Cairoli: Gajser je storil velik korak naprej

S 33 leti najizkušenejši motokrosist v eliti v lovu za rekorderjem Evertsom.

Objavljeno
14. maj 2019 06.00
Posodobljeno
14. maj 2019 06.00
Antonio Cairoli pravi, da je njegova strast do motokrosa še vedno zelo velika in dokler bo tako, bo tekmoval. Trenira tudi z mlajšim moštvenim kolegom Jorgejem Pradom (levo), ki prevladuje v razredu MX2. FOTO: Leon Vidic/Delo
Legendarni motokrosist Tony Cairoli ima najdaljši status v karavani MXGP. Desetletje je minilo, odkar se je prvič zasidral na vrhu elite, odtlej je osvojil sedem naslovov v najprestižnejšem razredu (skupno devet upoštevajoč še dva v MX2). Septembra bo star 34 let. Čeprav je najstarejši v karavani, ne kaže, da bo mlajšim tekmecem kaj kmalu pustil prosto pot.

»Čeprav sem najstarejši v razredu, se ne počutim tako. Še vedno zelo rad dirkam in treniram ter se dokazujem na preizkušnjah. Na srečo med kariero nisem imel veliko poškodb, kar je moj plus pri nadaljevanju poti, ki sem si jo začrtal. Zelo pomembno je, da ko se zbudiš zjutraj, ne čutiš bolečin; nekatere začnejo spremljati že pri 25 letih. Strast do motorja in tega športa sta veliki, kar mi skozi vsa ta leta zelo pomaga, vsako leto čutim, kot da se zame začenja na novo. Kariero bom nadaljeval, dokler bo tako,« je po nedeljski dirki v Mantovi odgovoril na vprašanje, v čem po 14 letih uveljavljanja v svetovnem prvenstvu še najde motivacijo in moč.

image
Legendarni motokrosist pravi, da je njegov plus tudi ta, da ni imel velikih poškodb in se vsako jutro zbuja brez bolečin. FOTO: Leon Vidic/Delo


Prav gotovo so mu v pomoč tudi treningi z Jorgejem Pradom, 18-letnim dirkaškim biserom, lanskim svetovnim prvakom v MX2. Enako kot Cairoli je tudi njegov španski moštveni kolega pri KTM letos dobil vse tekme z izjemo ene. »Z njim gre vedno na polno, ves čas pritiska, ne pusti me, da bi dirkal povsem brezskrbno. Dobro je, da trenirava skupaj, vsekakor takšne primerjave pomagajo obema. Dobra kombinacija sva,« je o močnih dvobojih na treningih pripovedoval prekaljeni italijanski dirkač.


Stalen član najboljše trojice


V letošnjem prvenstvu ga najbolj ogroža Tim Gajser. Slovenski as mu je preprečil slavje na VN Trentina, na katerem sta z atraktivnimi dvoboji poskrbela za najlepšo reklamo za motokros. Cairoli je bil tisti, ki je na koncu potegnil kratko, a kot vselej je po koncu Gajserju iskreno čestital. Spoštljivi odnos med tekmecema opazijo tudi navijači, je dejal Gajser – podporniki enega in drugega si ob koncu dirke sežejo v roko ne glede na rezultat.

image
Najizkušenejši v karavani točk v boju za naslov še ne prešteva, saj pravi, da je veliko prezgodaj za to. FOTO: Leon Vidic/Delo


Prvič, da mu Gajser letos ni sledil, se je zgodilo v nedeljo v Mantovi. Cairoli je bil v blatu razred zase, od prve do zadnje minute je v obeh vožnjah vozil spredaj, imel je najboljše razmere, obakrat je vknjižil zmago, medtem ko se je Gajser mučil v blatu, padal in se pobiral, boril se je kot lev, a napak je bilo preveč, kar je zadostovalo za 6. mesto. Da je kljub težavam najhitrejši v konkurenci, pa je potrdil s prvim časom kroga v obeh vožnjah. Prav nihče med tekmeci ni bil tako hiter kot 22-letnik iz Haloz.

image
V tej sezoni lovi deseti naslov svetovnega prvaka. Letos je na petih dirkah zmagal štirikrat. FOTO: Leon Vidic/Delo


»Tim je letos naredil velik korak naprej. V Mantovi je imel nekaj težav, ampak sicer kaže, da je bolj stanoviten kot v prejšnjih dveh sezonah, pridobil je tudi na hitrosti. Lepo je imeti takega tekmeca, kot je Tim, to je na splošno dobro za motokros. Lani sem se bojeval z Jeffreyjem Herlingsom, letos s Timom, vedno je dobro, da se tekmeci na vrhu menjajo,« je dejal Cairoli, ki pa ostaja stalni član najboljše trojice.


V pričakovanju prvorojenca


Cairoli je po petih dirkah od 18 povečal prednost v skupnem seštevku SP pred drugouvrščenim Gajserjem na 40 točk. »Ne gledam na točke, prezgodaj je za to. Osredotočam se na to, da bi ostal v ospredju, izogibam se napakam, trkom, padcem. Bomo videli, kam me bo to pripeljalo, zame je pomembno predvsem, da sem stanoviten, to pomeni stopničke na vsaki dirki,« je načrte razkril dirkač s Sicilije, sicer lastnik podjetja RACR, pri katerem mu z vodenjem pomaga dolgoletna partnerka, od leta 2017 pa soproga Jill Cox.

image
Takole se je veselil pred domačimi navijači na VN Lombardije. FOTO: Leon Vidic/Delo


Nizozemka ga vsa leta spremlja tudi na dirkah, ob koncu leta pa bosta prvič postala starša. Jubilejni deseti naslov svetovnega prvaka, s katerim bi se izenačil z rekorderjem Stefanom Evertsom, bi bil češnja na vrhu torte. A Gajser je visoko motiviran pri lovu za enakim ciljem, svojo tretjo krono, tako da izkušeni Italijan ne bo imel lahke naloge.