Potrebuje nov čudež – kot 2008.

Svetovni prvak v formuli ena Lewis Hamilton si želi preložiti odločitev o šampionu.

Objavljeno
12. november 2016 01.10
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Sao Paulo – Lewis Hamilton za ubranitev naslova svetovnega prvaka v formuli 1 potrebuje že pravi mali čudež. Za moštvenim tekmecem Nicom Rosbergom pred zadnjima dirkama – jutrišnjo v Sao Paulu in finalno v Abu Dabiju (27. t. m.) – zaostaja namreč za 19 točk, kar pomeni, da tudi z dvema zmagama ne bi izničil razlike, če bi nemški as obakrat pridrvel v cilj na drugem mestu.

Angleški šampion mora torej upati na Rosbergove težave ali na to, da bi Mercedesovega dirkača s št. 6 (mimogrede: s šestico si je leta 1982 naslov svetovnega prvaka privozil tudi njegov finski oče Keke Rosberg) vsaj na eni od obeh preizkušenj prehitel še kateri od tekmecev. Še največ možnosti za kaj takega imata Red Bullova voznika Daniel Ricciardo in Max Verstappen, ki sta sicer že zagrozila, da se niti najmanj ne bosta ozirala na dvoboj za lovoriko.

To je komaj 19-letni nizozemski up jasno pokazal že na včerajšnjem prvem prostem treningu, na katerem se je vrinil med oba zvezdnika »srebrnih puščic«, pri čemer ga je od najhitrejšega Hamiltona ločilo pičle 0,096 sekunde, medtem ko je Rosberga pustil za seboj za dobro desetinko. A je vendarle bolj malo verjetno, da bi se tako – če bo vse potekalo normalno – razpletlo tudi na jutrišnji dirki (s štartom ob 17. uri po našem času); Mercedesov dirkalnik W07 je vendarle še vedno dosti boljši od »rdečega bika« RB12.

Toda v kraljevskem avtomobilističnem razredu smo že bili priče težko verjetnim scenarijem – tudi v Sao Paulu, kjer se je leta 2008 odvila nepozabna srhljivka. Ko je domači matador Felipe Massa, ki se poslavlja od formule 1, tedaj s ferrarijem kot prvi prevozil ciljno črto, je bil 39 sekund že svetovni prvak. Toliko je namreč potreboval Hamilton, da se je na mokri stezi (vremenoslovci tudi za tokratno dirko napovedujejo dež) z mclarnom prav v zadnjem zavoju prebil mimo Tima Glocka (Toyota) na peto mesto, s katerim je v skupnem seštevku rešil točko naskoka pred omenjenim Brazilcem.

»To je bila najbolj intenzivna dirka doslej v mojem življenju. Ko se zdaj ozrem nazaj, se mi vse skupaj zdi kakor čudež,« je priznal 31-letni Anglež in pristavil, da tudi tokrat za nobeno ceno noče izgubiti. »Boril se bom za to, da bom odločitev o naslovu svetovnega prvaka preložil za dva tedna – na veliki finale v Abu Dabiju,« je napovedal Hamilton, ki bo v Sao Paulu, kjer je bil včeraj na drugem treningu le še tri stotinke hitrejši od Rosberga, dirkal z rumeno čelado. Kakršno je imel tudi njegov vzornik – legendarni Brazilec Ayrton Senna ...