Če bi upoštevali svetovno lestvico zdaj, bi Živa že imela kvoto

O poti na olimpijske igre bosta pri strelcih odločali še dve tekmovanji in lestvica.

Objavljeno
21. november 2019 09.00
Posodobljeno
21. november 2019 09.00
Živa Dvorššak bo pospravila malokalibrsko puško in se posvetila zračni. Pravega predaha od tekmovalnega ritma ne bo. Foto Leon Vidic/Delo
Slovenska strelska reprezentanca je končala sezono z malokalibrskim orožjem brez olimpijske kvote. Prihodnje leto bo imela še dve priložnosti zanjo, po enega potnika na moški in ženski strani pa bo določila še svetovna lestvica. Vozovnico za Tokio 2020 si bo zagotovil najvišje uvrščeni strelec oziroma strelka iz države, ki je še nima. Če bi jih podeljevali zdaj, bi jo Živa Dvoršak že imela v žepu, a potrebno bo počakati do pomladi.

Dvoršakova si bo leto zapomnila po stanovitnosti. Na štirih tekmah za svetovni pokal se je v disciplini malokalibrska puška trojni položaj dvakrat uvrstila v finale, v New Delhiju je bila peta, v Riu sedma. Prvič v karieri si je priborila še finale sezone na Kitajskem, na katerega se uvrsti 16 najboljših strelk. V torkovem nastopu v Putianu se je izkazala z zmago v kvalifikacijah (ustrelila je 1172 krogov – 393 kleče, 394 leže, 385 stoje), v finalu pa je iztržila končno 6. mesto.

»Tekma je bila za Živo zelo pomembna. Čeprav niso delili vozovnic za Tokio, se je štela za svetovno lestvico, na kateri ima trenutno odlično izhodišče,« je zadovoljna trenerka Polona Sladič, saj je Dvoršakova prva na lestvici med strelkami iz držav brez olimpijske vozovnice. Visoko oceno si Ljubljančanka zasluži tudi za zrelost in zbranost, ki ju je pokazala na finalu sezone. Nič ni načelo osredotočenosti 28-letnice, ki so se ji načrti podrli že na letališču. Let iz Zagreba proti Aziji so ji odpovedali, nato je noč prespala na Dunaju, zaradi zapletov zamudila let v Peking, na cilj pa je prispela po 48 urah potovanja. S t. i. jetlagom se je suvereno borila, niso pa je pozneje zmotile niti razmere na tekmovališču, na katerem sta strelkam in strelcem nagajala senca na tarči in veter. V kvalifikacijah je bila vseskozi v vodstvu, ničesar ni prepuščala tekmicam.

image
Dvoršakova in njena trenerka Polona Sladič sta zaradi odpovedanega leta in zapletov na poti proti Kitajski izgubili 48 ur. A nič ju ni zmotilo, ohranili sta dobro voljo in zbranost za tekmo. FOTO: Facebook

 

Brez razočaranja: »Gremo naprej!«


Visoko raven je ohranila tudi v finalu: »Odlično ga je začela in bila do streljanja stoje izmenično v vodstvu. Žal pa v najtežjem položaju, stoje, ni streljala najbolje,« je nastop edine Slovenke na finalu sezone na Kitajskem opisala Sladičeva, zadovoljna s tem, kako se je njena tekmovalka kosala z vsemi izzivi. »Na vsaki tekmi se seveda štarta na stopničke, ampak na koncu smo zadovoljni s točkovnim izkupičkom za svetovno lestvico, pa tudi zmaga v kvalifikacijah pušča dober občutek,« je dodala trenerka. Tudi Dvoršakova ni preveč razočarana, dobila je še eno pomembno potrditev, kako visoko v ostri konkurenci sodi. »Gremo naprej!« pravi tekmovalka, ki ima za sabo dva olimpijska nastopa (London 2012, Rio 2016).

Čeprav se je sezona z malokalibrskim orožjem šele zares končala, pa pravega počitka Dvoršakova ne bo imela. Že zelo kmalu bo treba preklopiti na zračno puško, v konkurenci pa se bo spet dokazovala konec meseca v Zagrebu. Glavni cilj ostaja olimpijska vozovnica za Tokio. Njena naloga je zdaj piljenje forme do prvega vrhunca sezone, evropskega prvenstva februarja z zračnim orožjem v Vroclavu, drugi pa bo maja v Plznu, kjer bodo podelili še zadnje kvote za Japonsko tako z zračnim kot malokalibrskim orožjem. Najboljša slovenska strelka verjame, da ji je kvota namenjena. Lov nanjo je izziv, hkrati pa od prvega trenutka, ko jo začneš loviti, tudi breme.