Bertoncelj in Klavora optimistična pred kvalifikacijami v Glasgowu

Slovenska telovadca Rok Klavora in Sašo Bertoncelj optimistično pričakujeta začetek nastopov na evropskem prvenstvu. 
Fotografija: Sašo Bertoncelj je v Glasgow prišel po medaljo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Sašo Bertoncelj je v Glasgow prišel po medaljo. FOTO: Jure Eržen/Delo

V četrtek dopoldan se v Glasgowu začenja drugi del gimnastičnega evropskega prvenstva. Telovadke so Škotsko že zapustile, telovadci pa so se vmes na razmere v dvorani SSE Hydro že privadili. Slovenca Rok Klavora in Sašo Bertoncelj sta z njimi zadovoljna, oba pa imata enak cilj - uvrstitev v finale.

Oba Slovenca, 29-letni Klavora, ki bo nastopil na parterju, in 34-letni Bertoncelj, ki bo tekmoval na konju z ročaji, sta stara znanca velikih tekmovanj, zato ju kaj veliko ne more več presenetiti. Vesta, kaj ju čaka in kaj morata narediti. "Ne želim biti aroganten, ampak sem športnik, ki si postavi za prvi cilj finale in nato medaljo. S tem namenom sem tu. Marsikomu je to čudno in bo rekel, da celo sezono počnem napake, potem pa pričakujem finale in medaljo. Vem, da sem tega sposoben," napoveduje Bertoncelj.

"Želja je vedno finale. Najprej bo treba narediti vajo, ki sem jo treniral. Kaj bo prineslo, bomo videli. Ne obremenjujem se s tem. Če naredim lepo, sem lahko visoko," je povedal Klavora, ki pričakuje, da bo za finale najboljše osmerice treba dobiti oceno med 14,1 do 14,4. Oba sta v torek opravila uradni trening, po katerem sta bila zadovoljna. Nekaj slabe volje je bilo pri tekmovalcih na parterju, ki so tožili nad belo svetlobo v dvorani in belim parterjem. "Sprva sem iskal prave občutke, ki sem jih našel. Ni bilo večjih težav, na koncu sem poskakal, kot sem si želel," je o tem povedal Klavora.

Pred EP ni šlo vse po načrtih


Klavora in Bertoncelj sta v letošnji sezoni imela nekaj težav. Prvi s poškodbo hrbta, ki ga je ustavila, da bi nastopil na junijskem svetovnem pokalu v Kopru, drugemu pa se na tekmah pripeti preveč napak. "Takšne napake načnejo samozavest. Ni šlo vse po načrtih. Na vseh tekmah sem le enkrat padel z orodja, ampak nobena vaja ni bila narejena, kot bi morala biti. To načne samozavest. S tem sem se spopadal. Upam, da bom počasi splezal na zeleno vajo," je o svojih težavah povedal Bertoncelj, Klavora pa je o svojih dodal: "Na sredozemskih igrah sem imel nekaj težav s hrbtom, zdaj ne jemljem več protibolečinskih tablet, skoraj me ne boli več. Vsake toliko me zaboli, ampak sem le star za ta šport. Motivacija je na visoki ravni, komaj čakam na začetek tekme."

Klavora doslej še ni nastopil v finalu EP, v zadnjih letih je bil vselej tik za najboljšimi osmimi. Bolj uspešen je Bertoncelj, ki je na prvenstvenih stare celine osvojil že dve medalji. Obakrat je bil bronast, prvič leta 2010, drugič 2014, statistično gledano je morda ravno EP v Glasgowu zanj nova priložnost, da poseže po kolajni.

Komentarji: