Alenka Artnik zlata, Samo Jeranko bronast

Alenka Artnik in Alessia Zecchini sta se druga za drugo s plavutjo potopili 113 metrov globoko.

Objavljeno
08. avgust 2019 19.18
Posodobljeno
09. avgust 2019 06.55
Samo Jeranko in Alenka Artnik sta drugi dan svetovnega prvenstva poskrbela za bronasto medaljo, Alenka pa ob tem še za svetovni rekord. Foto www.apnea.si
Včeraj se je na honduraškem Roatanu zaključil drugi dan svetovnega prvenstva v globinskem potapljanju, tekmovanje v potopu s plavutjo, ki je postreglo z enim od vrhuncev – dvobojem trenutno daleč najboljših apneistk Slovenke Alenke Artnik in Italijanke Alessie Zecchini. Že dan pred finalom je bilo jasno, da se je uresničil scenarij, ki smo ga kot eno izmed možnosti napovedovali pred prvenstvom: Alenka in Alessia sta napovedali enako globino, ki je za meter presegala prejšno rekordno znamko. Verjetno najbolj pametna odločitev za obe tekmovalki, ki sta si tako s pleč odvzeli vsaj del bremena tekmovalnosti.
 

Prijateljsko razdeljen svetovni rekord


Od obeh se je prva potopila Alenka Artnik, ki je znana po izjemno zanesljivih nastopih, a tokrat je bilo že v prvem delu potopa, verjetno zaradi močnejšega toka, videti nekaj nezanesljivih premikov telesa. Kasneje se je umirila in zanesljivo priplavala do rekordne globine, ob povratku pa se je začelo garanje. Videti je bilo, da ji iz metra v meter v nogah zmanjkuje kisika in s tem energije za plavanje. Zdelo se je, da je morala za zadnjih nekaj metrov garati kot še nikoli. A pred sodniki je kljub vsemu ohranila zbranost in si prislužila beli karton, svetovni rekord in naslov svetovne prvakinje.

Alenki potop na 111 metrov na karibskem pokalu:


Morala je le še počakati, kaj bo naredila Alessia Zecchini. Potop Italijanke je bil zanesljiv in miren in tokrat je bila ona tista, ki bi, tako se je zdelo, lahko odplavala še kakšen meter globlje.
 

image
Delo Samo Jeranko je do zdaj z dvema zelo umirjenima nastopoma osvojil tretje in četrto mesto, čaka pa ga še paradna disciplina potop s potegovanjem ob vrvi. www.apnea.si
Samo spet z izjemno taktiko in mirnostjo


Med moškimi je jasno, da nihče ne more niti blizu ruski mašini Alekseju Molčanovu. Rus se na Roatanu že teden dni potaplja skoraj vsak dan v vseh disciplinah in to redno krepko preko sto metrov. Po zmagi v disciplini brez plavuti je še bolj suvereno, za deset metrov, pustil za sabo vse tudi s plavutjo. Tudi Samo Jeranko ni mogel skriti občudovanja nad tem, koliko vrhunskih potopov je sposoben opraviti Molčanov v tako kratkem času ne da bi pokazal znake slabosti.

Samo Jeranko že več let redno poskrbi za najlepše potope in tako je bilo tudi tokrat. Čudovita tehnika in popolna umirjenost kljub veliki globini na površju niti sence napora na obrazu, ko je z nasmehom sodnikom pokazal listek z globino 108 metrov. Ob njegovem potopu se vedno zdi, da bi lahko potegnil še nekaj krepih metrov globlje, a tudi tokrat se je izkazal z izjemno pametnim nastopom: z za njegove sposobnosti razmeroma konzervativno globino in četrto najglobljo najavo je osvojil tretje mesto, saj je imel Italijan Vincezo Ferri za njim težave z izenačevanjem in je končal nastop že po nekaj metrih.