Pajenk: Če bi gledali predaleč naprej, bi zagotovo pogrnili

Reprezentančni bloker Alen Pajenk pred zgodovinsko prvo tekmo slovenskih odbojkarjev v svetovni ligi.

Objavljeno
16. junij 2016 02.02
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Jutrišnji zgodovinski prvi dvoboj odbojkarske svetovne lige za slovensko reprezentanco je pred vrati, na nasprotni strani mreže bo ob 20. uri v Stožicah stal Katar, prav tako visoko ambiciozen kolektiv in prav tako »zelenec« v tem tekmovanju. Izključno zmaga, tako v obračunu kot skupno, je imperativ naših fantov, se strinja prekaljeni bloker Alen Pajenk.

Pajenk je eden iz štiriperesne deteljice izkušenih slovenskih odbojkarjev (ob podajalcu Dejanu Vinčiču, sprejemalcu/kapetanu Tinetu Urnautu in korektorju Mitji Gaspariniju), ki so bili zraven pri vseh zadnjih petih EP od Rusije leta 2007 do lanske Bolgarije. Pred desetletjem je bil zdajšnji bloker Fenerbahčeja še pravi mladič ob dosti starejših kolegih na njegovem igralnem mestu Draganu Radoviču in Davorju Čebronu, danes je starosta ob mreži. Tudi od njega se uči odličen mladi rod na čelu z Janom Kozamernikom in Dikom Puričem. »Kot sem sam ogromno potegnil od starejših igralcev, Radoviča, tudi Miša Pušnika, skušam tudi jaz znanje prenesti na mlajše igralce, da bodo lahko tudi oni prodrli v tujino in tekmovali na še višji ravni. V reprezentanci je kar nekaj novih obrazov, ki so se sprva nekoliko težje privajali. Tu je le drugačen sistem igranja kot v klubih, sploh slovenskih. Ritem je drugačen, naporneje je. Po mesecu dni težav ni več,« poudarja 203 cm visoki 30-letnik.

Po koncu klubske sezone je imel deset prostih dni, da je lahko s polnimi baterijami začel pripravljalno obdobje za svetovno ligo: »Prve tri tedne smo res trdo trenirali, šele zdaj utrujenost popušča, roke in noge pa postajajo manj težke.« Skupne priprave z odbojkarsko št. 1 na svetu Brazilijo so izbrancem selektorja Andree Gianija koristile v vseh pogledih. »Dobili smo vpogled v njihov sistem, kako imajo vse urejeno, kako skrbijo drug za drugega, kako si pomagajo. Dihajo kot ekipa, kot eno. Če jim bomo v tem sledili, se nimamo česa bati. Niso nas gledali zviška, že ob lanskem gostovanju v Stožicah so videli, da se lahko kosamo z njimi, zato so bili veseli novih močnih tekem,« poudarja Pajenk.

Izkušeni Štajerec se vloge favorita na prvem turnirju tretjega kakovostnega razreda svetovne serije – v Ljubljani bodo od jutri do nedelje gostovali Katar, Tunizija in Venezuela – ne otepa, čeravno nasprotnikov ne pozna. »Vseeno pa bi status favorita prej pripisal kaki drugi reprezentanci, ki ima v svetovni ligi že daljšo kilometrino. Mi smo novinci in bomo morali od prve tekme, od prve točke, dokazovati, da tu nismo po naključju. Zanima nas izključno končna zmaga, to je zdaj nov cilj, to so nove sanje,« še dodaja dolgoletni reprezentant, ki ima mesto v začetni šesterki domala zagotovljeno.

Svetovna liga sodi v »sveto trojico« odbojkarskih reprezentančnih tekmovanj, ob olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu. »Upam, da nas bodo navijači bodrili v čim večjem številu. Lani smo dokazali, da se zanimanje za odbojko tudi pri nas dviguje, zdaj pa imajo naši pristaši idealno priložnost, da si ogledajo vrhunsko tekmovanje s kakovostnimi ekipami, ne več zgolj evropske lige, ki ne dosega takšne ravni,« je prepričan Pajenk. In pritrdi, da se fantje z nejasno prihodnostjo Gianija na selektorskem stolčku ne želijo pretirano obremenjevati: »Postavili smo si letošnje cilje, če bi gledali predaleč naprej, bi zagotovo pogrnili. Za zdaj se osredotočamo zgolj na letošnje akcije, ko bo vsega konec, pa se bomo pogovarjali naprej. Dolgoročno sta dosegljiva tudi olimpijski turnir in svetovno prvenstvo, če bomo le – kot doslej – držali skupaj, dihali kot ekipa, trdo trenirali, šli še na višjo kakovostno raven.«