Benjamin Savšek svetovni prvak v slalomu na divjih vodah

Slovenski kanuist Benjamin Savšek svetovni prvak v slalomu na divjih vodah. Anže Urankar zmagal v neolimpijski disciplini spust.

Objavljeno
30. september 2017 18.58
Tacen EP
A. V., STA
A. V., STA
Pau - Slovenski kanuist Benjamin Savšek je osvojil naslov svetovnega prvaka v slalomu na divjih vodah v Pauju. Drugo mesto je osvojil Slovak Alexander Slavkovsky, tretji pa je bil rojak slednjega Michal Martikan. Drugi slovenski finalist Anže Berčič je bil ob izpuščenih vratih enajsti.

Savšek je v finalu odpeljal zelo hitro, saj je kljub dotiku in s tem kazenskima sekundama prevzel vodstvo in ga zadržal tudi po nastopu zadnjih petih posameznikov v finalu. Zanj je to prvi naslov svetovnega prvaka, potem ko je dvakrat, leta 2014 v Deep Creeku in leto kasneje v Londonu, osvojil naslova svetovnega podprvaka.

Tridesetletni Ljubljančan je v tretje le dočakal svetovni naslov. In to na kakšen način. Ko odbijemo kazenski sekundi, je pravzaprav deklasiral tekmece, saj je bil hitrejši za poldrugo sekundo, brez dotika za tri in pol.

"Res mi je letelo. Kot sem dejal pred prvenstvom, da drugo mesto tokrat ne pride v poštev ... Res vrhunski občutki. Kljub dotiku sem vedel, da sem dovolj hiter za kolajno, a sem presenetil tudi samega sebe, da sem postal svetovni prvak s to neverjetno vožnjo. Startal sem na prvo in res mi je uspelo, neverjetno sem vesel, še samega sebe sem presenetil in še kar ne morem verjeti, da sem bil dvakrat svetovni podprvak, zdaj pa prvak," je bil kar brez besed Savšek.

Že kmalu po podelitvi so ga kolegi iz reprezentance, na čelu s kajakašem Petrom Kauzerjem, ki je v petek osvojil bron, vrgli v vodo. Ekipa se tako ni izneverila tradiciji, v vodi je zatem končal še njegov trener Jože Vidmar.

"Vožnja je bila neverjetna, rekel sem si, treba bo stisniti, konkurenca je močna. Vmes sem naredil dotik, vendar kljub temu nisem padel iz ritma in čas je bil dovolj dober. Zmagal sem in zdaj sem svetovni prvak. To je res zaslužena medalja, zelo sem se trudil, da sem to dosegel. Samo da je kolajna okrog vratu, bom že zdržal, da sem zdaj moker," je v mrzlem vremenu dejal Savšek.

Evropskega prvaka iz Maarkleeberga 2015 zdaj čaka proslavljanje. Čeprav bi se moral takoj po tekmi s kombijem vrniti domov, kjer ga čaka družina, so kolegi iz reprezentance zagrozili, da še ne sme oditi in da se bo moral tudi z njimi poveseliti.

"Ja, ne vem, kako bo. Moral bi iti s kombijem domov, tudi doma bi se radi poveselili z mano, a mi tukaj pravijo, da me ne spustijo. Po nočni vožnji bi bil že jutri zjutraj doma in bi imel nedeljo za družino, zdaj pa bomo videli," je še povedal Ljubljančan, tudi oče dveh otrok.

Ob njem bosta bržkone tudi preostala člana kanuistične ekipe Anže Berčič in Luka Božič. Slednja tokrat nista imela svojega dne, Berčič je v finalni vožnji ena od vrat izpustil, ko je prišel prenizko, dobil pribitek 50 sekund in dobra uvrstitev je splavala po vodi. Luki Božiču pa se ni uspelo prebiti iz kvalifikacij, med 76 nastopajočimi se je namreč za polfinale bilo potrebno uvrstiti med najboljših trideset.

Prvenstvo se bo v nedeljo zaključilo s kajakaškim štirikrosom.

Urankar svetovni prvak v spustu, Žnidarčič drugi

Slovenski kajakaš Anže Urankar je na svetovnem prvenstvu v neolimpijski disciplini spust v Pauju osvojil naslov svetovnega prvaka. Drugi je bil njegov reprezentančni kolega Nejc Žnidarčič, tretji pa Francoz Gaetan Guyonnet. Simon Oven je bil sedmi, Vid Debeljak pa 12.

Čez nekaj minut se bodo za svetovne naslove udarili še kanuisti in kanuistični dvojci, kjer ima Slovenija tudi visoka pričakovanja.

Cof tretji, Hočevar 12. v spustu

Slovenski kanuist Blaž Cof je na svetovnem prvenstvu v neolimpijski disciplini spust v Pauju osvojil bronasto kolajno. Zmagal je Čeh Ondrej Rolenc pred Slovakom Matejem Benušem. Drugi slovenski predstavnik v finalu Simeon Hočevar je zasedel 12. mesto.

- K-1, ženske:
1. Jessica Fox (Avs)           97,14
2. Jana Dukatova (Slk)         +4,62
3. Ricarda Funk (Nem)           5,48
...
16. Eva Terčelj (Slo)
19. Urša Kragelj (Slo)

- C-1, moški:
1. Benjamin Savšek (Slo)       94,81
2. Alexander Slavkovsky (Slk)  +1,48
3. Michal Martikan (Slk)        3,42
...
11. Anže Berčič (Slo)          53,75
Luka Božič (Slo) - kvalifikacije