Dirka v Londonu? Zakaj pa ne

Formula 1: Mercedesov Britanec Lewis Hamilton edini manjkajoči na spektaklu pred Silverstonom.

Objavljeno
14. julij 2017 02.45
Peter Zalokar
Peter Zalokar
London – V središču Londona so rohneli motorji, kadilo se je iz gum in množici na trgu Trafalgar je zastajala sapa, ko so vozniki formule 1 delali »krofe« (obrat za 360 stopinj). A »primadone« ni bilo na spregled. »Lewis Hamilton potrebuje mir, pridite ga spodbujat v Silverstone,« je zbranim razložil Mercedesov šef Toto Wolff in slišal nekaj žvižgov.

Po dveh dirkah, ki se mu nista izšli po željah, si je trikratni svetovni prvak in najuspešnejši britanski dirkač (56 zmag) Hamilton vzel dva dni premora ter na družbenem omrežju objavil »selfie« s stopnic svojega reaktivca. Bil je edini izmed 20 dirkačev v letošnji karavani, ki je manjkal na spektaklu, na katerem je med drugim upokojeni Jenson Button v dirkalnem dvosedu popeljal mično Naomi Campbell …

»Ne vem, zakaj ga ni tukaj. Škoda, bilo je zabavno, na cesti smo pustili nekaj sledi, super je biti tako blizu ljudem,« se je smejalo vodilnemu v svetovnem prvenstvu Sebastianu Vettlu, ki je imel ob znameniti ulici Whitehall veliko privržencev, četudi se je pred časom v Bakuju z domačim ljubljencem Hamiltonom zapletel v incident, ki še vedno buri duhove. Morda se je ravno zato Anglež, ki se sicer rad druži z zvezdami, raje umaknil iz soja žarometov.

Prvič po letu 2004 je formula 1 prišla v London, dogodek je organiziral njen novi lastnik Liberty Media in morda ne naključno. Znane so težave z organizatorji dirke v Silverstonu, ki želijo zaradi prevelikih stroškov leta 2019 izstopiti iz pogodbe, kot jim dovoljuje klavzula. Pri Liberty Media sicer verjamejo, da bodo dosegli kompromis, toda hkrati so nakazali možnost, da bi VN Velike Britanije lahko izvedli tudi drugje, denimo kar v prestolnici, kar je potrdil novi šef Chase Carey, naslednik Bernieja Ecclestona. Zamisel se zdi zanimiva tudi londonskemu županu Sadiqu Kahnu: »Veliko je ovir, saj je težko za ves vikend zapreti središče mesta, kot je London, toda z veseljem bomo prisluhnili šefom F1.«

Kakorkoli že, Vettel in Hamilton se drug drugemu ne bosta mogla izogniti v Silverstonu, ki bo zaokrožil prvo polovico sezone. Vse oči bodo uprte vanju in njun boj za prvaka, v katerega se je z zmago v Avstriji vključil tudi Valtteri Bottas. Na znamenitem dirkališču v osrednji Angliji pričakujejo prek 120.000 ljudi, če bo le vreme prijazno. Večina jih bo držala pesti za Hamiltona, ki se ga drži smola, ampak Ferrari ima vselej dobro podporo tudi na Otoku in zato se Vettel ne bo počutil kot osamljeni »zlobnež«.

Hamilton bo v nedeljo skušal zmanjšati zaostanek za Nemcem, ki po devetih dirkah znaša 20 točk. Dovolj razlogov ima za optimizem, v Silverstonu je zmagal že trikrat zapored in skupaj štirikrat, ob novem zmagoslavju bi se izenačil z Alainom Prostom. »Nimam kristalne krogle, da bi lahko napovedal razplet sezone, ampak ta čas ne izgleda najboljše. No, do konca je še dolga pot, vse se lahko spremeni na eni dirki. A večja kot je razlika, večji je pritisk,« je vse večje breme na Hamiltonu, ki bo po krajšem oddihu storil vse, da bi znova razveselil sebe in navijače.