Wolff besno s pestjo po mizi, žvižgi za Hamiltona

V zadnjem krogu VN Avstrije v formuli 1 trčenje Mercedesovih dirkačev, kaznovali le Rosberga.

Objavljeno
04. julij 2016 00.31
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Spielberg – Mercedesova dirkača Lewis Hamilton in Nico Rosberg sta si po medsebojnem trčenju v Barceloni prišla navzkriž tudi v zadnjem krogu VN Avstrije. Krajšo je (znova) potegnil Nemec, ki je s prvega mesta zdrsnil na četrto, medtem ko se je njegov moštveni tekmec veselil zmage, ki so jo gledalci pospremili z žvižgi.

Hamilton se jim je oddolžil s stisnjeno pestjo in dvignjenim palcem. »To je njihov problem in ne moj. Tu sem, da zmagujem,« je 31-letni Anglež po svojem krstnem podvigu v Spielbergu odgovoril na vprašanje, kako komentira odziv (jeznih) gledalcev, ki očitno niso dobro videli, kaj se je zgodilo v drugem zavoju zadnjega kroga 9. letošnje preizkušnje v formuli 1.

Rosberg ga je začel v vodstvu, toda na koncu štartno-ciljne ravnine si je – tudi zaradi težav z zavorami – privoščil manjšo napako, kar je angleški šampion izkoristil, se ekipnemu kolegu prilepil na zadek dirkalnika in s pomočjo sistema DRS (poravnavo zadnjega krilca) »skočil« ob njega. Ker je nemški as, ki je ostal na notranji strani, zaviral zelo pozno, je bil Hamilton prisiljen zapeljati s proge. Toda še predtem se je pri poskusu, da bi zavil, s svojo »srebrno puščico« dotaknil tekmečeve in ji posledično polomil prednje krilce.

Nico je sicer ostal v vodstvu, vendar pa s poškodovanim dirkalnikom nekaj metrov pozneje ni mogel več odbiti Lewisovega naslednjega napada. Še več; malo zatem sta mimo Rosberga švignila še drugouvrščeni Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) in tretjeuvrščeni Finec Kimi Räikkönen (Ferrari) ter ga potisnila na nehvaležno četrto mesto. Na njem je ostal kljub pribitku desetih sekund, s katerim so ga po dirki kaznovali komisarji pri Mednarodni avtomobilistični zvezi. Po njihovem je bil namreč krivec za trk prav vodilni v skupnem seštevku, ki pa se s kaznijo ni mogel sprijazniti.

»Čeprav sem imel zaradi pregretih zavor pri vhodu v drugi zavoj daljšo zavorno pot, sem imel vse pod nadzorom. Bil sem na notranji strani in prepričan, da bom prvo mesto pripeljal do cilja. A nato je Lewis nenadoma zavil vame, neverjetno! Ko na takšen način izgubiš zmago, je razočaranje seveda velikansko,« je bentil Rosberg, nakar se je ugriznil v jezik, »da ne bi povedal česa preveč«.

Hamilton se ni počutil krivega. »Ko je Nico storil napako, sem videl, da se mu lahko dovolj približam za napad. Poskusil sem po zunanji strani in se prebil že predenj, pri zavijanju pa je prišlo do dotika. Ker je bil v mrtvem kotu, sem prezrl, da je tako blizu mene. Vendar krivda ni moja,« je vztrajal branilec naslova svetovnega prvaka, ki je s tretjo letošnjo zmago in skupno 46. v formuli 1 svoj zaostanek za Rosbergom v skupni razvrstitvi zmanjšal na vsega enajst točk.

Z njim in komisarji FIA so se strinjali tudi vodilni možje pri Mercedesu, ki niso skrivali jeze nad izgubljeno dvojno zmago. »Zares sem slabe volje in včasih ne razumem, kaj se jima plete po glavi. Lahko dirkata drug proti drugemu, ne smeta pa se zaletavati. To se je zgodilo že drugič letos in upam, da zadnjič. Očitno se bomo morali še enkrat resno pogovoriti,« je vodja Mercedesove ekipe Toto Wolff, ki je ob trku besno udaril s pestjo po mizi, dejal po razburljivem finišu preizkušnje na avstrijskem Štajerskem. Zaznamovalo jo je sicer tudi spektakularno vrtenje Sebastiana Vettla, ki mu je pri več kot 300 km/h razneslo zadnjo gumo. Na srečo je iz svojega ferrarija izstopil nepoškodovan. Naslednja dirka bo že to nedeljo v Silverstonu.