»Najljubša tekmeca« v rokavicah. Za zdaj ...

Formula 1: Lewis Hamilton in Sebastian Vettel se v VN Bahrajna podajata iz istega izhodišča. Dober štart ključ do zmage.

Objavljeno
13. april 2017 22.08
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Sakhir – Medijski mrk v Sloveniji, kjer že drugo sezono zapored nobena od številnih (športnih) televizijskih mrež ne prenaša dirk formule 1, daje lažen občutek, da paradni motošport izgublja na priljubljenosti. Resnica je nasprotna, že začetek sezone je bolj kot prej razvnel navijaška čustva in pred nedeljsko VN Bahrajna je vroče vprašanje, ali je Ferrari zares zrel za velike stvari.

Večkratna svetovna prvaka Lewis Hamilton in Sebastian Vettel sta po dveh dirkah poravnana z ramo ob rami, prav tako Mercedes in Ferrari, v katerih sta konkurenčna tudi Finca, Valtteri Bottas in Kimi Räikkönen. Oboji želijo v Bahrajnu pokazati, da so iz šampionskega testa. Zadaj pa na vrata trkata voznika v Red Bullu, čudežni deček Max Verstappen in Daniel Ricciardo …

Hamilton in Vettel odkrito govorita, kako jima je pri srcu dirkališče v Bahrajnu, njuna avtomobila sta precej enakovredna. Anglež je tukaj zmagal v letih 2014 in 2015, ko je bil prvak, Vettel kot voznik Red Bulla v letih 2012 in 2013, ko je prav tako osvojil svetovno prvenstvo. Če sta se Hamilton in moštveni tekmec Nico Rosberg v prejšnjih treh sezonah ponavadi gledala kot pes in mačka, tokrat boj za prvaka poteka v rokavicah. Hamilton ne skriva, da uživa v boju s Vettlom, ki je v njegovih očeh boljši dirkač in človek od rojaka Rosberga.

»Do nobenega drugega voznika nisem čutil toliko spoštovanja. Med nama vlada pravi športni duh. Če mi ga uspe premagati, čutim ponos, kadar izgubim, mu iskreno stisnem roko. To velja tudi obratno,« naklonjenosti do mlajšega tekmeca ne skriva Hamilton, trikratni svetovni prvak, ki ima na računu 54 zmag. Vettel ima en naslov več in 11 zmag manj.

Hamilton, otrok zdaj povsem nekonkurenčnega McLarna, je svoje besede podkrepil z dejanjem, ko je po nedeljski zmagi zapeljal ob bok drugouvrščenemu Vettlu in mu dvignil palec. Kaj takšnega mu pri Rosbergu ni padlo na pamet. Seveda pa je formula 1 šport egocentrikov, v katerem tovarištvo nima ravno dolgega roka trajanja. Če se bo sezona nadaljevala, kot se je začela, bo prijateljstvo na veliki preizkušnji. Že en nešportni manever ali nespretna izjava lahko vse obrneta na glavo. Navijačem je gotovo bolj pri srcu brezkompromisno dirkanje. S spremembami pravil, ki so botrovale hitrejšim in glasnejšim dirkalnikom, so že prišli na svoj račun. Rivalstvo med Mercedesom in Ferrarijem pa prinaša dodano vrednost. Hamilton je obakrat osvojil najboljši štartni položaj, toda Vettel mu je ukradel zmago na prvi dirki v Avstraliji in moštvu iz Maranella, ki premore največ in najbolj strastne navijače, prinesel prvo zmago po letu 2015. V Bahrajnu »pole position« ni tako pomemben, kot na nekaterih drugih dirkah, dober štart pač. Lani je Rosberg švignil mimo Hamiltona. Do prvega zavoja namreč vodi 400 metrov dolga ravnina, na kateri dirkalniki razvijejo veliko hitrost, ključna je torej odločitev o zaviranju v pravem trenutku.