Marquez: Le jaz lahko izgubim naslov

Motociklizem: Špancu v Valencii zadošča enajsto mesto, četudi bi Andrea Dovizioso zmagal.

Objavljeno
11. november 2017 00.06
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Marc Marquez in Andrea Dovizioso sta letos dosegla vsak po šest zmag in čeprav Španec trikrat ni dokončal dirke (Italijan le enkrat), pred nedeljo odločitve vodi z 21 točkami prednosti. Pokazal je torej več stalnosti v nastopih brez odstopa, kar bi utegnilo biti ključnega pomena na zadnji preizkušnji v Valencii. Za četrti naslov v razredu motogp mu bo zadostovalo že 11. mesto, četudi bi tekmec zmagal.

»Letošnje svetovno prvenstvo lahko izgubim samo jaz, kdor ima tolikšen naskok, mora ohraniti stvari pod nadzorom. Imam srečo, da lahko sam odločam o svoji usodi. Za Dovija nekaj šteje le prvo mesto, zato mora veliko tvegati in tudi v primeru zmage počakati na končni razplet. Jaz imam več možnosti, izbral pa bom najustreznejšo, ko bom videl, kakšne bodo razmere na stezi in kako kaže Ducatijevemu adutu. Prepričan sem, da bo Dovija pustilo predse vseh preostalih osem tekmovalcev z motorji italijanske tovarne,« meni Marc Marquez, ki je lani osvojil šampionsko lovoriko s petimi zmagami in 298 točkami. Letos je zbral 282 točk, zato lahko prekosi oba dosežka kljub ocenam, da je prvenstvo eno najbolj izenačenih doslej. Krepko pa bo zaostal za svojim zmagoslavjem iz leta 2014 (11 zmag in 362 točk) in tudi iz 2013 (6 zmag in 334 točk).

»Vseeno mi je, koliko zmag bom zbral, če bom ubranil naslov, četudi bi imel Dovi na koncu eno več. Že mesec dni po koncu sezone si bodo le najbolj goreči ljubitelji statistike zapomnili, kdo je bil letos najhitrejši v Valencii. Predvsem pa si ne želim privoščiti padca zaradi nečimrnosti. Svetovno prvenstvo je veliko pomembnejše kot ena dirka, res pa je, da v našem športu marsikaj ni v dirkačevih rokah. Tehnika, mehaniki, vreme, tekmeci in z njimi povezane človeške napake ... Ne smemo niti pozabiti, da je Andrea Dovizioso dokazal, da lahko zmaga na sleherni progi,« pravi 24-letni Hondin as, ki po preizkušnji v Maleziji vrsto dni ni sedel na motor, da bi se ognil tveganju: »Če bi na treningu padel in se poškodoval, bi me ubili. Zato sem zdaj še bolj lačen dirkanja.«

Marquezov sotekmovalec Dani Pedrosa ocenjuje, da bi sam bržkone najbolj koristil Hondinim interesom, če bi v Valencii zmagal in tako razorožil Doviziosa. Za Jorgeja Lorenza, ki je že pred dvema tednoma priskočil na pomoč Italijanu in ga pustil predse, prav tako ni dvoma. Kot pravi, bi v primeru, da bi se z Doviziosom znašla v ospredju, Marquez pa bi zašel v težave, znova zelo zbrano pogledoval, kaj mu sporočajo iz moštvenega boksa. Ne nazadnje je Ducati doslej le enkrat – po zaslugi Caseyja Stonerja leta 2007 – proslavil šampionsko lovoriko v kraljevskem razredu, zato bo imela Valencia zanj zgodovinske razsežnosti.

Priložnosti se zaveda tudi Dovizioso, ki že deset let dirka v razredu motogp in le enkrat je končal sezono med prvo trojico; leta 2011 je bil tretji. Prav tako zelo dobro ve, da v Valencii še ni zmagal. Najvišje se je uvrstil pred šestimi leti, ko je bil tretji, lani in predlani je zasedel 7. mesto. »Tukajšnja proga mi ni prav nič všeč, saj njene značilnosti ne ustrezajo mojemu ducatiju. Pričakujem pa, da bom letos konkurenčen. Naša taktika je jasna: poskusil bom zmagati in nato počakal, kaj bo storil Marc. Ne čutim nikakršnega pritiska, saj sem več kot zadovoljen z doseženim v sezoni. Podelil bi si oceno 9,5,« razmišlja Andrea Dovizioso.