Thierry Neuville najhitrejši na Korziki

Reli po Korziki je dobil Belgijec Thierry Neuville, Sebastian Ogier pa je z drugim mestom zadržal vodstvo v skupnem seštevku. 

Objavljeno
09. april 2017 15.29
AUTO-WRC-RALLY-ITALY
N. Gr.
N. Gr.
Ajaccio - Belgijec Thierry Neuville je v Hyundaiu postal zmagovalec četrte dirke svetovnega prvenstva v reliju. Na preizkušnji na Korziki je bil hitrejši od svetovnega prvaka Francoza Sebastiena Ogierja (Ford), ki je zaostal 54 sekund, tretji pa je bil drugi Hyundaijev voznik Španec Dani Sordo.

V skupnem seštevku je na prvem mestu še vedno Ogier z 88 točkami, drugi je s 75 Finec Jari-Matti Latvala (Toyota), ki je bil danes četrti, tretji pa današnji zmagovalec Neuville s 54. Reli Korzika, ki ga imenujejo tudi reli tisočerih ovinkov, velja za enega najbolj zahtevnih v koledarju sezone, tudi letos pa se je izkazal za pravi izziv najboljšim. Neuville pa je tokrat delal manj napak kot na nekaterih prejšnjih dirkah, kjer je iz rok izpustil visoke uvrstitve, morda tudi zmage, ter je zadržal močne živce tudi na današnjem »power-stageu«, zadnji hitrostni preizkušnji, na kateri je še prišlo do sprememb vrstnega reda pri vrhu.

Ogier je imel v rokah drugo mesto po končani sobotni etapi, a ga je po današnji prvi hitrostni preizkušnji izgubil. Zaradi tehničnih težav Fordovega dirkalnika je zdrsnil na tretje in imel le malo možnosti, da spet pride nazaj pred Sorda.

Ni pa se predal, zadnjo hitrostno preizkušnjo je odpeljal hitreje kot Dani Sordo in je na koncu spet prišel do skupnega drugega mesta. Razlika med Francozom in Špancem je bila na koncu manj kot sekundo in pol.

»Za menoj je res težak reli in vesel sem, da ga je konec. Dirkalnik ni imel prave moči, imel sem težave s turbinskim polnilnikom, diferencialom in še ročna zavora ni več delovala,« je po dirki Francoz potarnal nad težkimi delovnimi razmerami ob koncu relija.

Njegove težave so na široko odprle pot Neuvillu do zmage. Zadnjo preizkušnjo je začel s 57 sekundami naskoka, večino ga je obdržal in se s 56 sekundami prednosti veselil zmage.

»Noro, krasno se počutim. Velika zahvala gre ekipi, vedno so verjeli vame in me spodbujali tudi po dirkah v Monteju in na Švedskem. Na začetku nisem bil povsem prepričan, če lahko dobim tale reli, a drugi dan mi je uspelo priti na vrh in res sem vesel, da se se obdržal tam, «je dejal Belgijec.

Še manjša pa je bila na koncu razlika med četrto- in petouvrščenim; Finec Latvala je namreč na koncu pristal na četrtem mestu z le desetinko prednosti pred Ircem Craigom Breenom (Citroen).