Vettel okrcal mladega Rusa, ki mu ni ostal dolžan

Nico Rosberg prepričljivo zmagal tudi na VN Kitajske in tako v svojo korist odločil še tretjo letošnjo dirko za SP.

Objavljeno
17. april 2016 23.23
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Šanghaj – Čeprav Nico Rosberg velike nagrade Kitajske za razliko od prejšnje dirke v Bahrajnu ni začel najbolje, je požel novo zanesljivo zmago v formuli 1. Mercedesov as, ki je drugouvrščenega Ferrarijevega zvezdnika Sebastiana Vettla včeraj prehitel za skoraj 40 sekund, je tako letos še neporažen in bo »evropsko pomladansko turnejo« v Sočiju (1. 5.) odprl kot prepričljivo vodilni v skupnem seštevku za SP.

Najboljši štart je v ospredju uspel Danielu Ricciardu (Red Bull), ki se je do prvega zavoja z drugega položaja prebil mimo kvalifikacijskega zmagovalca Rosberga. Za njima pa je že v uvodnem ovinku tudi počilo, potem ko je Vettel, ki se je umikal drugemu »rdečemu biku« Danilu Kvjatu, trčil v tretjeuvrščenega moštvenega sotekmovalca Kimija Räikkönena in mu na dirkalniku odbil prednje krilce.

Podobna usoda je doletela tudi branilca lanske šanghajske zmage in naslova svetovnega prvaka Lewisa Hamiltona, ki je moral – potem ko je zavoljo sobotnih težav z motorjem štartal z zadnjega 22. mesta – prav tako kot »ledeni mož« že na koncu prvega kroga zaviti v bokse po nov »nos« na svojem mercedesu W07. Oba šampiona sta s tem izgubila ogromno časa, zaradi česar prav veliko možnosti, da bi se potegovala za uvrstitev med najboljšo trojico, nista več imela.

So se pa te spet malce povečale, ko je v četrtem krogu na progo pripeljal varnostni avtomobil in znova strnil karavano. Malo pred tem je namreč vodilnemu Ricciardu domala v istem trenutku, ko ga je na ravnini prehiteval Rosberg, pri visoki hitrosti razneslo zadnjo levo gumo. Avstralski dirkač se je sicer mojstrsko rešil in počasi privlekel do boksov, njegovi upi na morebitno slavje pa so se v hipu razblinili kakor milni mehurček.

Vodilni v točkovanju za SP je tako izgubil še zadnjega resnega tekmeca na tokratni veliki nagradi Kitajske, na kateri je v nadaljevanju osamljen v vodstvu vozil svojo dirko. »Moj štart ni bil dovolj dober, da bi unovčil najboljše izhodišče, vendar pa to – kot se je izkazalo pozneje – niti ni bilo tako pomembno. Znova sem imel sijajen dirkalnik, naša taktika je bila prav tako odlična, tako da sem si hitro privozil zajetno prednost,« je razpredal nasmejani Rosberg in v smehu pristavil, da si je – ko je v stranskem ogledalu videl trčenje v prvem zavoju – rekel, da mora čim prej proč od gneče.

Čeprav je med dirko ves čas spremljal, kje so njegovi zasledovalci, in bi lahko zaradi velikega naskoka vozil tudi počasneje, je še naprej vozil na vso moč. »Za vsak primer, če bi se zgodilo kaj nepredvidljivega,« je pojasnil 30-letni Nemec, potem ko je v svojo korist odločil še tretjo letošnjo preizkušnjo. Če pa upoštevamo še lanske zadnje tri dirke, je včeraj slavil že šesto zaporedno zmago. V formuli 1 jih ima zdaj skupno 17.

Med prvimi mu je čestital drugouvrščeni Vettel in mu v smehu navrgel, da mu očitno kot mlademu očetu (soproga Vivian mu je sredi septembra rodila hčerkico Alaïo) zelo ustreza, da so dirke tako daleč od doma, saj se lahko zaradi tega dobro naspi. Zatem se je štirikratni svetovni prvak precej bolj mrkega obraza obrnil proti tretjeuvrščenemu Kvjatu in ga kar precej okrcal za agresivni manever v prvem zavoju. »Zraven mene si pridrvel kot kakšen torpedo. Le kaj si si pri tem mislil? Ne smeš napadati kot nor! Tokrat si imel srečo, Kimi pa je zaradi tebe plačal visoko ceno,« je Vettel krivdo za trk v Räikkönena, ki je kljub vsemu na koncu izvlekel peto mesto za četrtouvrščenim Ricciardom, prevalil na 21-letnega Rusa. Ta mu ni ostal dolžan.

»Le kaj se zdaj jeziš, saj sva oba na zmagovalnem odru?« mu je odvrnil Kvjat in mu dal jasno vedeti, da se mu manever ni zdel sporen. »Videl sem priložnost in jo izkoristil. Naslednjič bi ravnal enako! Če ne tvegaš, pač ne moreš računati na uspeh,« je mladi Rus še povsem hladnokrvno zabrusil 28-letnemu Nemcu.