Anja Klinar – ali študijske knjige ali lov na normo za Tokio

V Radovljici pod streho že 43. mednarodni miting, v Južni Koreji morski uvod v svetovno prvenstvo.
Fotografija: Anja Klinar je bila v domačem bazenu nepremagljiva. FOTO Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Anja Klinar je bila v domačem bazenu nepremagljiva. FOTO Blaž Samec/Delo

Utrip poletnega časa je v Linhartovem kraju poseben, med številnimi prireditvami pa vidno mesto že vrsto let pripada mednarodnemu plavalnemu mitingu. Favoriti so potrdili svoj sloves v bazenu, ni pa bilo trenutno udarnih slovenskih reprezentantov, ki so že na prizorišču svetovnega prvenstva v Južni Koreji.

Največje tekmovanje sezone se je začelo ob koncu tedna, iz slovenskega tabora se je najprej preizkusila Špela Perše, članica prav radovljiškega kluba, in v maratonskem plavanju na 10 km zasedla 27. mesto. Želje so segale k višji uvrstitvi, a po »pretepanju« v vodi se tudi nekaterim kandidatkam za vrh ni izšlo po načrtih. Prireditelji v Gvangdžuju so namreč pripravili privlačno tekmo za občinstvo, tekmovalna karavana je blizu obale, posebni gneči botruje ozek in oster ovinek, v katerem ne gre brez prerivanja v vodi. Zmagala je Kitajka Xin Xin, Nizozemka Sharon van Rouwendaal, branilka naslova iz Blatnega jezera na Madžarskem pred dvema letoma, je bila tokrat šele 10.

Za slovenski tabor bo kajpak že tradicionalno odmevnejše tekmovanje v 50-metrskem bazenu, ki se bo začelo v nedeljo, tokrat le s štirimi našimi reprezentanti: Petrom Johnom Stevensom, Tjašo Oder, Nežo Klančar in Katjo Fain. Nekateri med tistimi, ki so vrsto let branili slovenske barve na največjih mednarodnih tekmovanjih, so tokrat ostali doma. Norm za letošnje prvenstvo niso dosegli, pozornost pa zdaj namenjajo sklepnemu delu domače sezone.

In kot že tradicija razgrinja, je miting v Radovljici osrednji plavalni dogodek na Slovenskem v julijskih dneh. Letošnji je bil že 43. po vrsti, prireditelji niso skrivali ponosa ob navzočnosti skoraj 400 udeležencev iz ducata držav. A ko je svetovno prvenstvo tako kot letos prav tako v sedmem mesecu koledarskega leta, miting pač ne more biti na najvišji kakovostni ravni. V preteklosti je bilo že večkrat drugače, Radovljičani se spominjajo tudi odmevnih tekmovanj ob navzočnosti plavalcev najvišjega svetovnega razreda: Aleksandre Herasimenje, Jane Kločkove, Thomasa Ruppratha in drugih.


Brez višinskih priprav ne gre


Osrednja vloga je tokrat na Gorenjskem pripadla dolgoletni reprezentantki iz domačega kluba Anji Klinar. Plavalka, stara 31 let, je bila pred dvema letoma z 9. mestom naša najboljša na SP v Budimpešti, tokrat si prvič v poldrugem desetletju ni priplavala norme. »Sprva sem bila razočarana, a prehude potrtosti ni, ker sem se dejansko v zadnjih mesecih vrnila k študiju in zato tudi izpustila višinske priprave. Brez teh pa v boju za normo SP preprosto ne gre,« je dejala po štirih gladkih zmagah na 200 m prosto, 200 m mešano ter 100 in 200 m delfin. O naslednji sezoni in olimpijskem izzivu se s trenerko Urško Potočnik še ni pogovorila, a obrazložila: »Jasno je, da če bom merila na Tokio, bom morala pospraviti študijske knjige v predal in v prihajajočih mesecih pozornost nameniti le plavanju.«
Tudi Tjaša Vozel, prav tako udeleženka velikih tekmovanj v preteklosti, tokrat ne bo nastopila na tekmi leta v Gvangdžuju. Sezone se je lotila ambiciozno, a smrt v družini osebnega trenerja Igorja Veličkoviča, je, kot nam je dejala, prekinila višinske priprave v Južni Afriki, pozneje pa podobno kot Klinarjeva ni več ujela zadnjega vlaka za normo. Tudi Martin Bau je eden tistih slovenskih reprezentantov zadnjih let, ki ga tokrat ne bo med elito v Aziji, v sporedu Radovljice 2019 je bil nepremagljiv na 800 in 1500 m prosto.

Tako za omenjene tri kot tudi druge slovenske udeležence bo naslednja priložnost, in obenem zadnja v tej sezoni, združeno državno prvenstvo v Kranju, od 1. do 4. avgusta. Gre sicer za tekmovanje nižje ravni od junijskega DP, a koristno je za tiste, ki ne nastopajo na svetovnem prvenstvu.

Preberite še:

Komentarji: