Ameriška šampionka se je borila s solzami, bliskovit nokavt Wilderja

Največja boksarka vseh časov Claressa Shields po zmagi nad Emo Kozin premagala še Angležinjo Savannah Marshall. Deontay Wilder že v prvi rundi do zmage.
Fotografija: Claressa Shields (desno) je kot za stavo zadevala Savannah Marshall. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters
Odpri galerijo
Claressa Shields (desno) je kot za stavo zadevala Savannah Marshall. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters

Ameriška boksarska šampionka Claressa Shields, ki je februarja letos v Cardiffu zadala prvi profesionalni poraz slovenski »princeski« Emi Kozin, je nova absolutna svetovna prvakinja v srednji kategoriji. Z zanesljivo zmago nad Angležinjo Savannah Marshall v Londonu je šampionskim pasovom po različicah WBC, WBA in IBF dodala še lovoriko WBO.

Shieldsova je hitro prevzela pobudo v svoje pesti in z vsemi možnim udarci zadevala Marshallovo, ki je kmalu pordečela v obraz. »Tiha morilka«, kakor se glasi vzdevek 31-letne Angležinje, se je sicer pred več kot 18.000 gledalci v razprodani O2 trudila po svojih močeh, vendar tehnično ni bila kos štiri leta mlajši Američanki. 

image_alt
Ameriška šampionka je Emi po dvoboju prišepnila zelo lepe besede

»Največja vseh časov«, za katero se je Claressa sama oklicala, je za nameček s pridom izkoriščala tudi hitrejše roke, s katerimi je tekmici proti koncu dvoboja povzročila tudi vidno oteklino na desnem delu čela. O tem, kateri boksarki bo sodnik dvignil roko po razglasitvi, ni bilo niti kančka dvoma, Shieldsova se je veselila soglasne zmage po točkah s 97:93, 96:94 in 97:93.

Claressa Shields je potrdila, da je št. 1. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters
Claressa Shields je potrdila, da je št. 1. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters

Na ta način se je zvezdnica iz Flinta v Michiganu na najlepši način oddolžila nasprotnici za edini poraz, ki ji ga je Savannah zadala še v amaterskem ringu. »Zmagala sem, ko je to največ štelo, tako da imam zdaj vse najpomembnejše šampionske pasove,« je poudarila Shieldsova, ki se je po razglasitvi borila s solzami.

Zatem je priznala, da je bila to njena doslej najtežja borba. »V sedmi rundi me je Savannah dobro zadela, tako da odtlej nisem (najbolje) videla na desno oko,« je po 13. zaporedni profesionalni zmagi (dve je dosegla z nokavtom) še razkrila ameriška šampionka, ki naj bi se zdaj povsem posvetila mešanim borilnim športom v seriji PFL. Marshallova je športno prenesla je prvi poraz po dvanajstih zmagah (desetih z nokavtom).

»Claressa je potrdila, da je briljantna boksarka. Upravičeno je 'Največja vseh časov',« je dejala 31-letna boksarka iz Hartlepoola in se zahvalila vsem navijačem za glasno podporo: »Pomislite, dve boksarki sva razprodali areno O2 ...«

Deontay Wilder je hitro opravil z Robertom Heleniusom. FOTO: Al Bello/AFP
Deontay Wilder je hitro opravil z Robertom Heleniusom. FOTO: Al Bello/AFP

Uspešen tudi Deontay Wilder

Razlog za veselje je imel tudi Claressin rojak Deontay Wilder, ki je v polfinalu boja za prvega izzivalca svetovnega prvaka v težki kategoriji po različici WBC že v prvi rundi nokavtiral Roberta Heleniusa. »Bronasti bombarder« je sicer obračun v Brooklynu začel precej zadržano in se sprva predvsem umikal po ringu, po enem od napadov finskega orjaka pa je odgovoril z natančnim desnim poldirektom, s katerim je tekmeca položil na tla.

»Ni težke kategorije brez Deontayja! Vrnil sem se!« je po 43. zmagi (42. z nokavtom) v mikrofon zakričal 36-letni Američan, ki je pred tem dvakrat zapored izgubil z britanskim šampionom Tysonom Furyjem. Dve leti starejši Helenius je v 35. dvoboju doživel četrti poraz.

Preberite še:

Komentarji: