Vettel se je raje obdal s ščitom

Formula 1: V Silverstonu se tudi Hamilton sooča z očitki.

Objavljeno
14. julij 2017 22.25
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Silverstone – Vodilni v formuli 1 Sebastian Vettel se pred jutrišnjo dirko v Silverstonu ne boji gneva britanskih navijačev, nova nadgradnja motorja pa mu vliva optimizem, da bo na znamenitem dirkališču vpisal drugo zmago v karieri in prvo za Ferrari po letu 2011 (Alonso).

Nemec je VN Velike Britanije dobil leta 2009 z Red Bullom, a takrat mu je naslov izmaknil Jenson Button. Tokrat je 30-letnik v super hitrem Silverstonu deležen že tretje izboljšave motorja, za nameček ima okrog glave nameščen poseben varnostni ščit (prozorno kabino). »Sprememba verjetno ne bo prinesla bistvene razlike, a občutek je dober, prav je, da se razvijamo in ne zaspimo,« pravi Vettel, ki je pozdravil boljšo zaščito glave pred morebitnimi trdimi delci, še bolj bi bil vsake dodatne konjske moči. Doslej je na devetih dirkah le enkrat štartal iz najboljšega položaja, Hamilton petkrat.

Čeprav bije vse bolj neizprosno bitko z domačim asom, nad katerim je stresel jezo v Bakuju, nakar so se odnosi med njima ohladili, si obeta spodbudo. »Tukaj so navijači pošteni in objektivni. Spominjam se leta 2009, ko sem se meril z Buttnom. Vsi so držali pesti zanj, po moji zmagi pa so tudi meni vzklikali in mi čestitali. Ljudje znajo ceniti dirkače in to je lepo,« je na dušo Britancem popihal Vettel, ki ima 171 točk, Hamilton 151, Valtteri Bottas 136 in Daniel Ricciardo 107.

Hamilton nima zajamčene brezpogojne podpore, potem ko je kot edini izmed 20 dirkačev »prešprical« sredin šov v središču Londona. Kot da ne bi imel dovolj razlogov za skrb, se mora v teh braniti pred očitki, da je ignorant. Namesto, da bi pozdravil svoje zveste navijače, jo je za dva dni popihal v Grčijo: »Vsak ima pravico sprejemati svoje odločitve. Smo sredi naporne sezone in potreboval sem odklop.«

Mercedesovo čast je branil Bottas, zmagovalec zadnje dirke v Avstriji, ki je krivec, da vroči Daniel Ricciardo že razmišlja, da bi dal svoj čevelj »na čevelj«, potem ko se je v Spielbergu petič zapored uvrstil na zmagovalni oder. Tradicionalni obred s pitjem šampanjca iz prepotene superge se je že malce izpel … »Vsakič se najde kdo, ki hoče piti iz mojega čevlja. Veliko čudakov je okrog. No, nazadnje Valtteri ni hotel. Slišim, da Finci radi pijejo. Sram naj ga bo. To je to, konec je s tem,« se je pošalil vedno nasmejani Avstralec, ki si utegne premisliti, če bi mu uspel veliki met in bi prvič slavil na Otoku.

Silverstone prihaja kot naročen za Hamiltona, podobno je bilo, ko je po razočaranju v Monaku prišel v Montreal in tam zmagal šestič v karieri. Na domačem dirkališču ima štiri zmage, najboljši je bil v zadnjih treh letih in morda mu spet prinese odskočno desko v boju s Vettlom. Prihodnost dirke je pod vprašajem in bo izbrisana iz koledarja po letu 2019, če lastniki dirkališča ne bodo dobili cenejše ponudbe novih lastnikov F1. Glede na to, da gre za najbolje obiskano dirko sploh, bi bila velika škoda … »To je dom motošporta in upam, da se bodo dogovorili,« je dejal Hamilton pred novim razburljivim vikendom, po katerem bo boj za prvaka na polovici. Današnje kvalifikacije in jutrišnja dirka bodo ob 14. uri po našem času.