Carlsen in Caruana še 12. remizirala, naslov bo odločen v podaljških

Podaljški za naslov bodo obsegali štiri partije, v katerih bosta imela šahista na voljo 25 minut, po vsaki potezi bosta pa prejela novih 10 sekund.
Fotografija: Oba šahista sta tako v 12 rednih partijah osvojila po šest točk. FOTO: Paul Childs/Reuters
Odpri galerijo
Oba šahista sta tako v 12 rednih partijah osvojila po šest točk. FOTO: Paul Childs/Reuters

Aktualni svetovni šahovski prvak Norvežan Magnus Carlsen in ameriški izzivalec Fabiano Caruana sta danes v Londonu v zadnji redni partiji v boju za naslov šahovskega svetovnega prvaka še 12. zapored remizirala. Odločitev o prvaku bo tako padla v podaljških, kjer bo čas bolj omejen kot doslej.

Sedemindvajsetletni Carlsen je po treh urah in 31 potezah današnje partije eno leto mlajšemu Američanu nekoliko presenetljivo ponudil remi, saj je imel veliko časovno prednost, po računalniški analizi pa je bil tudi v taktičnem vodstvu. A s črnimi figurami se je proti nekonvencionalni taktiki nasprotnika raje odločil za preudarnost in bo tako naslov poskusil ubraniti v hitrejši igri, kjer velja za izrazitejšega favorita.

»Meni ni bilo treba iti na vse. Želel sem le privesti igro v pozicijo, v kateri bom povsem varen, obenem pa bom vseeno lahko izvajal pritisk na tekmeca. Če zame remi ne bi bil ustrezen izid bi se partije očitno lotil povsem drugače,« je povedal Carlsen, potem ko je ponudil remi.
 

Ni razmišljal o bolj aktivni igri


Tega je z očitnim olajšanjem Caruana tudi podpisal. »Kar malce presenečen sem bil, ko je ponudil delitev točke. Prav tedaj sem bil v partiji sicer v najboljšem položaju. Mislim, da so bile tedaj najhujše stvari že za mano in sem bil nekaj potez nazaj v veliko bolj nevarnem položaju. Obenem nisem imel nobene ideje, da bi zaigral bolj aktivno,« je priznal Caruana.

Oba šahista sta tako v 12 rednih partijah osvojila po šest točk. S tem sta znova postavila rekord za najdaljši niz remijev v 132-letni zgodovini bojev za svetovnega prvaka, ki je pred njunim letošnjim srečanjem znašal devet partij. Pred sredinimi podaljški je v precej boljšem položaju Carlsen, ki je bil do sedaj boljši v hitropoteznem šahu, tudi to je bil eden od razlogov, da je Norvežan danes hitro podpisal remi.  
 

Serija podaljškov, v kateri je favorit Carlsen


Podaljški za naslov bodo obsegali štiri partije, v katerih bosta imela šahista na voljo 25 minut, po vsaki potezi bosta prejela novih 10 sekund. Če boj tudi po tem ne bo odločen, bo sledilo do pet hitropoteznih partij, kjer bosta imela v izhodišču na voljo vsak po pet minut, z dodatkom po tri sekunde na potezo.

Če bi bil boj tudi po tem neodločen, bo sledila še odločilna partija, v kateri bo igralec z belimi - to bo po vrstnem Caruana - imel pet minut, Carlsen pa štiri, a bi v primeru neodločene igre bil za zmagovalca razglašen Carlsen.

Preberite še:

Komentarji: