Mercedesov »nespodoben klic« Verstappnu st.

F1: Toto Wolff je Josa Verstappna »prijazno opozoril«, naj si njegov sin Max po nepotrebnem ne kvari ugleda.

Objavljeno
13. november 2016 09.16
MOTOR-F1-BRAZIL/
J. P.
J. P.

Sao Paulo - Sezona svetovnega prvenstva v formuli ena je na vrhuncu, razplete se lahko že na današnji predzadnji dirki za veliko nagrado Brazilije v Sao Paulu, pred katero ima v srditem dvoboju Mercedesovih dirkačev za šampionsko lovoriko Nico Rosberg 19 točk naskoka pred Lewisom Hamiltonom, ki pa bo imel danes najboljše štartno izhodišče. V obračun »srebrnih puščic« bi lahko posegel tudi Red Bullov nizozemski najstnik Max Verstappen, ki z brezkompromisno in občasno tudi brezglavo vožnjo jezi tekmece. Nazadnje je ob živce spravil Ferrarijevega Nemca Sebastiana Vettla, bližnje srečanje s samozavestnim mladeničem pa je imel tudi Rosberg.

Nič čudnega torej, da je pred brazilsko preizkušnjo počilo na relaciji Mercedes - Red Bull. Pri nemškem konstruktorju so namreč zaskrbljeni, da bi utegnil Verstappen odločilno vplivati na razplet dvoboja za šampionsko krono, zato je športni direktor Toto Wolff po telefonu poklical kar Maxovega očeta Josa Verstappna, nekdanjega dirkača formule ena iz časov Michaela Schumacherja. Kot trdijo pri Mercedesu, je želel Wolff zgolj prijazno opozoriti nizozemsko družino, da bi bilo škoda, da bi Max svoj ugled zapravljal z izzivanjem morebitne nesreče v boju za naslov prvaka, nasprotna stran pa je to razumela kot napad.

Najprej je bil užaljen Red Bullov vodja Helmut Marko: »Če želi gospod Wolff kaj povedati, lahko to stori nam v boksih, ne pa, da se javlja očetu. Saj vendar dirkamo na istem prizorišču!« Pikro je še pristavil, da se lahko »srebrni puščici« sami zapodita po progi že ob 11. uri in odločata v lovoriki, ostali pa - kot običajno - ob 14. uri. Po včerajšnjih kvalifikacijah, ki jih je končal kot tretji, pa se je oglasil tudi mladi dirkač »rdečih bikov« in pojasnil, da je bil ob »nespodobnem klicu« sprva ob očetu, ki pa se je nato umaknil in pogovor končal v zasebnosti. »Kdor želi postati prvak, mora pač voziti in se boriti do zadnjega, kajne? Če dobro premislijo, bodo tudi pri Mercedesu uvideli, da si verjetno želijo, da bi bila borba poštena do konca,« je pojasnil Max.