Bodo vendarle preložili OI? Kanadčanov ne bo v Tokiu

Japonski premier Šinzo Abe je danes spregovoril tudi o tem, da morajo računati z novim datumom za OI.
Fotografija: Japonski premier Šinzo Abe je v parlamentu danes spregovoril tudi o tem, da bi preložili olimpijske igre v Tokiu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Japonski premier Šinzo Abe je v parlamentu danes spregovoril tudi o tem, da bi preložili olimpijske igre v Tokiu. FOTO: AFP

Ljubljana – Po poročanju tujih novinarskih agencij je zdaj tudi japonski premier Šinzo Abe prvič spregovoril o možnosti, da bi zaradi pandemije koronavirusa lahko preložili poletne olimpijske igre, ki bi morale biti med 24. julijem in 9. avgustom v Tokiu. V državnem zboru je danes povedal, da je treba upoštevati to možnost.

Medtem ko je japonska politika doslej – kakor Thomas Bach, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) – poudarjala, da je prezgodaj za preložitev OI, se je Abe vendarle odzval na razvoj dogodkov ter vse večji pritisk nacionalnih olimpijskih komitejev in mednarodnih športnih zvez.

Kanada je medtem že napovedala, da svojih športnikov v tem terminu ne bo poslala na olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu, o tem pa resno razmišljajo tudi v Avstraliji. Za preložitev OI se zavzemajo tudi pri svetovni atletski zvezi.

Za Abeja odpoved iger ne pride v poštev. »Glede na vse okoliščine bo igre težko izvesti, zato se bomo morali odločiti o preložitvi; pri vseh odločitvah mora biti na prvem mestu zdravje športnikov,« je poudaril Abe in dodal, da bo končna odločitev odvisna od MOK.

V MOK so sicer že včeraj po telefonski konferenci izvršnega odbora napovedali, da se bodo o morebitni preložitvi iger odločili v štirih tednih. Pri tem so izključili možnost popolne odpovedi OI.

Komentarji: