ACH Volley desetič v ligi prvakov

Slovenski državni prvaki so si vstopnico za elito priborili v zlatem nizu na gostovanju v Franciji.

Objavljeno
20. november 2016 21.04
ACH-Arago Ljubljana 16.11.2016 [odbojka šport]
A. V., STA
A. V., STA
Montpellier - Ljubitelji vrhunske odbojke v Sloveniji bodo imeli tudi letos priložnost spremljati ligo prvakov. Slovenski prvaki, odbojkarji ACH Volleyja, so se namreč uspeli uvrstiti med najboljših 20 ekip v Evropi. V spremenjenem sistemu jim je to uspelo prek kvalifikacij, v katerih so najprej gladko premagali ciprsko Omonio, nato pa še francoske podprvake, ekipo Arago de Sete.

V Tivoliju je bilo po izenačenem boju 3:1 za Slovence, v povratni tekmi v Montpelierru so bili v prav tako izenačeni tekmi z istim izidom boljši Francozi, tako da je moral odločati zlati niz. V njem je bilo izenačeno do izida 6:6, nato pa so Ljubljančani tekmecem dopustili le še tri točke in se veselili že svoje desete uvrstitve v skupinski del lige prvakov. V skupini bodo igrali z Modeno (z njo so se merili že lani), romunsko Craiovo in zmagovalcem dvoboja med poljskim Skra Belchatowim in Paokom iz Soluna, Poljaki so dobili prvo tekmo in so tudi v drugi veliki favoriti.

Po besedah trenerja Zorana Kedačiča ACH na jug Francije ni dopotoval po zlati niz, ampak je želel zmagati že v rednem delu. Po prvem nizu je tudi kazalo na to, saj so ga gostje odigrali vrhunsko. Predvsem to velja za blok in servis, čeprav niso dosegli niti enega asa, pa so na tekmečev sprejem vršili pritisk. Niz so sicer dobili v končnici, toda če bi bili malo bolj zbrani v protinapadih, bi si zmago v njem lahko zagotovili že dosti prej.

A v nadaljevanju je njihova igra padla. Blok ni bil več dominanten, servisi so bili slabši, povečalo se je tudi število napak. Kljub temu pa so bili v vseh treh nizih do konca za petami tekmecem, pri katerih je blestel nekdanji francoski reprezentančni korektor Marien Moreau. Kapetan ekipe Arago de Sete je v končnicah prevzemal odgovornost, s 33 točkami je bil na koncu tudi najučinkovitejši igralec tekme.

A vse to mu ni pomagalo, da bi se tudi na koncu veselil. Pred menjavo strani v skrajšanem, zlatem nizu se je namreč tehtnica konkretno prevesila na stran slovenskih prvakov. Z blokom spet razpoloženega Žige Šterna so ob odmoru vodili z 8:6, nato je blok točka uspela še Maksimu Buculjeviću. Veliko zaslug za vse to imajo tudi servisi Jana Pokeršnika, ki je ob koncu tretjega niza zamenjal kapetana Andreja Flajsa, pokazal pa, da prihaja v pravo formo, dosegel je nekaj pomembnih točk. V napadu je bil v teh trenutkih nezgrešljiv Štern, ki je tudi prispeval zadnjo točko na tekmi, skupno jih je dosegel 25. V obrambi pa je svoje dodal libero Jani Kovačič, ki je rešil nekaj neverjetnih žog.

Da je zmaga oranžnih zmajev zaslužena, kaže tudi statistika. Ljubljančani so bili boljši v sprejemu, v asih, še največja razlika pa je bila v bloku, dosegli so 14 blok točk, od tega Jan Kozamernik 5, tekmec, ki je naredil manj napak, le šest.

Arago de Sete : ACH Volley 3:1 (-22, 23, 22, 23) - zlati niz 9:15

Dvorana Pierre de Coubertin, gledalcev 1212, sodnika Nederhoed (Niz) in Szabo-Alexi (Rom).
Arago de Sete: Moreau 33 točk (32 napadov + 0 asov + 1 blok), Redwitz 3 (2+0+1), Gommans 12 (11+0+1), Sene 17 (14+1+2), Peironet (L), Henry 2 (2+0+0), Mendez 7 (6+0+1) - prva postava; Lamoise, Senger; Piazzeta, Truhtchew in Pire niso igrali
ACH Volley: Flajs 10 (8+1+1), Kozamernik 11 (6+0+5), J. Kovačič (L), Purič 6 (3+0+3), Ž. Štern 26 (24+0+2), Buculjević 5 (1+2+2), Armenakis 18 (17+0+1) - prva postava; Pleško, Jurič, J. Pokeršnik 5 (5+0+0); Slaught, Satler, Donik (L) in Kumer niso igrali.