Binder do prve zmage na Češkem

Južnoafričan je v tretjem nastopu prvič zasenčil konkurenco. Quartararo tokrat šele sedmi.
Fotografija: Brad Binder je kmalu prišel do prve zmage. FOTO: Joe Klamar/AFP
Odpri galerijo
Brad Binder je kmalu prišel do prve zmage. FOTO: Joe Klamar/AFP

Južnoafričan Brad Binder (KTM) je zmagal na dirki svetovnega prvenstva motociklistov za veliko nagrade Češke ter v Brnu v svojem šele tretjem nastopu v kraljevskem razredu motoGP zabeležil prvo slavje.



Drugi je bil Italijan Franco Morbidelli (Yamaha), ki je zaostal 5,266 sekunde, tretji pa je bil Francoz Johann Zarco (Ducati-Avintia, +6,693). Francoz Fabio Quartararo (Yamaha-SRT), ki vodi v prvenstvu, je bil šele sedmi (+11,827).

Štiriindvajsetletni Binder je postal prvi novinec po Marcu Marquezu, ki je zmagal v motoGP. Privozil je tudi prvo zmago za avstrijski KTM v tem razredu in se je za zgodovinski uspeh na čelo dirke povzpel devet krogov pred koncem, ko je prehitel Morbidellija. Slednji mu je nekaj časa lahko sledil, na koncu pa se je moral kar potruditi, da je ohranil drugo mesto, saj se mu je Zarco zelo približal.

Z veliko prednostjo je skozi cilj do presenetljive zmage pripeljal Binder. »Neverjeten dan je za menoj. Že kot otrok sem si želel take zmage. Vesel sem, da mi je to uspelo, brez podpore staršev od samega začetka to ne bi bilo mogoče. Škoda, da ju ni danes z menoj, saj sta običajno poleg. Prav tako je izjemno delo opravila moja ekipa. Vedel sem, da smo močni in da smo dobri. Nisem pa si mislil, da lahko zmagamo,« se je smejalo Južnoafričanu.

Tudi Morbidelli ni bil razočaran, nasprotno je bilo zaradi prvih stopničk v tem razredu: »Izjemno, presrečen sem, le užival bom v tem trenutku. Za mano je dobra dirka, izpolnil sem svoj cilj in vozil v svojem ritmu. Prav tako nisem preveč obremenil pnevmatik, to je bilo pomembno danes. Hvala ekipi in vsem, ki so mi pomagali do tega velikega uspeha, do prvih stopničk.«

Zarco je po najhitrejšem času v sobotnih kvalifikacijah dirko začel s prvega startnega mesta, z drugega pa njegov rojak Quartararo. Tam nista bila dolgo, najbolj med obema je nazadoval Quartararo, ki je ostal daleč od boja za zmago. Zarco pa je stopil na zmagovalni oder kljub temu, da je moral odpeljati kazensko daljši krog.

Njegova ekipa je protestirala, saj je bilo videti, da ni bil kriv zapleta z Polom Espargarojem, ko je peljal po notranjem delu oproge in sta potem iz nje tudi zdrsnila. A oba nadaljevala, Espargaro do 10. mesta.

Svetovni prvak Španec Marc Marquez v Brnu ni nastopil, ker je moral dobrih deset dni po operaciji nadlahtnice desne roke sredi tega tedna znova pod kirurško rezilo.

Italijan Enea Bastianini (Kalex) je s slavjem, drugim v nizu, v razredu moto2 prevzel vodstvo v seštevku sezone. Drugi je bil Britanec Sam Lowes (Kalex) z 0,423 sekunde zaostanka, tretji pa Američan Joe Roberts (Kalex) s 5,948 sekunde zaostanka. Japonec Tetsuta Nagashima (Kalex), ki je po treh dirkah pred Bastianinijem vodil v SP, je bil tokrat šele 11. in skupno zdrsnil na tretje mesto.

Italijan Dennis Foggia (Honda) si je privozil prvo zmago v karieri v najšibkejšem razredu SP moto3. Drugi je bil Španec Albert Arenas (KTM), tretji pa Japonec Ai Ogura (Honda). Arenas, zmagovalec uvodnih dveh dirk sezone 2020, še naprej ostaja v skupnem vodstvu SP.

Naslednja tekma v močno prirejenem koledarju SP 2020 bo preizkušnja v Spielbergu za VN Avstrije 16. avgusta, prav tam pa bo teden dni pozneje potem sledila še ena dirka.

Preberite še:

Komentarji: