Bottasa in Leclerca bo poganjal občutek krivice

Lewis Hamilton je pred VN Rusije vse bolj nestrpen ob odsotnosti zmag. Treninga Leclercu in Verstappnu.

Objavljeno
27. september 2019 16.40
Posodobljeno
27. september 2019 16.40
Charles Leclerc je dobil prvi trening v Sočiju. FOTO: Reuters
Soči - Lewis Hamilton se mirno pelje k šestemu naslovu svetovnega prvaka v formuli 1, a se že dolgo ni počutil tako ranljivega. Anglež, ki običajno zablesti v drugem delu sezone, je nazadnje zmagal 4. avgusta na Madžarskem in bi rad sušo končal v nedeljo na VN Rusije v Sočiju.

Po poletnem premoru je vse tri zmage vpisal Ferrari, dvakrat s Charlesom Leclercom, nazadnje se je v Singapurju po več kot letu z najvišje stopničke smejal Sebastian Vettel. Ferrari je po dobrih dveh letih prišel do dvojne zmage. Pri Mercedesu ne prižigajo rdečega alarma, toda ni jim vseeno, ko gledajo tekmece v hrbet. V Singapurju se je prvič zgodilo, da na zmagovalnem odru ni bilo dirkača srebrnih puščic, ki so v sezono štartale s petimi dvojnimi zmagami.

image
Lewis Hamilton je imel na prvem treningu težave z zavorami. FOTO: AFP


Klima v Sočiju Hamiltonu ustreza. Dobil je tri od petih dirk v olimpijskem parku, tudi lansko. Vselej je bil na vrhu Mercedes. Se bo na obali Črnega morja končala tudi ta tradicija?
 

Ferrari koraj spredaj


»Teh nekaj naslednjih dirk bo težkih za nas. Če je kdo v našem moštvu sproščen, se mora zamisliti, saj bi vsi morali čutiti bolečino. Sem realist in vem, da ima Ferrari nekakšno izboljšavo, s katero je za 20 ali 30 odstotkov boljši kot prej in ni več dominanten samo na ravninah,« je v skrbeh Hamilton, ki ima sicer sedem dirk pred koncem varno prednost 65 točk pred moštvenim tekmecem Valtterijem Bottasom ter še 31 pred Leclercom in Maxom Verstappnom (slednji bo štartal s pet mest slabšega izhodišča zaradi zamenjave motorja v red bullu).

image
Valtteri Bottas ima s Sočijem neporavnane račune. FOTO: AFP


»Stakniti moramo glave in zavihati rokave,« k popolni mobilizaciji poziva vse bolj živčni Hamilton, ki bo imel tudi v Bottasu zagrizenega tekmeca, če bodo njuni šefi dovolili enakovredno dirkanje. »S Sočijem imam še neporavnane račune,« se je Finec spomnil lanske boleče izkušnje, ko so mu iz boksov ukazali, naj predse spusti prvaka. Nekaj podobnega se je pred tednom v Singapurju zgodilo Leclercu, ki bo zato še toliko bolj motiviran, da šefom pokaže, kdo je nova številka 1.

Dirka za VN Rusije bo v nedeljo ob 13.10, kvalifikacije jutri ob 14. uri. Današnji prvi prosti trening je pripadel Leclercu, drugi je bil Verstappen, ki pa je bil najhitrejši na drugem treningu pred Verstappnom. Tretji je bil Bottas, četrti Hamilton in peti Vettel.