Gajser v Las Vegasu v boj za milijon dolarjev (VIDEO) 

Jutri krstni nastop Tima Gajserja na štadionski dirki v ZDA. V videu z ameriškim zvezdnikom Rickyjem Carmichaelom.

Objavljeno
12. oktober 2017 23.20
Mojca Finc
Mojca Finc

Ljubljana – Bencinski zvezdnik Tim Gajser, svetovni prvak v MX2 in elitnem MXGP, je od otroštva sanjal, da bo nekega dne tekmoval na spektakularnih ameriških dirkah. Z domačega kavča je prek medijev občudoval te štadionske šove, na katerih voznike spodbuja glasna množica. Vzdušje bo premierno okusil jutri na pokalu Monster Energy v Las Vegasu, kjer pričakujejo 40.000 gledalcev.

Tekmovalna sezona v MXGP je končana, Gajser, ki zaradi poškodb ni uresničil zastavljenega cilja, tj. ubranitev naslova svetovnega prvaka, je poglavje začasno zaprl. Že kmalu se bo posvetil pripravam za prihodnjo, še prej pa se bo pomešal med ameriške zvezdnike in se jutri na štadionu Sama Boyda v svetovno znanem mestu iger na srečo dokazoval na pokalu Monster Energy v superkrosu.

»Ritem sekcija je pri superkrosu bolj tehnična kot v motokrosu, več je skokov, precej bolj je treba biti natančen pri izvedbi, saj ne dopuščajo napak, bolj so ošiljeni. Proga je polna grbin,« je Gajser primerjal motokros in superkros. »Ko dirkaš na štadionu, slišiš odmev navijačev, ki se na motokrosističnih tekmah izgubi v okolju. Za piko na i znajo Američani prirediti šov v pravem pomenu besede. To so moje sanje,« je o svoji veliki želji govoril lani pred predvidenim krstnim nastopom na tem velikem dogodku v ZDA, ki je pozneje ni uresničil zaradi poškodbe.

Letos se je vendarle odpravil čez Atlantik. Preden je pripravil kovčke, mu je na domačem terenu v Halozah oče Bogomir pripravil progo z izrazitimi superkrosističnimi prvinami. Naslednja postaja je bila Kalifornija, kjer je nadaljeval piljenje svojih voženj za jutrišnji (oz. nedeljski) vrhunec. V Las Vegasu ga čakajo tri vožnje po 10 krogov. Če se bo med dirkači našel tisti, ki bo zmagal v vseh treh, bo domov odnesel milijon ameriških dolarjev. Podvig je doslej uspel zgolj Ryanu Villopotu pred šestimi leti.

Motokrosisti in superkrosisti se bodo udarili na progi, narejeni po naročilu, pri katerem je sodeloval največji as v zgodovini ameriškega motokrosa Ricky Carmichael. Z Gajserjem sta se spoznala avgusta na snemanju oglasa za Fox, v katerem se na Carmichaelovi kmetiji pogovarjata o svojih začetkih, uspehih, športnih sanjah, na koncu pa sedeta še vsak na svojega konjička, se zapodita po progi in prikažeta nekaj zelo atraktivnih skokov.

Oči bodo v Las Vegasu najbolj uprte v lanskega zmagovalca Elija Tomaca, drugouvrščenega motokrosista v ameriškem prvenstvu Marvina Musquina in gosta iz MXGP Gajserja. »Jasno je, da vsakič štartam na tekmi z željo po zmagi, ampak dirkanje na štadionu v ZDA je zame povsem nova izkušnja. Zato nočem govoriti o izdelanih ciljih, saj želim predvsem uživati na motorju. In če uživam, sem lahko tudi hiter,« je pred debijem v ameriški zvezni državi Nevada Gajser ponovil stavke, ki jih je v preteklosti večkrat izrekel.

»Vsekakor se bom potrudil po najboljših močeh, vendar si ne želim preveč tvegati,« je opozoril 21-letni motokrosistični zvezdnik iz vasi Pečke pri Slovenski Bistrici in dodal, da se zelo veseli novega izziva. »Navdušen sem in komaj čakam. Iz te izkušnje bom skušal odnesti največ,« je še poudaril in opozoril, da dirkače čakajo napeti boji. V Sloveniji bodo na sporedu v noči iz sobote na nedeljo.

V spodnjem posnetku pa si poglejte, o čem sta govorila Gajser in Carmichael, in kako sta se odrezala na motorju.