Brez cepiva ne bo olimpijskih iger

Športni vrhunec v Tokiu je po mnenju epidemiologinje ogrožen tudi čez leto dni. 

Objavljeno
18. april 2020 13.30
Posodobljeno
18. april 2020 13.33
Igre v Tokiu bodo težko izvedljive tudi čez dobro leto, če ne bo učinkovitega zdravila proti koronavirusu. FOTO: Reuters
STA
STA
Glasgow - Ena izmed vodilnih škotskih epidemiologinj Devi Sridhar je prepričana, da so poletne olimpijske igre, ki bodo po preložitvi v Tokiu prihodnje leto, zelo nerealne, če ne bodo prej odkrili učinkovitega cepiva proti novemu koronavirusu, zaradi katerega se je svet znašel v najhujši krizi po drugi svetovni vojni.

»Če bomo v naslednjem letu dobili cepivo, potem dejansko mislim, da so olimpijske igre realno izvedljive. Cepivo bo pomenilo res velikanski preboj, torej učinkovito, cenovno dostopno in splošno razpoložljivo cepivo,« je zatrdila škotska epidemiologinja na petkovi novinarski konferenci Univerze v Edinburghu, poroča britanska radiotelevizija BBC.
 

Cepivo morda prej


image
Odštevanje se je podaljšalo za 364 dni. FOTO: AFP


»Od znanstvenikov lahko slišimo napovedi, da bi bilo mogoče priti do cepiva. Mislila sem, da bo do odkritja cepiva minilo vsaj leto ali leto in pol, vendar slišimo, da bi lahko do cepiva prišli že prej,« je dejala profesorica na katedri za globalno zdravje.

»Če pa ne bomo dosegli znanstvenega preboja, potem mislim, da so olimpijske igre, tudi če so bile prestavljene za 12 mesecev, zelo nerealne,« je dodala.

Prestavljene olimpijske igre naj bi se začele s slovesnostjo 23. julija 2021 in končale 8. avgusta.