Aretiranih je bilo več kot 230 osumljencev

Več kot 230 pridržanih v mednarodni protidopinški raciji.

Objavljeno
09. julij 2019 09.35
Posodobljeno
09. julij 2019 17.20
Policija je zasegla steroide in hormonske preparate. FOTO: Reuters
M. U., STA
M. U., STA
V veliki protidopinški raciji so evropski varnostni organi v 33 državah, tudi Sloveniji, ukrepali proti posedovanju anabolnih steroidov in ponarejanju zdravil. Preiskovalci so opravili tako imenovano največjo operacijo takšne vrste, poimenovano Operacija Viribus, je sporočil Evropski policijski urad (Europol).

Aretiranih je bilo več kot 230 osumljencev, v Evropi so odkrili devet podzemnih laboratorijev zdravil in zasegli na tone prepovedanih poživil. Med drugim so menda našli kar 24 ton steroidnega praška.

Preiskovalci so zasegli skupno 3,8 milijona nedovoljenih poživil in ponarejenih zdravil, vključno z dopinškimi substancami, dietetičnimi dodatki, zdravili in športnimi ter prehranskimi dopolnili. Razdrli so 17 organiziranih skupin, končna številka aretiranih je 234, odprli pa so 839 sodnih primerov.
 

Vključena tudi Wada


V operacijo Viribus je bila po izjavi za javnost Europola vključena tudi Slovenija. Ob njej je navedenih še 32 drugih držav, med njimi Avstrija, Francija, Nemčija, Poljska, Portugalska, Romunija, Španija, Velika Britanija, Kolumbija, Švica, Ukrajina, Hrvaška, BiH, Črna gora, Severna Makedonija, Albanija in ZDA.

V operaciji je sodelovala tudi Svetovna protidopinška agencija Wada (preiskava je namreč obsegala tudi preverjanje 1357 vzorcev krvi in urina športnikov z velikih tekmovanj), preiskavo pa sta vodili italijanska in grška policija.

image
Preiskava je obsegala tudi preverjanje 1357 vzorcev krvi in urina športnikov z velikih tekmovanj. FOTO: Reuters


Med operacijo so zaznali naslednje trende: trgovci na debelo uvažajo velike količine steroidov za prodajo na črnem trgu, nepoklicni športniki, motoristi in bodibilderji kupujejo manjše pakete steroidov, večinoma iz Azije ali Vzhodne Evrope, in jih prenašajo v telovadnice.
 

Ilegalne lekarne


Povečala se je uporaba socialnih omrežij za oglaševanje, promocijo in prodajo anabolnih izdelkov, majhne organizirane kriminalne skupine vlagajo v nelegalne laboratorije in prodajajo nedovoljene substance, še vedno narašča število nepooblaščenih in ilegalnih spletnih lekarn, tudi na temnem spletu, v zadnjem času pa se vse več transakcij opravi s predplačniškimi kreditnimi karticami in kriptovalutami, so zapisali pri Europolu.

V zadnjih 20 letih se je svetovna prodaja anabolnih substanc močno povečala. Vsakdo, ki si želi priti do prepovedanih substanc, lahko pride do njih s preprostim nakupom na spletu. So pa te substance lahko zelo škodljive za človekovo zdravje, saj med drugim povečujejo možnost srčnega infarkta in raka ter škodujejo ledvicam in jetrom.

Varne pa niso niti živali, še posebej dirkalni konji, katerim lastniki prav tako dajejo prepovedane substance za boljši nastop.