Bertoncelj v boj z zelo pisano druščino

Slovenski telovadec Sašo Bertoncelj jutri v finalu evropskega prvenstva v Bernu.

Objavljeno
28. maj 2016 07.42
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Ko se je Sašo Bertoncelj včeraj zbudil, se je najprej uščipnil in se prepričal, da ni sanjal, ampak da se je v četrtek zares uvrstil v finale evropskega prvenstva v športni gimnastiki, ki ga gosti Bern. Kaj hitro se je nato odpravil na trening, saj ga čaka jutri boj za kolajne na konju z ročaji ob precej nenavadni uri, že okoli enajstih.

Kar nekaj telovadcev, ki jih je Slovenec pričakoval v finalu, je odpadlo v kvalifikacijah – denimo Oleg Vernjajev, Filip Ude, Andrej Lihovicki, Vasilij Mihalicin, ki so vsi na tem orodju že pokazali svojo kakovost –, tako da je druščina, ki se bo borila za kolajne precej pisana. V njej so izjemni Louis Smith, dobitnik dveh kolajn z OI ter po štirih s SP in EP, Harutjun Merdinjan, Robert Seligman, Cyril Tommasone in Sašo Bertoncelj, ki so vsi tudi že bili med najboljšimi na velikih tekmovanjih, medtem ko Nikolaj Kuksenkov, David Beljavski in še posebej presenetljivi finalist 21-letni Christian Baumann doslej niso posegali po najvišjih mestih.

»Res pisan zbor finalistov, stare sablje in kakšen benjamin, lepo se bomo dopolnjevali. A nikogar ne gre podcenjevati, prav tako se z nobenim tekmecem ne obremenjujem. Jasno pa je, da Smith izstopa s svojo sestavo. Nekaj tekmecev bo v primerjavi s kvalifikacijami gotovo povišalo izhodiščno oceno, sam bi jo v teoriji tudi lahko, v praksi pa ne bo šlo, saj zanjo nisem nared,« razmišlja Bertoncelj, ki bo v finalu nastopil kot tretji. Vrstni red je tokrat zanj precej nepomemben, ker pač nima možnosti taktiziranja (izhodiščna ocena njegove sestave bo 16,500), tako da bo vse stavil na čim lepšo izvedbo.

Škofjeločan bo jutri petič nastopil v finalu EP. Doslej je iztržil dve bronasti kolajni (Birmingham 2010, Sofija 2014), dvakrat pa se mu nastop ni izšel, kot je želel (7. in 8. mesto v Moskvi 2013 in Milanu 2009). »Torej so očitno moje možnosti v odstotkih 50:50,« pravi v smehu, a bolj resno dodaja. »Kot vrhunski športnik si seveda moram želeti kolajno, se pa z njo ne obremenjujem. Če bom izvedel sestavo, kot si želim, a me bodo vsi tekmeci prehiteli, bom moral športno sprejeti, da letos nisem na dovolj visoki ravni za odličje. Če bom naredil napako in na koncu videl, da bi brez nje lahko posegel po enem od treh najvišjih mest, pa bom seveda razočaran. Sem pa že s finalom tako zadovoljen, da mi bo užitek tekmovati, potrudil se bom, kolikor se bom le lahko,« je dejal Bertoncelj, ki je včeraj treniral le dopoldne, nato si je privoščil ogled Berna pod delnim vodstvom Aljaža Pegana – v Švici člana turškega štaba –, danes pa bo spet resneje pilil še zadnje podrobnosti.