Bertoncelj: Skrb vzbujajoče dobro

V Dohi od 25. oktobra do 3. novembra gimnastično svetovno prvenstvo.
Fotografija: mohoric
Odpri galerijo
mohoric

Le dober mesec dni po koncu evropskega prvenstva v Glasgowu se telovadci že odpravljajo na novo veliko tekmovanje, svetovno prvenstvo v Doho. Tu bodo že podelili prve vstopnice za olimpijske igre 2020 v Tokiu, vendar Slovenija nanje ne računa, saj bodo šle najboljšim trem ekipam. Si bo pa naša ženska reprezentanca skušala zagotoviti ekipni nastop na naslednjem SP, medtem ko bo pri moških osamljeni jezdec Sašo Bertoncelj.

Bertoncelj je v Glasgowu osvojil naslov evropskega podprvaka na konju z ročaji in, kot zagotavljata s trenerjem Sebastijanom Piletičem, je odtlej pripravljenost le še rasla, zato se oba veselita nove preizkušnje na najvišji ravni. »Zelo dobro se počutim, treningi so šli kar skrb vzbujajoče dobro. Včasih je bolje, da gre malce slabše, da te vse skupaj ne ponese. Počutju primerna so tudi visoka pričakovanja, primaren pa je seveda dober nastop v kvalifikacijah,« komaj že čaka SP Bertoncelj, ki pa bo v moški konkurenci edini naš tekmovalec, kar veliko pove o trenutni ravni slovenske reprezentance.

Bertoncljeva forma je po naslovu evropskega podprvaka le še rasla. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Bertoncljeva forma je po naslovu evropskega podprvaka le še rasla. FOTO: Voranc Vogel/Delo


»V načrtu je bilo še, da bi nastopil Rok Klavora, vendar je dejal, da je sezona predolga in da se želi pripraviti za novembrsko tekmo svetovnega pokala v Cottbusu,« je pojasnil skromno zasedbo selektor Sebastijan Piletič in o možnostih, kdaj bi se Slovenija spet lahko predstavila z ekipo na veliki tekmi, dejal: »Proces, da bi prišli do članske ekipe, je zelo dolg. Tisti, ki bi jo lahko nekoč sestavljali, so danes še zelo mladi, tako da bomo morali najprej izoblikovati mladinsko moštvo, nato pa šele člansko, ki je za zdaj ni na obzorju. Morda bi šlo čez dva olimpijska cikla
 

Želja ekipa tudi na naslednjem SP


Pri ženskah je položaj drugačen in tako bo v Katarju nastopila četverica, ki jo sestavljajo Teja Belak (preskok, bradlja, gred), Tjaša Kysselef (preskok, gred, parter), Adela Šajn (bradlja, gred, parter) in Lucija Hribar (mnogoboj). »Da, odločili smo se, da peljemo na SP ekipo. En razlog je ta, da jo imamo, drugi pa ocena, da je dovolj kakovostna, da se lahko v Doho odpravimo z določenim ciljem. To je uvrstitev do 24. mesta, kar bi pomenilo, da lahko tudi na naslednjem SP, ki bo glavno kvalifikacijsko sito za OI 2020, nastopimo z ekipo,« je pojasnil selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič, ki na posameznih orodjih največ seveda pričakuje na preskoku. Ne nazadnje je Belakova večkratna finalistka evropskih prvenstev, podoben podvig pa je na SP nerealen, zadovoljstvo bi prinesla uvrstitev do 16. mesta.

Teja Belak je večkratna finalistka EP, vendar je finale na SP drugačna zgodba. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Teja Belak je večkratna finalistka EP, vendar je finale na SP drugačna zgodba. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Prvenstvo z vsemi največjimi gimnastičnimi zvezdniki bo od 25. t. m. do 3. novembra, kvalifikacije bodo tako pri moških kot pri ženskah trajale dva dneva. Bertonclja čakajo 26., ženske pa 28. Na povabilo mednarodne zveze FIG bosta v Dohi tudi dva slovenska sodnika, Vesna Stare Crnjac in Enis Hodžič Lederer, prvi pa v Katar potuje naš nekdanji šampion Aljaž Pegan, in sicer kot predstavnik športnikov v FIG.

Preberite še:

Komentarji: