Anton Kosmač z maratona v Zagrebu na OI v Rio

Slovenski maratonec Anton Kosmač si je s 5. mestom v Zagrebu zagotovil olimpijsko normo.
Objavljeno
11. oktober 2015 21.24
vidic maraton
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Zagreb - Na olimpijskem maratonu naslednje leto v Riu de Janeiru bo tekel tudi slovenski atlet Anton Kosmač. Normo dosegel na današnjem maratonu v Zagrebu, na katerem je osvojil peto mesto s časom 2:16:48.

Zmagal je Etiopijec Gadisa Birhanu Shumie z rekordom proge (2:13:10), v ženski konkurenci pa je bila najboljša Kenijka Stellah Jepngetich Barsosio (2:38:34).

»Za priprave na maraton v hrvaški prestolnici nisem imel veliko časa, ker sem računal na nastop v Berlinu. Ker pa sem zbolel, v Nemčiji nisem mogel nastopiti. Zato smo se odločili, da bom tekel v Zagrebu. Ta tekma je bila zame zelo uspešna, končno je bilo vse tako, kot je treba. Zelo sem vesel. Bilo pa je zelo hladno in deževno, pa tudi precej vetrovno. Zato sem z izidom sem zelo zadovoljen,« je dejal Kosmač, ki bo na OI nastopil prvič.

»Do 30 km sem tekel z dvema Kenijcema, ki sta imela ritem za čas 2:16, potem sta mi ušla. Kljub temu moj ritem ni tako zelo padel, da bi zaostal za normo za OI. Zadnji kilometri so bili kljub temu zelo napeti. Trener Roman Kejžar mi je ves čas dajal informacije, kako sem na poti, in ko sem imel še dve minuti do cilja, je dejal, da imam normo praktično že v rokah. Tedaj sem že vedel, da jo bom izpolnil, ker sem vedel, da zadnji kilometer ne bom tekel kar štiri minute. S Kejžarjem zelo dobro sodelujem, sicer sam treniram po njegovem programu okrog doma v Hotavljah, dvakrat na teden pa se dobiva v Ljubljani in tam večinoma opravim hitrejše treninge. Zdaj bo vse usmerjeno v nastop v Riu,« je dejal Kosmač in še pripomnil, da na maratonu v Ljubljani konec oktobra ne bo nastopil, saj se z organizatorji ni uspel dogovoriti niti za simbolično štartnino.