Gajser najboljši slovenski motošportnik leta 2016

Svetovni prvak razreda MXGP Tim Gajser je po pričakovanjih postal najboljši slovenski motošportnik leta.

Objavljeno
18. november 2016 21.54
gajser
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Ljubljana - Na tradicionalni podelitvi priznanj najboljšim slovenskim motošportnikom v iztekajočem se letu ni bilo nobenega presenečenja. Nagrado za najboljšega po izboru krovne zveze za motošport in karting AMZS je dobil svetovni prvak v elitnem razredu MXGP, motokrosist Tim Gajser.

Gajser, ki je v tej sezoni dosegel največji uspeh slovenskih motošportnikov v zgodovini, je nagrado AMZS dobil že lani. A takrat za svetovni naslov v razredu MX2, letos pa je že v uvodni sezoni v najmočnejši konkurenci stopil na najvišjo stopničko skupnega seštevka. V AMZS tako niso imeli težkega dela pri izbiri najboljšega v Sloveniji.

»Sezona je bila res izjemna. O takšni vedno sanjaš, za to treniraš celo življenje. Težko bo to ponoviti, ampak za to delamo. Ni formule za takšen uspeh. Biti moraš popolnoma predan, jaz pa imam srečo, da imam tudi takšnega očeta. Pišemo zgodovino, vem pa tudi, da imamo vsi športniki cilje in želje. Vse je možno, če se hoče,« je v nagovoru po prejemu nagrade dejal Gajser, ki je seveda tudi vzornik številnim mladim v tej športni panogi.

Podelitve sta se udeležila tudi visoka gosta iz sveta politike in športa: predsednik vlade Miro Cerar ter predsednik krovne olimpijske organizacije (OKS) Bogdan Gabrovec. Slednji je, ob čestitkah Gajserju in drugim uspešnim športnikom, pozval vlado in druge pristojne institucije v Sloveniji, naj športu zagotovijo dovolj sredstev, saj so prav športniki tisti, ki skrbijo za prepoznavnost Slovenije.

Cerar, ki je ob koncu podelitve skupaj s predsednikom AMZS Antonom Breznikom tudi podelil prestižno nagrado športniku leta, pa je na namige o financiranju športa dejal, da si bodo v vladi prizadevali v okviru proračunskih možnosti poskrbeti tudi za športnike kot doslej. Je pa tudi poudaril, da so športniki pravi ambasadorji države, zato jih občuduje in spoštuje.

Posebno priznanje za osmerico

Na podelitvi v ljubljanski Festivalni dvorani je bila nagrada Gajserju le vrhunec večera, nagradili so še številne druge za dosežke v letu 2016: tako tiste z mednarodnimi uspehi kot zmagovalce domačih tekmovanj, priznanja pa so dobili tudi prireditelji največjih tekem v Sloveniji ter večkratni državni prvaki.

Posebna priznanja so po posameznih panogah prejeli Marko Jerman (najboljši dirkač v cestno hitrostnem motociklizmu), David Tepuš (enduro in cross country), Katja Pivk (karting), Tim Gajser (motokros)
Matej Žagar (spidvej), Tomaž Jesenek (starodobni motociklizem), Marko Ukota (supermoto) in Severin Sajevec (trial).

Priznanja za organizatorje mednarodnih dirk v letu 2016 so prejeli AMD Krško (SP speedway), AMD Orehova vas (EP EMX open motokros), AMD Brežice (EP EMX 65, EMX 85 in EMX open motokros) in AMTK Ljubljana (polfinalna dirka mladinskega EP speedway).

Priznanja za mednarodne dosežke v letu 2016 so dobili Marko Jerman (za 12. mesto na SP v vztrajnostnih dirkah), Matej Žagar (9. mesto v SP v spidveju), Jan Pancar (6. mesto na MSP MX125 v motokrosu), Tim Gajser (1. mesto SP MXGP v motokrosu), Maks Mausser (8. mesto EP EMX85 v motokrosu), Theo Urbas (7. mesto EP EMX open v motokrosu), Jaka Završan (10. mesto EP EMX open v motokrosu) in David Tepuš (1. mesto mednarodno prvenstvo Alpe Adria v enduru).

Kristalne čelade za več naslovov državnega prvaka pa so prejeli Pancar za peti naslov državnega prvaka v motokrosu, Igor Lisec za peti naslov državnega prvaka v starodobnem motociklizmu ter Žagar za že 15. naslov državnega prvaka. Posebno priznanje pa je dobil nekdanji tekmovalec, funkcionar in organizator dirk Janez Pintar.