Tudi hyundai WRC in audi S1 nad rekord

GHD Lučine: novost petkova povorka vseh akterjev od Todraža do Gorenje vasi in nazaj.

Objavljeno
11. avgust 2017 02.40
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Čeprav je v koledarju gorsko-hitrostnega DP kar osem dirk, že tradicionalno le tri poletne potekajo na slovenskih tleh. Junija avtomobilistična karavana obišče Dolenjsko in se ustavi na Gorjancih, v začetku septembra se stotnija voznikov meri v Ilirski Bistrici, vmes – prihajajoči konec tedna – pa se udari še v Lučinah.

Gorenjsko zakotje z zvesto bazo bencinskih pristašev je kot nalašč za izvedbo uspešne mednarodne preizkušnje, ki na 3,9 km dolgo progo z 200 metri nadmorske višine med Todražem in Lučinami privabi pestro domačo in tujo konkurenco. Zadnja leta slovenski dirkači na njej nimajo možnosti za zmago v generalni razvrstitvi, v minulih šestih izvedbah so bili najhitrejši tujci iz Italije, Švice in Češke, zadnji domači junak je bil leta 2010 Vladimir Stankovič. Rekord proge drži Čeh Vaclav Janik, ki se je lani z normo M20FC nevarno približal magični meji dveh minut (2:01,30).

Da bo letos rekordna znamka vnovič v nevarnosti, bo poskrbela pisana konjenica 86 dirkalnikov, med katerimi bosta izstopala dva: legendarnega audija S1 bo proti Lučinam gnal Bolgar Nikolaj Zlatkov, medtem ko bo Poljak Grzegorz Duda krmaril WRC različico hyundaija i20. Da bi atraktivne jeklene konjičke in njihove voznike še bolj približali gledalcem, so se prireditelji 16. izvedbe dirke iz AMD Zvezda, ki držijo organizacijske niti v rokah že šestič zapovrstjo – tudi s pomočjo ogromnega števila marljivih prostovoljcev, brez katerih dogodka ne bi bilo mogoče izpeljati –, odločili za posrečeno novost: petkovo povorko vseh udeležencev v koloni iz boksov v Todražu do Gorenje vasi, kjer se bodo za kratko ustavili pred občinsko stavbo, in nazaj. Začetek bo po opravljenih tehničnih pregledih, natančno ob 18. uri.

Sobotni del (od 11. ure naprej) bo namenjen trem treningom, nedeljski pa trem tekmovalnim vožnjam – ob 10., 13. in 15. uri. »Proga je z vozniškega stališča izjemno zanimiva in razgibana,« poudarja Aleš Prek, trenutno drugouvrščeni v skupni razvrstitvi DP (zaostaja zgolj za Milanom Bubničem z brezčasno lancio delto HF integrale) in premočno vodilni v razredu 3. Omeniti velja še nastope treh predvoznikov – odličnih relistov Roka Turka s peugeotom 208 R5 in Aljoše Novaka z mitsubishijem lancerjem evo 9 ter drifterja Luke Marka Grošlja z BMW, po desetletju in pol pa se na gorsko dirko vrača tudi Blaž Podlesnik s peugeotom 208 R2.