Prvič v karieri moto gp bo lovil štiri zmage zapored

Jorge Lorenzo s tretjo zaporedno zmago letos na VN Italije domala izničil zaostanek za Rossijem v SP. Marc Marquez tone.

Objavljeno
01. junij 2015 09.33
T. V., šport
T. V., šport
Mugello – Jorge Lorenzo se od včeraj lahko reži kot pečen maček. Njegovi obeti za leto 2015 so namreč dobili povsem drugačno podobo, odkar je ujel zmagovalni ritem, zdaj pa se kar noče odpovedati nazivu najbolj vročega motorista v SP. Na VN Italije je prišel do tretje zaporedne zmage v sezoni, kar mu je v sedmih letih v moto gp uspelo le trikrat, tudi četrta se zdi povsem realna.

Prvenstvo tako po šesti postaji sezone dokončno doživlja zasuk. Še pred VN Španije v začetku maja je Valentino Rossi kot vodilni v SP svojemu tekmecu iz Yamahine ekipe uhajal za 29 točk, v pičlem mesecu je ta s tremi uspehi zapored razliko domala izničil in jo sklatil na le šest točk. Lorenzo si ni povrnil le psihološke prednosti, zdi se ta čas tudi najbolje pripravljen v SP, s čimer kaže sadove velikih zimskih premikov, h katerim se je zatekel po lanskem fiasku. Včeraj je na trenutke njegova prednost znašala kar osem sekund, s čimer je zanesljivo prišel do najbolj dominantne zmage v letu 2015, maratonska sezona pa ni niti še na tretjini. »Tri v nizu. Mislim, da mi je to v moto gp uspelo le nekajkrat, zdaj sem si za cilj zastavil še četrto. Težko bo, a bom poskusil,« z iskanjem novega izziva niti ni čakal, do takšnega niza zmag namreč v karieri kraljevske kategorije še ni prišel.

Njegov samostojni pobeg se je začel že v uvodnih krogih, ko je ušel tudi Marcu Marquezu, čigar kriza je vse globlja in je včeraj šest krogov pred koncem zabeležil drugi odstop v sezoni. Pri Špancu ta hip prav nič ne deluje, prvič v treh letih je kvalifikacije končal kot 13. – prej nikoli ni bil uvrščen slabše od 6. mesta –, hitro okrevanje do 2. mesta pa mu ni prineslo dobička. »Še kako mi je žal za padec, saj sem do tedaj že opravil najtežji del posla. Ko sem prišel do drugega mesta, se je pojavila stara težava: slab oprijem gume, zaradi česar mi je drselo ob vstopih v zavoje. Ker sem vozil na skrajnem robu, do odstopa seveda lahko pride,« pravi Marquez, očitno pa gre tudi za večje težave Honde, pri kateri je prav Marquez še najbolje uvrščen v SP kot peti (-49 točk).

Z odstopom je Marquez celo naredil uslugo Valentinu Rossiju, ki je po štartu nazadoval na 10. mesto, se nato vrnil na četrto in če bi pri tem ostalo, bi Lorenzo razliko v SP stopil celo na le tri točke. Po Marquezovem odstopu pa je Italijan končal kot tretji, potem pa potožil, da je bila dirka nepričakovano težka in zahtevna. Še vedno v tej sezoni je namreč prav na dirki ujel pravi ritem, včeraj pa je bil od njega kar precej oddaljen. »Navijači tu vedno veliko pričakujejo od mene, in to že celo kariero, tega se zavedam in od te odgovornosti ne bežim. Ampak cel konec tedna je bil za nas neuspešen, zato je končni rezultat prav v redu,« pa se Rossi še kako zaveda, da s predstavami zadnjih tednov ne bo zdržal naleta svojega, osem let mlajšega tekmeca.

Četudi so njegovi zvesti navijači podrli celo varnostno ograjo in navalili v ciljno ravnino, pa mu je sloves najboljšega Italijana na domači dirki tokrat speljal Andrea Iannone. Drugi Ducatijev dirkač – Andrea Doviziosa je namreč odstopil – je z 2. mestom prišel do rezultata kariere, in to v zanj najbolj črnem tednu. Še pred dnevi so mu namreč po podrobnih preiskavah potrdili zlom rame, pa vendar si je zagotovil prvi štartni položaj in ga izkoristil na najboljši možen način. »Zdravniška služba mi je bila v veliko pomoč. Hotel sem sicer ohraniti korak z Lorenzom, ki ni bil hitrejši od mene, je pa manj tvegal in to mu je prineslo več uspeha. Ko sem ugotovil, da vendarle pretiravam, sem se umiril, pozorno pa začel motriti tudi ramo, saj je roka od sredine dirke že kazala znake utrujenosti,« je razkril 25-letni Iannone, ki se je v tretjem letu kariere v moto gp včeraj šele drugič povzpel na zmagovalni oder.