Bach ponudil Japoncem zdravstveno osebje iz tujine

Prvi mož olimpizma je dejal, da je že zdaj cepljenih več kot tri četrtine vseh olimpijcev, število pa naj bi do iger naraslo na več kot 80 odstotkov.
Fotografija: Thomas Bach je Japonski za poletne olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu ponudil zdravniško osebje. FOTO: Greg Martin/AFP
Odpri galerijo
Thomas Bach je Japonski za poletne olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu ponudil zdravniško osebje. FOTO: Greg Martin/AFP

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je Japonski za poletne olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu ponudil zdravniško osebje. Prvi mož olimpizma je na srečanju koordinacijske komisije še dejal, da je že zdaj cepljenih več kot tri četrtine vseh olimpijcev, število pa naj bi do iger naraslo na več kot 80 odstotkov.

Mok je organizatorjem iger ponudil dodatno zdravstveno osebje kot del nacionalnih delegacij za podporo zdravstvenim operacijam in za »dosledno izvajanje protikoronskih ukrepov v olimpijski vasi in na vseh tekmovalnih prizoriščih«, je zagotovil Bach na začetku tridnevnega srečanja koordinacijske komisije Moka. Predsednica organizacijskega odbora iger Seiko Hašimoto je z veseljem sprejela Bachovo ponudbo. Zdaj bodo skupaj razpravljali o tem, kako je to mogoče izpeljati.


Bach potrdil prepričanost, da bodo tokijske igre »varne igre za vse«


Na Japonskem so se v zadnjem času ob naraščanju koronskih okužb močno povečali pozivi k odpovedi iger. Zdravniško združenje v Tokiu je izjavilo, da bolnišnice nimajo več nobenih zmogljivosti. »Menimo, da je edina prava izbira odpovedati dogodek, ki bi lahko še povečal število okužb in smrtnih žrtev,« so zdravniki zapisali v pismu Bachu in japonskim organizatorjem iger.

Predsednica organizacijskega odbora iger Seiko Hašimoto je z veseljem sprejela Bachovo ponudbo. FOTO: Jošikazu Cuno/AFP
Predsednica organizacijskega odbora iger Seiko Hašimoto je z veseljem sprejela Bachovo ponudbo. FOTO: Jošikazu Cuno/AFP


Kljub temu je Bach danes ponovno potrdil prepričanost Moka, da bodo tokijske igre »varne igre za vse«. Dodal je, da se bo proti novemu koronavirusu cepilo več kot 80 odstotkov prebivalcev olimpijske vasi. »Že v tem trenutku je cepljenih več kot tri četrtine olimpijskih športnikov in njihovih spremljevalcev. Do začetka iger bo ta odstotek narasel na več kot 80,« je dejal Bach.


Japonci cepili le 3,7 odstotka 126-milijonske populacije


Olimpijske in paraolimpijske igre Tokio 2020 so marca lani zaradi koronske pandemije preložili za leto dni. Še deset tednov pred igrami raziskave javnega mnenja kažejo, da število Japoncev, ki si želijo dokončno odpoved ali še eno preložitev OI, strmo narašča. Japonska se ta čas bori s četrtim valom koronskih okužb, cepljenje prebivalstva pa poteka izjemno počasi. Za zdaj je z vsaj enim odmerkom cepiva na Japonskem cepljene le 3,7 odstotka 126-milijonske populacije.

Preberite še:

Komentarji: