Takšnega Rosberga po letu 2013 še ni doživel

Kimi Räikkönen se je na odgovorne pri Ferrarijevi ekipi F1 jezil zaradi »podarjenega« 3. mesta Lewisu Hamiltonu.

Objavljeno
19. september 2016 23.20
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Velika nagrada Singapurja, 15. letošnja dirka za svetovno prvenstvo v formuli 1, je le še potrdila izjemno prevlado Mercedesa. Na stezi v Marini Bayu, ki je v minulih letih bolj kot »srebrni puščici« ustrezala Red Bullu in Ferrariju, je namreč Nico Rosberg slavil še osmo zmago v sezoni in po slabih dveh mesecih na vrhu skupne razvrstitve znova švignil mimo moštvenega tekmeca Lewisa Hamiltona.

Rosberg ima zdaj kot vodilni osem točk naskoka pred Hamiltonom, kar seveda ni veliko, če upoštevamo, da je do konca prvenstva še šest dirk – ob naslednji v Sepangu (2. oktobra) še v Suzuki (9. 10.), Austinu (23. 10.), Ciudad de Mexicu (30. 10.), Sao Paulu (13. 11.) in Abu Dabiju (27. 11.). Glede na to, v kakšni formi je ta čas 31-letni Nemec, ki je bil povrhu lani v finišu hitrejši od enako starega Britanca, pa ima dirkač iz Wiesbadna, ki sicer že od otroštva živi v Monte Carlu, res dobre karte v boju za naslov svetovnega prvaka.

Ni jih malo, ki bi mu prvo lovoriko, potem ko je v prejšnjih letih v ključnih trenutkih večinoma vozil v Hamiltonovi senci, tudi od srca privoščili. Toda Rosberg se z njo – vsaj javno – ne obremenjuje. »Ne, o točkah ne razmišljam in o njih tudi ne nameravam razglabljati. Tako sem se odločil že pred časom, ker se želim pač stoodstotno osredotočiti na vsako dirko posebej. Nazadnje je to odlično delovalo, zakaj bi potem karkoli spreminjal?« je nemški as odvrnil na vprašanje, kako komentira svoje možnosti v bitki za naslov prvaka.

Vodilni možje pri Mercedesu po dirki, ob koncu katere so zaradi izjemnega lova »rdečega bika« Daniela Ricciarda celo trepetali za zmago, niso skoparili s pohvalami na Nicov račun. »Rosberga poznam od leta 2013 in ta konec tedna sem ga doživel v najboljši izvedbi doslej. Ves čas govorimo predvsem o Lewisovi nadnaravni nadarjenosti in hitrosti, tokrat pa je Nico dirkal, kot da bi bil z drugega planeta. V kvalifikacijah je bil skoraj šest desetink sekunde hitrejši od drugouvrščenega Ricciarda in že več kot sedem od Hamiltona. In to v Singapurju! To je bil res Rosbergov vikend,« je bil nad Nemčevo predstavo očaran vodja Mercedesove ekipe Toto Wolff, ki se je skoraj tako kakor Rosbergove zmage razveselil tudi Hamiltonovega tretjega mesta, do katerega so mu z boljšo strategijo pomagali moštveni inženirji.

Ferrarijev dirkač Kimi Räikkönen ga je namreč z mojstrskim manevrom že prehitel, vendar pa so pristojni nato 31-letnega Britanca v boksih spet pripeljali mimo pet let starejšega Finca. »Uspelo nam je vrniti Lewisu tretje mesto. To še zdaleč ni bilo idealno!« se je »ledeni mož« jezil na odgovorne v italijanski ekipi, češ da je bilo napačno, ker so ga 14 krogov pred koncem še tretjič poklicali na menjavo gum. Prepričan je bil namreč, da bi – podobno kot Rosberg – z obrabljenimi gumami pripeljal do cilja in poleg tega ostal pred Hamiltonom.

Ferrarijev vodja Maurizio Arrivabene se je strinjal, da je bilo izgubljeno tretje mesto enako polomu, vendar pa se je postavil v bran tistim, ki so sprejeli odločitev o tretjem postanku v boksih. »Glede na podatke, ki smo jih imeli, Kimi ob koncu ne bi mogel več odbiti Lewisovih napadov. Zdaj moramo še preveriti, če so bili točni,« je pojasnil 59-letni Italijan in pohvalil Räikkönena za zelo dobro dirkanje. »Vnovič je pokazal, da ni bil pred leti zaman svetovni prvak. Hamiltona je resda prehitel tudi zaradi napake, ki jo je ta storil predtem, toda takšni spodrsljaji se zgodijo takrat, ko nekdo pritiska nate. In to Kimi zna zelo dobro,« je še dejal Arrivabene, ki zdaj že več kot leto dni čaka na Ferrarijevo zmago v formuli 1.