Čudežno se je rešil iz peska in užival v šampanjcu

Marc Marquez v svojem znanem drznem slogu četrtič prvak razreda motogp, Andrea Dovizioso ni dokončal VN Valencie.

Objavljeno
12. november 2017 23.25
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Valencia – Kakšen dan za Hondo! Dani Pedrosa je uresničil obljubo, da bo najbolj pomagal Marcu Marquezu do lovorike, če bo v zadnji dirki sezone zmagal, njegov moštveni sotekmovalec pa se ni postavil v pasivno vlogo. S tretjim mestom je potrdil osvojitev četrtega naslova v razredu motogp v zadnjih petih letih.

Po vodi sta slednjič splavala oba pogoja, ki bi se morala včeraj uresničiti, da bi jima načrte prekrižal Andrea Dovizioso. Italijan bi moral zmagati, Marquez pa se ne bi smel uvrstiti med najboljšo enajsterico. Zgovoren je bil že razplet kvalifikacij, v katerih si je branilec naslova pridirkal prvi štartni položaj, medtem ko je bil Dovizioso šele deveti. Kmalu se je sicer prebil v ospredje Johann Zarco in dolgo je bilo videti, da bodo gledalci namesto razburljivega obračuna videli vožnjo v disciplinirani koloni in domala brez prehitevanj. Sedem krogov pred koncem pa se je Marquez očitno naveličal »vrtiljaka« in – čeprav je bilo tveganje zadnje, kar bi mu priporočili – poskusil kronati naslov z zmago na španskih tleh. Napadel je Francoza, a se uštel pri zaviranju in skorajda padel. Le s skrajnimi močmi ter z velemojstrskim obvladovanjem hitrosti in težnosti se je ognil padcu, a zapeljal s proge in se vrnil nanjo šele kot peti s 3,5 sekunde zaostanka za Doviziosom. Na njegovo srečo pa Ducatijeva aduta nista izkoristila priložnosti. Že v naslednjem krogu je končal v pesku Jorge Lorenzo, ki je dobil navodilo iz boksa, naj spusti predse Italijana, takoj za njim je padel še Dovizioso.

Marquez je imel odprto pot do prestola in ni več izzival sreče, s tretjega mesta je mirno spremljal končni razplet, v katerem si je Pedrosa prislužil drugo zmago v sezoni (prvi je bil tudi v Jerezu) in skupno 31. v razredu motogp. Z njo je na končni razpredelnici letošnjega SP prehitel Valentina Rossija, ki je bil v prvi polovici sezone celo resen kandidat za naslov, še bolj pa je na koncu pogorel drugi Yamahin adut Maverick Viñales. Bržkone prvi favorit sezone se je v zadnjih šestih dirkah le enkrat povzel na zmagovalni oder (v Avstraliji je bil tretji), v Valencii pa je zasedel šele 12. mesto s 35 sekundami zaostanka.

»Večino dirke sem ohranil mirno kri, nato pa je prišel trenutek, ko sem se počutil tako dobro, da sem se odločil za napad. Toda izgubil sem zbranost. Ustrašil sem se, da bi lahko z Zarcojem trčila, zamudil pravšnji trenutek za zaviranje in skoraj padel. Ostal sem zvest Marquezovemu slogu vse do konca. Vožnja po kolenu in komolcu, s katero sem se rešil, mi je bržkone prinesla končno zmagoslavje. Takrat sem si rekel: ne bom izpustil motorja, četudi bi se prevrnil in bi mi grozila poškodba,« je zadovoljno priznal Marc Marquez. Nato pa je pohvalil Doviziosa za izjemne predstave v letošnji sezoni in celotno Ducatijevo moštvo za športno držo.

Italijan je že pred odločilnimi dirkami sezone vztrajal, da ga lahko na vrh popelje le čudež in da je povsem zadovoljen s svojo najboljšo od desetih sezon v razredu motogop. »Dal sem vse od sebe, čeprav sem vedel, da me čaka zelo zahtevna naloga, toda omejitve so bile prevelike. Vozil sem na meji svojih sposobnosti, ko sem videl, da je Marc zašel v težave, pa sem se odločil za poskus na vse ali nič. Zame je pač štela le zmaga in ostal sem v pesku z ničlo. Predlani sem bil sedmi na končni razpredelnici, lani peti, zato moram biti zelo zadovoljen z drugo stopničko, čeprav bi bil seveda raje na prvi. Zelo sem hvaležen Ducatijevim šefom in mehanikom, naš motor se je nenehno prilagajal in napredoval,« je poudaril Dovizioso, ki je v tej sezoni dosegel prav toliko zmag (6) kot Marquez. S 13. mestom v Maleziji in včerajšnjim odstopom pa je izgubil možnosti, da bi ga spodrinil z vrha.

Zadovoljen z opravljenim je bil tudi zmagovalec VN Valencie. »Dirka mi je bila pisana na kožo. Takšen konec sezone je nekaj neverjetnega, ponosen sem, ker sem zmogel pripraviti podvig pred imenitnimi navijači. Posebno doživetje je bil tudi Marcov rešilni manever. Vozil sem za njim in naenkrat videl črno črto na asfaltu, dim in oblak prahu. Kar ne morem verjeti, da ni padel, iz neposredne bližine sem užival v njegovi spretnosti,« je Dani Pedrosa pohvalil moštvenega sotekmovalca.

V šibkejših razredih sta bila prvaka znana že prej: Španec Joan Mir v moto3 in Italijan Franco Morbidelli v moto2. Zadnjih zmag v sezoni pa sta se razveselila domačin Jorge Martin in Portugalec Miguel Oliveira.