Legendarni Andrea Giani na čelu slovenske odbojkarske reprezentance

Novi selektor slovenske moške odbojkarske reprezentance je italijanski strokovnjak Andrea Giani.

Objavljeno
16. marec 2015 12.56
Posodobljeno
16. marec 2015 12.56
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Po odstopu Luke Slabeta je slovenska moška odbojkarska reprezentanca dobila novega selektorja. Prevzel jo bo nekdaj odlični italijanski odbojkar Andrea Giani. Ekipo bo prevzel v začetku maja in jo nato konec meseca že vodil na obračunu dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo proti Portugalski.

Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret je povedal, da je bilo zanimanje za mesto selektorja slovenske reprezentance izjemno, saj so imeli v naboru kar 22 kandidatov, v igri je bilo tudi veliko izjemno uveljavljenih trenerskih imen. »Odločili smo se za gospoda Andreo Gianija, ki je kot mlad in ambiciozen strokovnjak izredno cenjen v odbojkarskih krogih. To potrjujeta tako njegova izjemna igralska kariera kot tudi trenerska statistika. Glavni cilj reprezentance v tej sezoni je uvrstitev na evropsko prvenstvo, seveda z željo tudi po vidnejši uvrstitvi, med cilji pa ostaja tudi uvrstitev v svetovno ligo,« je povedal.

Giani velja za enega najboljših odbojkarjev vseh časov, saj je v svoji karieri z italijansko reprezentanco osvojil tri olimpijske kolajne, dve srebrni in eno bronasto, Italijani pa so tudi trikrat postali svetovni in štirikrat evropski prvaki, poleg tega pa so sedemkrat osvojili svetovno ligo. S svojima kluboma Parmo in Modeno je ta odlični sprejemalec, ki je tudi rekorder po zbranih nastopih za italijansko reprezentanco (474), po petkrat postal italijanski državni in pokalni prvak, dvakrat je osvojil ligo prvakov, ima pa tudi en naslov svetovnih klubskih prvakov. Leta 2008 je bil sprejet v odbojkarsko dvorano slavnih.

Trenersko pot je začel v sezoni 2007/08 v Modeni, v prvo ligo nato popeljal Romo, nato pa prevzel še vodenje Verone. Bil je tudi pomočnik selektorja v italijanski reprezentanci (2011-2014) in z njo osvojil srebro na evropskih prvenstvih leta 2011 in 2013, bron na OI v Londonu in zlata na sredozemskih igrah leta 2013.

Kot je dejal, se dela slovenskimi odbojkarji pa se tudi že zelo veseli: »Zares sem srečen in počaščen, da bom lahko vodil slovensko reprezentanco in delal z vašimi izvrstnimi odbojkarji. Rad bi se zahvalil g. Ropretu in njegovim sodelavcem za to lepo priložnost. Zavedam se, da nas čaka dolga in naporna reprezentančna sezona, a si želim, da bi na koncu vsem dokazali, kako dobro ekipo ima Slovenija.«

Giani je s slovensko zvezo podpisal dveletno pogodbo. Na ožjem seznamu kandidatov za mesto selektorja sta bila sicer še srbski odbojkarski strokovnjak Igor Kolaković, nekdanji trener večkratnega slovenskega prvaka, ACH Volleya ter priznani hrvaški strateg Ljubo Travica, so sporočili z OZS.