Bo vikend prinesel kar dve zmagi Vettla?

Še pred dirko za VN Francije danes znova o Ferrarijevi pritožbi. Mercedes lovi deseto zaporedno zmago.
Fotografija: Charles Leclerc (levo) in Romain Grosjean bosta edina domača dirkača na VN Francije. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Charles Leclerc (levo) in Romain Grosjean bosta edina domača dirkača na VN Francije. FOTO: AFP

Po petih dirkah, ki so se končale z dvojno zmago Mercedesa, je bila na šesti v Monaku prekinjena popolna dominacija srebrnih puščic, ko je Sebastian Vettel zasedel drugo mesto. Ferrarijev adut je pred dvema tednoma v Kanadi celo prvi prečkal cilj, vendar mu je petsekundna kazen vzela zmago. Je ta trend napoved, da se bo v nedeljo v Franciji končal niz sedmih zmag Mercedesa in treh svetovnega prvaka v formuli 1 Lewisa Hamiltona?

Mercedes, ki je s Hamiltonom dobil tudi zadnji dve dirki lanske sezone, lahko niz zmag podaljša na 10. Anglež je zmagal tudi lani na dirkališču Paul Ricard v Le Castelletu na jugu Francije, kjer se bo osma dirka sezone začela v nedeljo ob 15.10. Kvalifikacije bodo v soboto ob 15. uri. Potem ko je v sezono boljše štartal njegov moštveni tekmec Valtteri Bottas, je vajeti v roke vzel Hamilton, ki ima v skupnem seštevku že 29 točk prednosti pred Fincem (162:133), še veliko več pred Vettlom (100).



Mercedes bi z novo zmago izenačil svoj rekord iz leta 2016 in Ferrarijevega iz leta 2002. Samo McLaren je nanizal več zmag, v skoraj popolni sezoni 1988, ko sta zanj vozila Ayrton Senna in Alain Prost, enajst. Serija bi se skoraj končala že v Montrealu, kjer so Vettlu zaradi nevarne vožnje pripisali pet sekund kazni, kar še danes buri duhove. Ferrari se je pritožil in morda mu bo celo uspelo, danes naj bi namreč njegovi ljudje komisarjem dirke predložili nov dokaz, ki bi lahko pomenil zasuk in zmago vrnil Nemcu.

Sebastian Vettel utegne dobiti nazaj zmago iz Kanade. FOTO: AFP
Sebastian Vettel utegne dobiti nazaj zmago iz Kanade. FOTO: AFP


Mercedesov šef Totto Wolff se ne glede na razplet pritožbe zaveda, da je pred moštvom še veliko dela, ker dirkalnik ni tako suveren, kot kažejo rezultati v prvi tretjini sezone. »Tudi v Franciji pričakujemo težek boj, že od začetka imamo težave z zanesljivostjo in gumami, poleg tega je dirkališče Paul Ricard (ime ima po poslovnežu, ki ga je leta 1970 zgradil) zelo podobno tistemu v Kanadi z dolgimi ravninami, ki bolj ležijo Ferrariju, res pa je, da je bolj zavito, kar bi nam moralo ustrezati,« je dejal Avstrijec.


 

Ferrari z novim sprednjim krilcem


Hamilton se ne spominja rad zadnje zmage, navijači so mu v Kanadi, kjer je leta 2007 vpisal prvo zmago, priredili koncert žvižgov, tokrat želi zmagati, kot se za petkratnega šampiona spodobi. Še bolj pa po zmagi hrepenijo pri Ferrariju, potem ko se jim je letos izmuznila že dvakrat. V Bahrajnu je namreč Charles Leclerc vodil, dokler ga ni izdal motor.

Lewis Hamilton bo v Franciji lovil četrto zaporedno zmago. FOTO: Reuters
Lewis Hamilton bo v Franciji lovil četrto zaporedno zmago. FOTO: Reuters


V Franciji ne bodo v vlogi favoritov, kot so bili v Kanadi, in morda jim to prinese prednost. Optimizem jim vliva tudi majhna, a morda ključna sprememba. Zamenjali bodo namreč prednje krilce, v katerem je bilo jedro težav z oprijemom v ovinkih. »Ne gre za revolucijo, ampak evolucijsko spremembo. Če se bo izkazala za koristno, bomo nadaljevali v tej smeri,« je pojasnil Mattia Binotto, ki še čaka na krstno zmago v vlogi šefa moštva iz Maranella: »Lani smo imeli tukaj precej težav, vemo, da nam steza ni pisana na kožo, ampak vse je mogoče,« si zasuka kolesa sreče želi Binotto.

Lani je v La Castelletu, kamor se je karavana F1 vrnila po 28 letih (in desetih v Francijo) drugo mesto osvojil Max Verstappen (Red Bull), ki je potem zmagal teden kasneje v Avstriji. Tudi tokrat bo Spielberg na sporedu le sedem dni zatem in Nizozemec si obeta skok proti vrhu in prvo zmago. Bo pa imel močno notranjo konkurenco v Pierru Gaslyju, glavnemu francoskemu adutu.

Komentarji: