Rusiji so se karte v skupini H pošteno premešale. Tako se je favorizirana Kolumbija, ki ji po dveh dvobojih ni kazalo dobro, z zmago z 1:0 nad Senegalom – po kotu je z glavo zadel Yerry Mina – zavihtela celo na prvo mesto v skupini in si zagotovila ugodnejše izhodišče pred izločilnimi boji, Poljska pa je prav tako z 1:0 (po prostem strelu je tekmečevo mrežo zatresel branilec Jan Bednarek) ugnala Japonsko in se, za uteho, veselila tolažilne prve zmage na turnirju, vendar pa kljub temu ostala na zadnjem mestu v skupini.


Dva japonska rumena kartona manj


O drugem potniku v osmino finala je, reci in piši, odločal zadnji na seznamu kriterijev – ferplej. Tako Japonska kot Senegal sta namreč skupinski del zaključila z enakim številom točk (po 4) in tudi enako razliko v golih (po 4:4), zato je napredovala ekipa, ki si je doslej na mundialu prislužila manj rumenih kartonov. Srečnejši je bil azijski predstavnik, ki je v treh dvobojih štirikrat videl rumeno, afriški pa šestkrat, zato je Senegal potegnil kratko. Japonci od leta 1998 naprej na vsakem drugem svetovnem prvenstvu ulovijo končnico, vendar pa so v letih 2002 in 2010 obakrat izpadli že v osmini finala.




POTEK DVOBOJA SENEGAL – KOLUMBIJA


Senegalci so dvoboj odprli brezkompromisno in takoj nakazali, da ne bodo zgolj lovili neodločenega izida. Nekajkrat so poskusili z obetavnimi napadi, vendar pa nevarnosti za čuvaja mreže Davida Ospino ni bilo. Na drugi strani so Kolumbijci prvič resneje pokazali zobe ob koncu dvanajste minute, ko je prosti strel izvajal Juan Quintero, ki je žogo poslal mimo živega zidu, vratar Khadim N'Diaye se je moral pošteno pretegniti, da je njegov poskus odbil v kot. Zares pa je na tribunah završalo v 16. minuti, ko je v kazenskem prostoru Davidson Sanchez zrušil prodirajočega prvega senegalskega zvezdnika Sadia Maneja, kar je srbski sodnik Milorad Mažić takoj označil za enajstmetrovko, a se je po ogledu videoasistenta (VAR) premislil. Afričani so se le prijeli za glave ...

V 25. minuti je Quintero ponovno zelo dobro izvedel prosti strel, le da tokrat ni usekal na gol, temveč podal v osrčje kazenskega prostora, kjer je našel ostrostrelca Radamela Falcaa, ki pa je z glavo žogo poslal prek vrat, za nameček je še stranski sodnik z zamudo signaliziral prepovedan položaj. Na drugi strani je imel Keita Balde dovolj prostora za neoviran strel, a je sprožil ravno proti Ospini, ki je žogo brez pretiranih težav ukrotil. Senegalci so narekovali ritem, Kolumbijci, ki jim morda niti točka ne bi zadostovala za preboj v osmino finala, so prežali predvsem na hitre protinapade. Že po pol ure igre se je selektor južnoameriškega kolektiva Jose Pekerman odločil za spremembo postavitve in v igro poslal Luisa Muriela, ki je zamenjal zvezdnika Jamesa Rodrigueza, ki je igrišče zapustil besen, ignoriral selektorja in se takoj odpravil proti slačilnici.

V drugem polčasu so morali Kolumbijci vse sile usmeriti v napad, vendar pa so se njihovi poskusi praviloma končali že pred kazenskim prostorom, v katerem je kraljevala čvrsta senegalska obramba. In če Pekermanovi izbranci niso znali zadeti iz igre, so v 74. minuti izkoristili prekinitev. Po kotu Juana Quintera, ki se je nekajkrat v dvoboju izkazal s čudovitimi podajami, je pred vrati najvišje skočil postavni branilec Yerry Mina in z glavo vendarle zatresel mrežo afriškega predstavnika, med strelce se je vpisal v še drugem zaporednem obračunu, uspešen je bil tudi proti Poljakom. S tem so se razmerja znotraj skupine H povsem spremenila, Senegal se je v hipu znašel na robu prepada, njegovi napadalni poskusi do konca dvoboja pa so bili preveč jalovi, da bi lahko izvlekel izenačenje.

Mažić si je premislil: to ni bil prekršek za najstrožjo kazen. Foto Jefrem Lukacki/AP
Mažić si je premislil: to ni bil prekršek za najstrožjo kazen. Foto Jefrem Lukacki/AP


POTEK DVOBOJA JAPONSKA – POLJSKA


Ker njegova izbrana vrsta ni imela več niti teoretičnih možnosti za preboj v osmino finala, je poljski selektor Adam Nawalka povsem prevetril začetno enajsterico in vanjo, v primerjavi s prejšnjim obračunom s Kolumbijo, vključil pet svežih moči na čelu z vratarjem Lukaszem Fabianskim. Japoncem je za potrditev izločilnih bojev zadostovala že zgolj točka, vendar pa so vseeno prvi pokazali zobe. V dvanajsti minuti je z glavo nevarno zapretil Šindži Okazaki, vendar pa je bil premalo natančen. Najlepše poljske priložnosti si v prvem polčasu ni priigral vodilni zvezdnik, Bayernov ostrostrelec Robert Lewandowski, ki na tem turnirju še ni zadel, temveč Kamil Grosicki, a je njegov poskus z glavo v 32. minuti čuvaj mreže Eidži Kavašima ukrtil.

Takoj po glavnem odmoru je imel japonski selektor Akira Nišino prve težave, saj je bila poškodba Okazakija prehuda, da bi 32-letni izkušeni Leicestrov zvezdnik lahko nadaljeval dvoboj, zamenjal ga je Juja Osako. Po natanko pol ure igre pa so Poljaki vendarle, čeprav prepozno, dočakali svoj trenutek. Rafal Kurzawa, ki v prejšnjem dvoboju sploh ni stopil na igrišče, je z odlično izvedenim prostim strelom našel branilca Jana Bednareka, ki je učinkovito matiral Eidžija Kavašimo. Razliko bi lahko v 74. minuti podvojil Lewandowski, ki pa je pozabil uglasiti merilne naprave na nogi in je tako turnir končal brez doseženega zadetka. Poljaki so kljub pirovi zmagi skupinski del končali na zadnjem mestu, Japonci pa so morali trepetati do zadnjega.

Jan Bednarek je poskrbel za tolažilno zmago Poljakov. Foto Nicolas Asfouri/AFP
Jan Bednarek je poskrbel za tolažilno zmago Poljakov. Foto Nicolas Asfouri/AFP


JAPONSKA : POLJSKA 0:1 (0:0)


Volgograd Arena, gledalcev 42.189, sodnik Janny Sikazwe (Zambija).

Strelec: 0:1 – Jan Bednarek (Rafal Kurzawa, 60.).

Japonska (4-4-1-1-): Eidži Kavašima, Hiroki Sakai, Maja Jošida, Tomoaki Makino, Juto Nagatomo, Gotoku Sakai, Gaku Šibasaki, Hotaru Jamaguči, Takaši Usami (od 65. Takaši Inui), Šindži Okazaki (od 47. Juja Osako), Jošinori Muto (od 82. Makoto Hasebe).

Poljska (4-2-3-1): Lukasz Fabianski, Artur Jedrzejczyk, Jan Bednarek, Kamil Glik, Bartosz Bereszynski, Jacek Goralski, Grzegorz Krychowiak, Rafal Kurzawa (od 79. Slawomir Pesko), Piotr Zielinski (od 79. Lukasz Teodorczyk), Kamil Grosicki, Robert Lewandowski.


SENEGAL : KOLUMBIJA 0:1 (0:0)


Samara Arena, gledalcev 41.970, sodnika Milorad Mažić (Srbija).

Strelec: 0:1 – Yerry Mina (Juan Quintero, 74.).

Senegal (4-4-2): Khadim N'Diaye, Lamine Gassama, Salif Sane, Kalidou Koulibaly, Youssouf Sabaly (od 74. Moussa Wague), Ismaila Sarr, Cheikhou Kouyate, Idrissa Gana Gueye, Sadio Mane, Keita Balde (od 80. Moussa Konate), Mbaye Niang (od 86. Diafra Sakho).

Kolumbija (4-2-3-1): David Ospina, Johan Mojica, Yerry Mina, Davinson Sanchez, Santiago Arias, Mateus Uribe (od 83. Jefferson Lerma), Carlos Sanchez, James Rodriguez (od 31. Luis Muriel), Joan Quintero, Juan Cuadrado, Radamel Falcao (od 89. Miguel Borja).


 

Komentarji: