Jerman v deseterici, Prosenik v bolnišnici

Motociklist Janez Prosenik je na sloviti vztrajnostni dirki 24 ur Le Mansa pri grdem padcu utrpel zlom roke in medenice.

Objavljeno
10. april 2016 20.28
J. P.
J. P.

Le Mans - Na sloviti vztrajnostni dirki 24 ur Le Mansa za svetovno prvenstvo v cestno-hitrostnem motociklizmu sta bila v konkurenci 174 dirkačev tudi dva Slovenca, ki pa sta končala povsem različno razpoložena. Marko Jerman je namreč s slovaško kipo Yamaha MACO Racing Team zasedel visoko deseto mesto med 57 zasedbami, medtem ko je imel član češke ekipe IVR BMW Motorrad CSEU (uvrstila se je na 45. mesto) Janez Prosenik ogromno smole, preden je sploh dobro začel dirkati. V uvodnih krogih je najverjetneje zaadi napake v nastavitvah programa na motorju grdo padel, pri tem utrpel zlom roke in medenice in dirko predčasno zaključil v bolnišnici.

V kvalifikacijah je Jermanovo moštvo zapisalo 17. čas, v zahtevnih razmerah na dirki - ob dežju in mrazu - pa so se, sploh v nočnem delu, vrstili številni padci, ki so do jutra pošteno premešali karte. Motociklisti so nato tekmovanje končali v sončnem vremenu. Marko Jerman, Greg Junod in Anthony dos Santos niso začeli v ospredju, a so počasi in vztrajno napredovali. Po polovici so bili na 24. mestu, nato pa skočili še naprej in na 4185 metrov dolgi progi odpeljali 786 krogov, 33 manj od zmagovalne francoske ekipe SRC Kawasaki. Prihodnja vztrajnostna dirka svetovnega prvenstva bo junijska dvanajsturna preizkušnja na Portugalskem.

IZIDI

1. Gregory Leblanc/Matthieu Lagrive/Fabien Foret (kawasaki) 819 krogov
2. Gregg Black/Gregory Fastre/Alex Cudlin (suzuki) - 9 krogov
3. Kazuma Watanabe/Alan Techer/Damian Cudlin (honda) 11 krogov
4. Nicolas Pouhair/Aaron Morris/Lucas Mahias (suzuki) 15 krogov
5. Vincent Philippe/Anthony Delhalle/Etienne Masson (suzuki) 17 krogov
6. Louis Bulle/Gabriel Pons/Lukas Trautmann (yamaha) 19 krogov
10. Greg Junod/Anthony Dos Santos/Marko Jerman (Yamaha Maco Racing Team) 33 krogov
45. Janez Prosenik/Martin Choy/Roland Resch (IVR BMW Mortorrad CSEU) 201 krog