Do proge z berglo, najprej s polnim plinom

Italijanski motociklist Valentino Rossi je le tri tedne po zlomu noge pripravljen za nedeljsko VN Aragonije.

Objavljeno
23. september 2017 01.38
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Šepajoč, a z nasmeškom na licih je Valentino Rossi včeraj dokončal uvodna treninga pred nedeljsko VN Aragonije, čeprav je dopoldne dosegel šele 18. čas, popoldne pa je bil 20. Le 22 dni potem, ko si je zlomil nogo pri padcu z enduro motorjem in moral izpustiti dirko SP v Misanu, je namreč sedel na svojo yamaho, da bi se podal v lov za vodilno trojico v razredu motogp.

»Srečen sem, ker lahko sploh poskušam dirkati in znova podoživljam užitke na motorju. Počutim se kar dobro, noga me še malo boli, toda stanje se izboljšuje sleherni dan. Tudi na treningih ni šlo brez neprijetnih občutkov, a sem se prepričal, da lahko dirkam in da lahko poskušam iztržiti čim več od preostalih petih preizkušenj sezone,« je na asfaltu dirkališča v Alcañizu pojasnil Rossi, ki je moral najprej seveda dobiti soglasje Angela Charteja, vodje zdravniške službe v SP.

»Valentinu vsi pravijo Doktor, zato proti njemu nisem mogel uveljavljati svoje strokovne avtoritete. Šalo na stran, že po pogovoru sem ugotovil, da je pripravljen za štart, saj zna dirkač takšnega kova zelo dobro razbrati svoje občutke. Njegova noga se po imenitno opravljeni operaciji še ni stoodstotno zacelila, a je dovolj zdrava, da se lahko vrne na motor. Valentino je legenda v svojem športu, zame pa je le eden od 80 fantov, ki tekmujejo v SP. Če si ne bi opomogel v zadostni meri, mu zagotovo ne bi prižgal zelene luči,« je zagotovil Charte.

Večino pa je še bolj zanimalo, kaj je Rossija gnalo, da se je tako hitro vrnil na steze. Možnosti za osvojitev 10. naslova svetovnega prvaka? Za vodilnima Marcom Marquezom in Andreo Doviziosom zaostaja za 42 točk, pred njim je tudi Maverick Viñales, ki je zbral 26 točk, Dani Pedrosa pa zaostaja za pičlih sedem točk. Za nameček se 38-letnemu italijanskemu asu ni treba bati za mesto v Yamahinem moštvu, saj ga pogodba veže še eno sezono.

»Moja uvrstitev v SP ni povezana z željo po hitri vrnitvi, o novem prvaku bo odločila bitka med vodilno trojico. Tudi število osvojenih lovorik in let, ki jih nosiš na plečih, ne igra večje vloge, predvsem sta pomembni ljubezen do dirkanja in želja, da bi čim prej ozdravel. Zelo sem trpel, ko sem moral od doma spremljati fante v Misanu. Zdaj v glavnem hodim brez bergel, koleno in gleženj sta dovolj gibljiva, zato nisem imel večjih težav, da sem prestal zdravniški pregled. Leta 2010 sem zaradi zloma noge izgubil štiri dirke, toda od takrat je medicina zelo napredovala. Po zaslugi dr. Pascarelle sem bil že dan po operaciji doma in po desetih dneh sem se počutil vse bolje. Že takrat sem začel misliti na VN Aragonije,« je razkril Rossi, čigar hitro vrnitev so pozdravili tudi njegovi tekmeci.

»Lepo je videti vse najboljše na štartu. Občudujem Valentinovo strast in ga povsem razumem, saj za dirkača ni hujšega mučenja od prisilnega gledanja tekmecev prek televizije. Čim se je počutil dovolj zdravega, se je nemudoma vrnil na motor in tako bi ravnal tudi jaz. Na roke mu gredo tudi okoliščine: zlomil si je desno nogo, v Alcañizu pa močno prevladujejo levi zavoji. Če bi bila na vrsti druga proga, bi verjetno še malo potrpel,« je ocenil Marc Marquez.