Lauda: Bolj ko je Nico spredaj, bolj divji je Lewis

Mercedesov vodja Toto Wolff razmišlja o tem, da bi Hamiltonu in Rosbergu prepovedal medsebojno prehitevanje.

Objavljeno
07. julij 2016 14.12
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Čeprav je Mercedesov šampion Lewis Hamilton iz trčenja z Nicom Rosbergom v zadnjem krogu velike nagrade Avstrije izšel kot zmagovalec, se po dirki ni bil pripravljen soočiti z moštvenim tekmecem. »Prav nobene potrebe ne vidim za pogovor z njim!« je 31-letni Anglež »siknil«, preden se je iz Spielberga odpeljal proti letališču in odletel domov.

Rosberg se je na drugi strani želel pogovoriti s Hamiltonom na štiri oči. »Rad bi vedel, zakaj je tako očitno zavil vame?« je zanimalo zvezdnika iz Wiesbadna, ki že dolgo živi v Monte Carlu. »Bil sem na notranji strani in imel vso pravico braniti svoj položaj. Če Lewis, ki sem mu pustil dovolj prostora, ne bi trčil vame, se ne bi zgodilo nič,« je še vedno prepričan Nemec, ki je 27. junija praznoval 31. rojstni dan.

Toda branilec naslova svetovnega prvaka v formuli 1, ki se je s tretjo letošnjo zmago vodilnemu ekipnemu kolegu v skupnem seštevku približal na vsega enajst točk, je vztrajal, da je vse, kar je imel povedati, povedal že na stezi. Kar zadeva njegov odnos z Rosbergom, pa je pripomnil, da bo njuno rivalstvo – vsaj z njegove strani – ostalo na enaki ravni.

»Vojne zvezd«, kakor so že pred časom poimenovali vročekrvni interni dvoboj pri Mercedesu, pa Toto Wolff, vodja in 30-odstotni lastnik moštva »srebrnih puščic«, ne namerava več dolgo gledati. Tako je že v Spielbergu udaril po mizi in še pred nedeljsko preizkušnjo v Silverstonu (s štartom ob 14. uri, prenos na ORF in RTL) zahteval pogovor na šest oči. Če ne bo šlo drugače (beri: brez trkov), bo prepovedal medsebojno prehitevanje.

»Ko vidim takšne stvari, mi gre na bruhanje. To je bilo že drugič letos po dirki v Barceloni, da sta vrgla stran dvojno zmago. Tega nočem več videti! Odslej se na stezi ne smeta več 'dotakniti', takšna trčenja so nesprejemljiva!« je bentil 44-letni Avstrijec, ki niti pomisliti ni želel na to, kaj bi se zgodilo, če bi minulo nedeljo Hamilton in Rosberg po trku obtičala, denimo, v pesku in bi jim nato zmago izpred nosa speljal Red Bullov up Max Verstappen.

»Tako sem jezen, da moram svojo glavo vtakniti v vedro z ledom, da se vsaj malo ohladi,« se Wolff ni mogel pomiriti še dolgo po dirki na avstrijskem Štajerskem. Da sta Mercedesova dirkača v Spielbergu prestopila dogovorjeno mejo, je poudarjal tudi Niki Lauda.

»Po njunem predlanskem trčenju v Spa-Francorchampsu smo v ekipi postavili jasno pravilo, da se ne smeta več izstreliti s proge. To se je letos zgodilo že dvakrat – v Barceloni in tu, tako ne gre več naprej!« je zmajeval z glavo 67-letni Avstrijec, sicer predsednik nadzornega odbora v moštvu svetovnih prvakov, ki je v pogovoru za ServusTV zaupal, da Hamilton vse težje prenaša poraze. »Bolj ko je Nico spredaj, bolj divji je Lewis. Bil sem zraven, ko je v Bakuju popolnoma uničil svojo hotelsko sobo. Seveda je sam plačal škodo, ki jo je povzročil ...«

Rojaka na vplivnih položajih pri Mercedesu je k razmisleku prisilil tudi Gerhard Berger. »Ne razumem, kako lahko sploh dovolita, da pride do česa tega. Če bi sam odločal, bi voznikoma – ki se borita za lovoriko – pred zadnjima dvema krogoma naročil, naj do cilja zadržita svoja položaja,« je svetoval nekdanji dirkač iz Wörgla in v isti sapi pripomnil, da sicer razume oba dirkača.

»Če bi bil na njunem mestu, bi ravnal podobno, s tem da bi, če bi bil v Nicovi koži, poskrbel, da bi oba 'pospravil' s proge, saj bi vedel, da bi na koncu le stežka odbil Lewisove napade s sistemom DRS,« je razmišljal Berger. Še korak dlje je šel Red Bullov vodja Christian Horner, ki bi zamenjal (vsaj enega) dirkača pri Mercedesu ...